Bárándyak a BKV-botrány két oldalán

A 90 éves Bárándy nagypapa védenceként nyilatkozott a BKV volt vezérigazgatója arról, hogy Hagyó Miklósnak Nokia-dobozban vitték a pénzt. A 33 éves Bárándy-unokáról viszont az egész MSZP tudja, hogy éppen Hagyó Miklós embereként futhatott be gyors karriert a pártban. Az ismert jogászfamília tagjai már hosszabb ideje nem beszélnek egymással.

Unokája alatt is vágta a fát Bárándy György, amikor közreműködött abban, hogy a Magyar Nemzet megrendítő csapást mérjen Hagyó Miklósra Balogh Zsolt, korábbi BKV-s vezető példátlan részletességű interjújával. A szocialisták volt főpolgármester-helyettese a 70 milliós kenőpénz történetének megjelentetése után felfüggesztette a párttagságát, az MSZP-ben viszont ottmaradt egykori csapata, köztük Bárándy Gergely is.

A 90. életévét tavaly ősszel betöltő Bárándy György a család többi tagjának informálása nélkül vállalata el Balogh védelmét, ami nyilvánvaló hadüzenet volt unokájának, akiről ő is tudta, hogy baráti viszonyban van Hagyó Miklóssal.

A 90 éves Bárándy György ügyvédet köszönti Mága Zoltán hegedűművész

A Bárándy nagypapa a rendőrségi vizsgálat kezdetétől fogva segédkezett a közlekedési vállalat volt vezérigazgatójának abban, hogy a „felsőbb politikai körökre”, főként Hagyóra tolja a cég körüli visszaélésekért a felelősséget.

Az ügyvéd először nyilatkozatoffenzívába kezdett, amikor vádalku megkötését ajánlotta fel Balogh nevében a rendőröknek, és az eljárást felügyelő ügyészeknek. Majd szombaton a vallomások tartalmát interjú formájában nyilvánosságra is hozták. Ebben Balogh azt állította, hogy Hagyó „éves tagdíj” fizetésére szólította fel, jelezve, hogy aki nem fizet, annak nincs kegyelem. A BKV-vezér ezt követően mintegy 70 millió forintot juttatott el neki, ebből 15 milliót egy Nokia-dobozba csomagolva.

Nem örülök neki, hogy elvállata – kommentálta az Index kérdésére Bárándy Gergely, MSZP-s országgyűlési képviselő nagyapja döntését. A fiatal Bárándy – a Medgyessy-kormány igazságügyi miniszteri posztját betöltő Bárándy Péter fia – elismerte, hogy jó kapcsolatot ápol Hagyóval. Hozzátette ugyanakkor, hogy a városházi ügyekre nincs rálátása amióta az országos elnökségben tevékenykedik. A választáson Zuglóban induló Bárándy Gergely leszögezte ugyanakkor, hogy az ügyről egy szót sem váltottak a családban, de érzékeltette azt is, hogy az eset még jobban elmélyítette az ellentéteket az ügyvédfamília tagjai között.

Bárándy György, akit hétfőn nem sikerült elérnünk, tavaly, jubileumi születésnapját követően vallotta be, hogy egy ideje már nem beszél fiával és unokájával, az ünnepeket is baráti körben tölti inkább. Az idős ügyvéd szerint azért feszült a viszony, mert fia megpróbált beleszólni pénzügyeinek rendezésébe, ő viszont nem tartja magát szenilis öregembernek, akinek meg kell mondani, hogy mit kezdjen a pénzével. Az ismerői szerint a politikai jobboldal felé sodródó Bárándy György nyilatkozatában kiosztotta unokáját is: „nem értem, hogy adhatta fel ügyvédi pályáját egy olyan foglalkozásért, amely köznemtetszésnek örvend az országba”.

Bárándy Gergely Péter, az MSZP országgyűlési képviselője

Bárándy Gergely 2005-ben tűnt fel az MSZP körül, amikor a szocialisták vasi fantomtagbotrányában főszerepet játszó Tóth Csaba megyei MSZP-elnököt védte. Tóthnak Zuschlag János helyi ügyködését követően csak papíron létező Fibisz-szervezetek hamis dokumentumai miatt kellett a rendőrségre járnia. A nagypapa akkoriban Tóth helyi emberét, az állítólag análisan megerőszakolt vasi Fibisz-elnök, Szabó Bálint védelmét látta el.

Bárándy Gergely a vasi védői munka után Hagyó kerületében, a XII. kerületben lépett be a pártba. Hamarosan fővárosi delegált lett az országos etikai bizottságban, majd az elnökségbe is bekerült. A 2006-os listás parlamenti képviselőhely után a fiatal Bárándy idén egyéniben is indul, éppen egykori vasi védence, az időközben zuglói pártelnökké lett Tóth Csaba mellett.

További részletek

Az oldalról ajánljuk

  • Belföld
Fiatal tehetségből veterán politikus – Orbán Viktor 34 éve a magyar politikában

A rendszerváltás óta megkerülhetetlen alakja a hazai közéletnek az ötödik miniszterelnöki ciklusát kezdő Fidesz-vezér

május 16., 14:11

  • Belföld
Kövér László: Azé a győzelem, akinek erősebb a hite

Az emberek többsége a normalitás pártján áll – mondta a házelnök a CPAC Hungary konferencián.

tegnap, 18:11

  • Belföld
Müller Cecília: Kiváló minőségű az ivóvíz Magyarországon

Javasolják a palackozott víz kerülését.

tegnap, 16:50

  • Belföld
Karácsony Gergely: Bringás forradalom zajlik Budapesten

Hatvan újabb biciklitámaszt alakítanak ki Budapesten.

tegnap, 17:48

  • FOMO
Szabó Zsófi és Shane Tusup felbontotta az eljegyzését

Egyszerre jelentették be a döntésüket.

május 18., 19:45