Négypárti lesz a parlament

2010.04.11. 15:39

Fontosabb részletek
  • a Fidesz 52,73 százalékkal nyerte meg a választást, az MSZP 19,3, a Jobbik 16,67, az LMP 7,48, az MDF 2,67, a Civil Mozgalom 0,89 százalékot szerzett.
  • Az országban csak egy helyen vezet nem fideszes jelölt.
  • A Fidesz az első fordulóban 119 helyen győzött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A választásra jogosultak 46,78 százaléka, 3 745 428 ember ment el szavazni 15 óráig, tájékoztatott az Országos Választási Iroda. A részvételi arány 15 órakor Pest megyében volt a legnagyobb, 49,24 százalék, ami 466 319 szavazót jelent. A legkisebb részvételi arány Baranya megyében volt, 43,54 százalék, ebben a megyében 138 949-en szavaztak. A fővárosban a szavazók 50,72 százaléka, 684 248 választó szavazott 15 óráig.

    Az 1994-es parlamenti választás első fordulójában 37,28 százalék, a 2002-es választáson 51,78 százalék szavazott 15 óráig. A négy évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 48,89 százaléka szavazott 15 óráig. (MTI)

  • A baktalórántházi helyi választási bizottság elutasította a körzet egyik képviselőjelöltjének kifogásait, amelyet szervezett szavazói szállítás, jogtalan névjegyzék használata miatt, a szavazatok egy részének megsemmisítését kérve tett az első fokon illetékes testületnél.

    A képviselőjelölt közölte, hogy a választási bizottság azzal utasította el beadványait, hogy „nem történt kampánycsendsértés”. Ugyanakkor fogalomzavarosnak nevezte a döntést, mert nem kampánycsendsértés, hanem választási bűncselekmények gyanújával fordult a bizottsághoz, és annak megállapítását kérte. Amint írásban megkapja a szóban kihirdetett döntést, azonnal a területi választási bizottsághoz fellebbez, hiszen konkrét eseteket jelzett, megfelelő bizonyítékokkal alátámasztva.

  • Lendvai Ildikó szavaz (Fotó: Szécsi István)
  • Hodosi Csaba Józsán adta le szavazatát
    (Fotó: Hodosi Zsombor)
  • Kampánycsendsértésről érkezett bejelentés a Somogy megyei 4. választókerületben; a balatonboglári választási irodához Somogyvárról érkezett kifogás amiatt, hogy valaki elektronikus levélben kampányolt egy párt mellett. Friss Attila, a helyi választási iroda helyettes vezetője elmondta: a bejelentő az emailt továbbította a választási bizottsághoz is, amely megállapította a kampánycsend-sértést és felszólította körlevél küldőjét, hogy hagyja abba a kampányolást.

  • Egy választópolgár Szeghalomban, az 5-ös szavazókörben kora délután kitöltötte a szavazólapjait, majd azt kérte a helyi szavazatszámláló bizottság tagjaitól, hogy állítsanak ki neki igazolást arról, hogy kire szavazott. Azonban közölték vele, hogy ilyen igazolás kiadására nincs lehetőség, mert az sérti a szavazás titkosságát. A szavazó erre kiterítette egy asztalra a kitöltött lapokat, és a vele lévő másik szavazóval lefényképeztette. A bizottság felszólította őket, hogy fejezzék be a fényképezést, erre a választó bedobta a lapokat az urnába, és távozott.

  • Sólyom László szavaz
    (Fotó: Huszti István)
  • Mozgóurnát kért vasárnap délután egy idős férfi a Somogy megyei Bábonymegyeren, de még mielőtt a szavazókörből elindultak volna hozzá, a lánya telefonált, hogy édesapja meghalt. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Aki este 7-kor sorban áll, még szavazhat

    Az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap délutáni ülésén úgy döntött, hpgy állásfoglalást ad ki arról, meddig szavazhatnak az igazolással szavazók. Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az OVB ülésén azt mondta, hogy a jogszabály úgy szól, hogy a szavazatszámláló bizottság elnöke 19 órakor a szavazóhelyiséget bezárja, de azok a választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy az előterében tartózkodnak, még szavazhatnak.

    A szavazóhelyiség értelmezése egyértelmű, az előteret azonban lehet szűken (az épületre),  illetve tágabban is értelmezni. Rámutatott: este 7-kor a szavazatszámláló bizottság egyik tagja beáll a sor végére, és ezzel lezárja a szavazás lehetőségét. Így azok, aki 7 óra előtt érkeztek a szavazóhelyiség „előterébe”, még szavazhatnak. (MTI)

     

  • A büntetés-végrehajtási intézetekben véget ért a szavazás, a rácsok mögött 1376-an éltek szavazati jogukkal. A fogvatartottak mozgóurnába adhatták le szavazatukat. Választójoguk az előzetes letartóztatásban lévőnek, az ideiglenes kényszergyógykezelés alatt állóknak, a pénzbírságot helyettesítő elzárást töltő elkövetőknek, valamint a pénzbüntetés, a pénzmellékbüntetés és közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztést töltőknek van. (MTI)

  • Fél hatkor a választásra jogosultak 59,28 százaléka adta le a szavazatát. Az előző országgyűlési választásokon 17.30-ig a választásra jogosultak 61,72 százaléka szavazott.

    A legtöbben - 63,02 százalék - Budapesten szavaztak 17.30-ig. A legkevesebben - 55,58 százalék - Baranya megyében szavaztak.

  • Minden megyében és a fővárosban is érvényes a területi listás szavazás, mert a részvételi adatok szerint már mindenhol megjelent a választók legalább ötven százaléka.

  • A Fidesz választási központja előtt a Vörösmarty téren buli lesz egész este. A melegítés már az urnazárás előtt megkezdődött, a Rock and roll is king című számmal.

    A fideszesek egész este hermetikusan el lesznek zárva az újságíróktól. A választási központban ideiglenes tévéstúdiókat állítottak fel. Politikusnak nyoma sincs a környéken. A téren lévő H&M hat órakor nagyobb forgalmat bonyolított, mint a pártközpont.

    Nagyon odaadó Fidesz-támogatónak kell lennie annak, aki pezsgővel akarja ünnepelni pártja győzelmét, a büfében ugyanis 5700 forintba kerül a legolcsóbb magyar pezsgő, 250 forintért viszont lehet kapni piros paprikával kiírt, Fidesz feliratú zsíros kenyeret.

  • A tizenharmadik kerületben a rendőrséget is ki kellett hívni az átjelentkező szavazóktól kialakult hosszú sorok és a káosz miatt. Az egyik párt delegáltja kiment a sorban állókhoz, és arról győzködte őket, hogy a hosszú várakozási idő ellenére maradjanak, és adják szavazzanak.

  • A Lehet Más a Politika politikusai a párt Bajcsy-Zsilinszky úi központi irodájában várják a 2010-es országgyűlési választások első fordulójának eredményeit, ide hívták a sajtó képviselőit is. A központi iroda azonban egy nagy lakás, amibe viszonylag kevesen férnek be, ezért a párt aktivistái és támogatói a Nagymező utcai Instantban tartózkodnak. A Bajcsy-Zsilinszky úti központban úgy tűnik, mintha a sajtó képviselői többen lennének az LMP-seknél, a tévéstábok civakodnak a megfelelő helyekért. A központ előterében (az előszobában) kivetítőn mutatják az Instantot. Fél hétkor még kevés támogató van a szórakozóhelyen.

  • Ebben a pillanatban futott be Somogyi Zoltán kampányfőnök (volt Political Capital-igazgató) az MDF Szilágyi Erzsébet fasori, kastélynak is beillő székházába. Rajta kívül egyelőre a párt egyetlen prominens képviselője sincs jelen, senki sem tudja, mikor fut be Bokros Lajos és Dávid Ibolya. A helyszínen amúgy hatvan újságíró van, teljesen betöltik a termet.

  • A Jobbik eredményzáró rendezvényének helyt adó újbudai sportközpontban egyelőre háromféle embert lehet látni: újságírókat, gárdista vagy csendőrség feliratú egyenruhásokat és jobbikos politikusokat, szervezőket. Mindenki a terem bő felét elfoglaló elkülönített sajtószekcióban mozog, a másik rész pang az ürességtől. A szimpatizánsoknak, ha megérkeznek, messziről kell majd idegyalogolniuk, a környéki parkolóhelyek megteltek. Eddig a női kézilabdameccset néztük a kivetítőn, most kozmopolita amerikai rockzene szól.

  • Már a bejáraton is csak karszalaggal engedik át az érkezőket az MSZP jókai utcai székházánál. Szimpatizánsok nincsenek, az állítólag a székházban tartózkodó Hagyó Miklóson kívül eddig csak a pártszóvivő Budai Bernadett érkezett meg. Ünneplésre itt nem készülnek.

    A székház szintjeit biztonsági őrök zárják el hermetikusan, a sajtó képviselői egy nagyobb és pár kisebb helyiségben gyülekezhetnek. Politikus ezekbe csak akkor jön, ha látványosan vegyülni akar. A párt kommunikációs stratégái láthatóan el akarják kerülni, hogy szomorú politikusok képei uralják a sajtót.

    k3
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A Jókai utcai MSZP-székházzal szemközti Bakegér borozóban vidám részegek a Takács Tamás Dirty Blues Band Pocsolyába léptem című számát üvöltik. A ház előtt újságírók gyülekeznek, meg nem erősített hírek szerint Hagyó Miklós a pártközpontban van.

  • Csőtörés miatt áramszünet volt Budapesten a VII. kerület Király utcai szavazókörben vasárnap délután, de ez a szavazást, illetve a szavazatszámláló bizottság munkáját nem akadályozta, mondta a Fővárosi Választási Bizottság szóvivője. Amennyiben a technikai problémát nem sikerül elhárítani, urnazárás után a bizottság átvonul a helyi választási irodába, hogy ott végezze el a szavazatszámlálást, mondta el Agócsné Darai Terézia. (MTI)

  • Körülbelül húsz ember szorult ellátásra országszerte vasárnap a szavazóhelységekben. Többen elestek a lépcsőn, ők zömében boka- és térdsérüléseket szenvedtek. Akadtak olyanok is, akiket rosszullét miatt kellett kórházba szállítani. A legsúlyosabb eset a Veszprém megyei Berhidán történt, egy ötvennyolc éves asszony eszméletét vesztette, és bár a mentőknek sikerült újraéleszteniük, a kórházban meghalt. A legtöbb eset Budapesten történt, körülbelül az ellátottak fele került ki a fővárosból, mondta el Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese. (FH)

  • Lövétei István nem lát gyakorlati problémát abban, hogy az igazolással szavazók közül sokan este 7 után fognak szavazni, amikor már nem lesz kampánycsend. A törvény szerint az a szavazás befejezéséig tart, de az alkotmányjogász szerint ez 7 órát jelent, országosan akkor ér véget a választás, még akkor is, ha lesznek még sorban állók. A tévékben, rádiókban tehát ki lehet majd mondani a pártok nevét 19 óra után. Nem életszerű azt feltételezni, hogy a még sorban állók közül valaki ekkor mondjuk elővesz egy zsebrádiót, meghallgatja az elemzést, és emiatt változtat szavazási szándékán, az ilyesmit nehéz is lenne ellenőrizni, tette hozzá Lövétei.

  • A Századvég Alapítvány és a Duna Televízió április 10-én készült közvéleménykutatása szerint szűken, de meglesz a Fidesz kétharmada. A 258 képviselőnél kettővel nagyobb, 260 fős lehet a Fidesz–KDNP-frakció. A háromezer fős mintán végzett szombati kutatás szerint a második helyen az MSZP fog végezni, 66 képviselővel, a harmadik a Jobbik lesz, 47 fős frakcióval. Az MDF, az SZDSZ-el együtt, kiesik a parlamentből. Bejuthat viszont az LMP, az ötszázalékos parlamenti küszöböt átlépve, 13 képviselőt küldhetnek az új országgyűlésbe.

  • Bombagyár az MDF-székházban: Tomcat is itt ül a sajtószobában, egy árpádsávokkal díszített laptopon írogat.

  • Az SZDSZ Gizella utcai székházában tartja eredményváró rendezvényét, ahol egyelőre síri csend honol, jelentette a helyszínről tudósítónk. Rajta kívül csak az MTI munkatársa és a párt sajtósai vannak jelen. Utóbbiak szerint SZDSZ-es politikus felbukkanására kilenc előtt nem kell számítani.

  • Megérkezett Pusztai Erzsébet, Dávid Ibolyát és Bokrost 19 órára várják. Nincs semmilyen hangulat, az újságírók pogácsaevéssel és kávézással ütik el az időt. Nagyon nehezen lehet internetezni, mert rengeteg ember próbál egyszere mobilnetet használni.

    mdf05
    Herényi Károly érkezik (Fotó: Nagy Attila)
  • A Szonda Ipsosnak a Magyar Televízió Zrt. megrendelésére készített becslése szerint a mai országgyűlési választásokon várhatóan négypárti parlament alakul. A területi listákon a Fidesz–KDNP-nek valószínűleg 57 százalékos, az MSZP-nek 19 százalékos, a Jobbiknak 15 százalékos,  az LMP-nek 5, százalékos, az MDF-nek 3 százalékos eredménye lesz.

  • A Lehet Más a Politika a központi irodában a sajtó képviselői előtt részvétét nyilvánította a lengyel államfő, Lech Kaczynsky halála miatt. „A lengyeleknek és az elhunytak családtagjainak is részvéttel adózik az LMP. A szerencsétlenség nemcsak Lengyelország, hanem az egész Kelet-Közép európai régió vesztesége” – mondta Jávor Benedek, az LMP szóvivője.

  • A Duna TV április 10-én, háromezer fő részvételével készíttetett közvéleménykutatása szerint a Jobbik 47 mandátumot szerezhet magának a parlamentben. A biztos választók közül a pártot a szavazók 15 százaléka választaná, közülük is leginkább a 18 és 49 közötti korosztály. Lakóhelyüket tekintve a Jobbik szavazói egyenletesen oszlanak meg a különböző településtípusok között, iskolai végzettség szerint a szakmunkások és az érettségizettek támogatják őket leginkább.

  • Az MSZP két belsős közvélemény-kutatást is végzett a szavazás ideje alatt. A fókuszcsoportos, megbízhatóbbnak tartott szerint 19 százalékot szerzett országosan a párt, tudtuk meg forrásainktól. A másik felmérés viszont kimagaslóan jó, 27 százalékos eredményt jelzett előre. Mindkét felmérés szerint a szocialisták a második legnagyobb párt Magyarországon, a második szerint a Fidesz nem szerzett kétharmadot.

     

    k5
    Fotó: Barakonyi Szabolcs