Ez a poszt a következő Percről percre része:

Négypárti lesz a parlament

Fontosabb részletek
  • a Fidesz 52,73 százalékkal nyerte meg a választást, az MSZP 19,3, a Jobbik 16,67, az LMP 7,48, az MDF 2,67, a Civil Mozgalom 0,89 százalékot szerzett.
  • Az országban csak egy helyen vezet nem fideszes jelölt.
  • A Fidesz az első fordulóban 119 helyen győzött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Lövétei István úgy véli, hogy hibázott az OVB, amikor meghosszabbította a kampánycsendet. Ezt az Inforádióban mondta. Az alkotmányjogász szerint a döntés jogi háttere is kétes, de praktikus okokból is helytelen.

  • Virág Rudolf, az OVB irodavezetőjének tájékoztatása szerint az adatok összegyűjtése folyik, a tájékoztatás megindítása a kampánycsend feloldásától számítva nem nulláról indul. Budapesten négyszavazókörben, a vidéki városok közül Szegeden, Győrben és Debrecenben folyik még a szavazás. „Számszerint nem tudjuk megmondani, hány ember várakozik, de információink szerint van olyan választókörzet, ahol még több százan szeretnének szavazni.”  Az OVB üléséről az m1 tudósít.

  • Pécsen sokan egy zenei fesztivál miatt szavaznak lakóhelyüktől távol. A Duna televízió tudósítása szerint hiába érkeztek még választási bizottsági tagok, a plusz emberekkel is csak este tíz óra körül záródhat le a szavazás.

  • Az MSZP székházában feszengő újságírók között négy civil bukkant fel. Szimpatizánsnak tűntek, de kiderült, hogy külföldi vendégek, akik igen jól szórakoznak azon, hogy semmit sem lehet tudni. A szocialista politikusok felszívódtak a székház nyilvánosságtól elzárt folyosóin.

  • A Bocskai úton egyre nagyobb, már szinte vödör méretű termosztátokból öntik a teát a sorban állóknak, miközben a közterület felügyelők elmondták tudósítónknak, hogy szerintük éjfél előtt nem tudják lezárni a helyszínen a szavazást. Este hét óráig egyébként 719 sorszámot osztottak ki a szavazókörben, és a sor továbbra is az utcán kígyózik.

    Miután megkapták a sorszámukat, hét után többen is hazamentek, és a tévében vagy az interneten elolvasták, hogy mit jósolnak a közvéleménykutatók. Tudósítónk kérdésére, hogy ez befolyásolja-e őket, többen elmondták, hogy  nem, mivel annyira határozott véleménnyel jöttek szavazni. Néhányan azonban bevallották, hogy érdekli őket, ki az, akinek nincs elég szavazata a bejutáshoz, mert akkor lehet, hogy esetleg arra szavaznának.

    A hangulat továbbra is békés, a többségében fiatalokból álló tömeg sörözget és teát iszogat. A felügyelők szerint sem volt semmiféle konfliktus vagy zúgolódás.

  • Több rendőr jelent meg az LMP-központban, terjedt el a hír. Az egyik rendőrtől megkérdeztük, miért jöttek, és azt mondta, csak a vécét használják, szóval szerencsére nincsen semmi probléma.

    A központ előtt strázsálnak és elég hideg van.

  • Vörösmarty téren az eleredt eső ellenére kb. kétezren hallgatják a nevesincs bulizenekart, jelentette helyszíni tudósítónk. A közéleti személyiségek egy külön bejáraton érkeznek a Vörösmarty téri üvegpalotába, a Fidesz választási központjába.

  • Zuglóban legalább kétszázötvenen várakoznak, a helyi választási bizottság elnöke szerint kb. éjfélkor végezhet az utolsó szavazó is, jelentette a TV2 tudósítója. A Bocskai úton még ötszázan, Győrben száznál is többen, Pécsen „nagyon sokan” vannak az igazolással voksolóknak kijelölt szavazóköröknél.

  • Török Gábor politológus az m1 választási műsorában egy blog kommentjéből (pártok neve nélkül) idézett egy 9 százalékos feldolgozottsági arányt, ami szerinte sérti a tájékozottsághoz való jogegyenlőséget. Feltehetően a pártokhoz érkező információkból értesült a komment szerzője. Bővebben a helyzetről: A pártok tudhatják, önök nem.

  • A XI. kerületben még több, mint ötszázan várakoznak, másfél óra alatt 128-an szavaztak. Ha ebben a tempóban haladnak, akár hatórás várakozás is kialakulhat. Ráadásul a bizottság tagjai is fáradnak, és mivel urnazárás után még számolniuk is kell, a helyzet egyelőre bizonytalan.

    Pécsett körülbelül fél tízre vége lesz a szavazásnak, hetvenen állnak sorban. A XIII. kerületben várakozóknak ásványvizet osztanak.

    Szegeden sem ért még végett a szavazás, kb százötvenen állnak sorban, és már két jegyzőkönyvvezető is dolgozik.

  • Az MSZP-nek és az LMP-nek kedvezhet a vártnál nagyobb választási részvétel a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója és a Progresszív Intézet elemzője szerint. A Szonda szerint a Jobbik rosszul jár a magasabb részvétellel. A Nézőpont Intézet munkatársa ugyanakkor úgy véli, a kis pártok járhatnak jól.

  • Nagyon szorványosan érkeznek csak be eredmények a szocialisták központjába. Ezek alapján nem tudnak országos helyzetképet alkotni, de úgy tűnik, hogy az LMP a várakozásokon fölüli eredményt érhet el. „A Tóth Jóska jól áll” – mondta tudósítónknak forrásunk a budapesti 20. választókörzetről, ahol az MSZP-nek Tóth József XIII. kerületi polgármesterrel esélye van megszerezni az egyéni mandátumot.

  • Még hét helyszínen, Budapest négy szavazókörében, Szegeden, Debrecenben és Pécsett nem fejeződött be a szavazás, jelentette be Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője az Országos Választási Bizottság ülésén. Virág Rudolf tájékoztatása szerint Győrben, ahol szintén elhúzódott a szavazás, már bezárták az igazolással választóknak kijelölt szavazókört.

  • Este hétkor még háromszázan álltak sorba a móravárosi középiskolában, írta a delmagyar.hu. Mózes Ervin címzetes főjegyző szerint 1417 választópolgár kérte, hogy otthonától távol, Szegeden szavazhasson.

    Csongrádon is volt ilyen kijelölt szavazókör: a Kossuth-iskolában a 10-es. 11 órára a 39 átjelentkezett választópolgár közül 19 már ki is töltötte a szavazócéduláit, itt nem volt tumultus.

  • Nyitrai Zsolttal várjuk a kampánycsend végét a Vörösmarty téri irodaházban.

  • Giró-Szász András politológus szerint a 21. századi technológia meghaladta a kampánycsend fogalmát. Török Gábor szerint a kampánycsend elve kiskorúnak tartja a választópolgárt, olyannak, akit meg kell védeni a csúnya politikus bácsiktól, és olyannak, aki az utolsó pillanatban is meggondolhatja magát. Az m1 az előállt helyzetben egyelőre szünelteti a közvetítést, és újra Boban Marković-koncertet ad.

  • cikkünk a témában:

    Bajnai nyújtotta be a káoszt okozó törvényt

    Az Alkotmánybíróság kifogása miatt módosította a parlament a lakóhelytől távol (igazolással) történő szavazás szabályait. A törvénymódosítás azonban nemcsak egy kiskaput zárt be, hanem átfogóbban szigorította az igazolással történő szavazás szabályait

  • Az MSZP reméli, hogy nem a központilag szervezett jobboldali szavazók miatt vár az egész ország az országgyűlési választások eredményére. Budai Bernadett szóvivő azt mondta, hogy az MSZP az utolsó héten többször is aggályokat fogalmazott meg az igazolással nem a lakhelyükön szavazók megnövekedett száma miatt. „Okkal tartottunk attól, hogy ez szervezett módon, a jobboldal érdekében történt” – jelentette ki. Ugyanakkor remélik, hogy ez nem igaz, mert bíznak a demokratikus versenyben. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    A 3. emeletig kígyózik a sor a Kassák-gimnáziumban

    Este nyolc órakor még 350 ember várakozott Angyalföldön a Kassák Lajos Gimnáziumban lévő szavazókörben, jelentette tudósítónk. Ennyien nem tudták 7 óráig leadni szavazatukat, viszont mivel 7 órakor még sorban álltak, a törvény szerint lehetőségük van a szavazásra. A várakozók mind olyanok, akik nem lakóhelyükön szavaznak.

  •  

     

  • Egy az Instantban tartózkodó LMP-szimpatizáns azt mondta, hogy nagyjából négyszázan vannak a szórakozóhelyen, amit ma este csak az LMP-szimpatizánsoknak tartanak nyitva. Söröznek és csocsóznak a szimpatizánsok, nézik az m1-et egy kivetítőn, amúgy nincs semmi különös, mondta a szimpatizáns. A mojito koktél finom.

  • Fél kilenc előtt öt perccel befejeződött a szavazás debrecen 22-es szavazókörében, ahol igazolással is lehetett szavazni, jelentette be Kósa Lajos polgármester rendkívüli sajtótájékoztatón. (MTI)

  • A Jókai utcai pártszékházra telepedett kampánycsend eddigi legdrámaibb történéseként kordonnal zárták el az ingyensört és a büfét, amíg "kiszellőztetik" a VIP vendégnek becézett tucatnyi rajongó különtermét.

  • Összesen 66 082 szavazó kérte, hogy lakóhelyétől távol szavazhasson az első fordulóban, a négy évvel ezelőtti 57 999-hez képest nyolcezerrel többen. Az igazolást péntek 16 óráig lehetett kérni.

  • A Nézőpont Intézet kutatási igazgatója szerint számolniuk kellett volna rendkívüli helyzettel az országgyűlési választás lebonyolítóinak, a kialakult helyzettel kapcsolatban vizsgálatra van szükség a felelősség megállapítására, de mindez nem kérdőjelezi meg a választási eredményeket. „Rendkívüli helyzet van, de ez semmiképp sem kérdőjelezi meg a választási eredményeket” – közölte Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója a Hír tv választási műsorában. Egy „középszintű rendezvényszervező cég” is tudja, hogy tartalékkal kell rendelkezni és rendkívüli helyzettel számolni kell. „Egy rendezvényszervező cég jobban meg tudta volna csinálni.” Arra a kérdésre, állhat-e szándékosság a történtek hátterében, Mráz Ágoston Sámuel azt mondta, hogy alapos vizsgálatra van szükség a jogi, a technikai és a politikai felelősség megállapítására. Utóbbiról szólva megjegyezte, sejthető, hogy ez az Országos Választási Bizottságot terheli.

  • Lemondásra szólította fel az Országos Választási Iroda (OVI) és az Országos Választási Bizottság (OVB) vezetőit és nem pártok által delegált tagjait a választások után Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere rendkívüli sajtótájékoztatóján. A politikus szerint az OVB túllépte a hatáskörét, és egyben megsértette a választási törvényt azáltal, hogy meghosszabbította a kampánycsendet, és azzal, hogy este 19 órakor nem záratták le azokat az épületeket, ahol a szavazókörök helyet kaptak. Hozzátette, hogy a történtekért az önkormányzati minisztert is felelősség terheli. (MTI)

  • 47 százalékos országos feldolgozottságnál 6,7 százaléknál tart az LMP országos listája. Ezt maga az LMP szivárogtatta ki, az információ nagyon nem hivatalos.

  • Egyre több adat derül ki a szavazóköri biztosoktól. Információink szerint a Budapest hetedik kerületében induló LMP-s Csiba Katalin figyelemre méltó 20%-ot szerzett, az LMP-lista ugyanott szintén 20%-ot kapott.

    Vámosszabadin az LMP jelöltje, Pinczés Bálint 12 százalékot szerzett, míg a lista 10%-ot. Budapest 4. egyéni választókörzetében, Óbudán 12%-ot szerzett Quickert Liliána 40%-os feldolgozottságnál.

    A központban két forrásból olyan információt is hallottunk, hogy az OVB adatai szerint 47%-os feldolgozottságnál 6,5%-ot szerzett országosan az LMP listája, vagyis eszerint bejutott a Parlamentbe.