Ez a poszt a következő Percről percre része:

Négypárti lesz a parlament

Fontosabb részletek
  • a Fidesz 52,73 százalékkal nyerte meg a választást, az MSZP 19,3, a Jobbik 16,67, az LMP 7,48, az MDF 2,67, a Civil Mozgalom 0,89 százalékot szerzett.
  • Az országban csak egy helyen vezet nem fideszes jelölt.
  • A Fidesz az első fordulóban 119 helyen győzött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Feltehetőleg a kötelező optimizmus táplálta azt a pletykát, miszerint a szavazókörökből érkező első adataok szerint akár meg is lehet az MDF öt százaléka. Bár a székházba érkeztek ilyen hírek, az itt levő MDF-esek rezignáltan vették azt is tudomásul, hogy más információk szerint országosan csak három százalékon áll az eddigi, nyilván alacsony feldolgozottságú adatok mellet a párt. Kivárás, Bokros és Dávid nélkül.

  • A szavazókörök delegáltjaitól száramzó információk szerint húsz százalékos feldolgozottságnál a Fidesz 54 százalékkal vezet, az MSZP 19, a Jobbik 16, az LMP 6,7, az MDF 2,32 százalékon áll.

  • A delmagyar.hu tudósítója szerint fél kilenckor még nyolcvanan vártak arra, hogy szavazhassanak. Mindenki türelmes, senki sem idegeskedik, az idősebbek leültek. A szavazókörben nem kapcsolták be a rádiót és a televíziót.

  • Három, a Jobbik-rendezvény belső termeibe bejáratos politikustól próbáltunk megtudni valamit a párt alternatív szavazatösszesítő rendszerének részeredményeiről. Egyikük szerint csak öt-hat szavazókörből vannak eredményeik, de Kelet-Magyarországon jobban állnak. A másik szerint várakozáson felül szerpel eddig a párt, de nem nyilakozik a kampánycsend lefújásáig. A harmadik egyelőre semmilyen értékelhető adatról nem tud. Legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a tizenegyezer szavazókör adatainak az összesítése még a nemzeti radikálisoknak sem megy annyira flottul, mint gondolták.

  • Szocialista forrásaink szerint Budapestet ugyan elbukta az MSZP, de 30 százalék feletti szavazatot szereztek a fővárosban. Országszerte 25 olyan körzet van, ebből négy-öt budapesti, ahol jelöltjük 35-47 százalék közötti eredményt ért el. Szerintük nem tűnik kizártnak a húsz százalék feletti listás eredmény, jelentette tudósítónk.

  • Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke fél 10-kor sajtótájékoztatót tartott a Bajcsy-Zsilinszky úti pártközpontban. „Van egy rossz és a jó hírünk. A magyar választási szervek képtelenek csúfos malőr nélkül levezényelni a szavazást. Állampolgárok ezrei állnak az utcán, hogy szavazhassanak. A jó hír az, hogy vannak, akik nem adják fel, és ott állnak a szavazófülkék előtt. Ők a demokrácia hősei. Nem hiszem, hogy eljut hozzájuk a hír, mert elvileg kampánycsend van, de arra bíztatom őket, hogy ne adják fel, tartsanak ki, és adják le a szavazatukat” –mondta.

  • Orbán Viktor, a Fidesz elnöksége és a leendő frakció tagjai egy, a sajtónak fenntartott hasonló méretű teremben várják az eredményeket, jelentette tudósítónk. A politikusok nem jönnek ki, nem vegyülnek az újságírókkal, viszont az újságírók az üvegpalota adottságai miatt belátnak a szobába, és úgy tűnik, hogy elég nagy odabent a zsúfoltság. Az irodaházban elég rossz a szellőzés, úgyhogy a politikusok termében feltehetően már emberszag van.

  • Tudósítónk két olyan emberrel is találkozott az angyalföldi Kassák Lajos Gimnáziumban, akik este 7 óra után jutottak be a 48-as szavazókörbe, ahol még több száz igazolással szavazó áll sorba. A választási bizottság bejáratot őrző tagja azért engedte be őket, mert előtte szóban biztosították róla, hogy nem állnak be a sorba, és csak a már bent lévő ismerőseiket látogatják meg. Tudósítónknak mindketten azt mondták, hogy valóban nem szavaztak, de hogy igéretüket betartják-e, már senki nem ellenőrizte.

  • A zuglói Pétervárad utcai okmányirodában egyre bizakodóbbak a sorban állók, nagyjából egy-másfél órás sorbanállásra számítanak még, mondták tudósítónknak a sor legvégén állók, akik háromnegyed hét óta várják, hogy szavazhassanak. Az utcán már nem is áll senki, a sor nem lóg ki az iskola épületéből.

    A leginkább középkorúakból és fiatalokból álló várokozók itt is nagyon békések és tudatosak, elmondták, hogy őket nem befolyásolja, hogy mit mondanak a közvélemény-kutatók. Sorban állás közben az emberek azzal mulatják az időt, hogy statisztikát készítenek: megfigyelésük szerint átlagban két percig tart, amíg egy ember szavaz, számoltak be tapasztalatukról tudósítónknak.

  • Még mindig úgy néz ki, hajnali fél háromig tart a szavazás a budapesti tizenegyedik kerületben. Ami a legfurcsább, hogy állítólag nem is a sorban állók, hanem a szavazatszámlálók kezdenek idegeskedni, hiszen nem tudják, hogy ha a szavazásnak vége lesz, az ő munkájuk folytatódik-e a számlálással. A XIII. kerületben még háromszázan várakoznak, percenként két ember tud szavazni, ott úgy saccolják, két és fél-három óra lehet még a várakozási idő. Pécsen már csak negyven-ötven ember vár, úgy néz ki, fél óra múlva befejezhetik a szavazást.

  • Pécsett az igazolással szavazóknak kijelölt 46-os szavazókörben este fél tizenegy körül fejeződhet be a választás, még több mint hetvenen szeretnék leadni a szavazatukat. A szavazókörben lassan haladnak, a várakozók közül vannak, akik ingerültek, elégedetlenek, és ennek hangot is adnak a bizottság előtt. (MTI)

    pecs
  • Az MDF-ben arra panaszkodnak, hogy kevés delegáltjuk van a választókörzetekben, így közvetlenül még „titokban” is alig kapnak információt az eredményekről. Ami hír jön, az inkább különböző más pártoknál levő ismerősöktől érkezik, és egyelőre mind egyértelműen azt jelzi, hogy nem lesz meg az öt százalék.

  • A Pétervárad utcai okmányirodában várakozó dohányzók laptopról követik az eseményeket, így mikor az Indexen elolvasták azt a posztot, hogy a sor végén állók szerint még maximum másfél órát kell várakozni, üdvrivalgásban törtek ki, jelentette a helyszínen tartózkodó dohányzó kollégánk.

  • A Bocskai úton másfél óra alatt százharmincan tudtak szavazni, ha ebben a tempóban haladnak, és mindenki kitart, akkor hajnali fél három körül lesz vége, jelentette a helyszínről munkatársunk.

  • cikkünk a témában:

    Szollár: Salamon László fideszes képviselő a hibás

    A kormány szóvivője szerint egy fideszes képviselő, Salamon László javasolta, hogy csak egy helyen szavazhassanak az igazolásosak. Salamon László azt mondta, hogy "ilyen javaslatot én nem tettem".

  • A három budapesti szavazókörben fog a legtovább tartani a szavazás. A budapesti szavazókörökben még több százan állnak sorba, a vidéki helyszínek nagy részén már tízes nagyságrendűre csökkent a várakozók száma. Ez azt jelenti, hogy az utolsó szavazóra még akár több órát is kell várakozni, jelentette be az OVB. Az Országos Választási Bizottságban még mindig nincs végleges döntés arról, hogy felülbírálják-e, az öt perccel hét óra előtt hozott döntést a kampánycsend rendkívüli meghosszabbításáról. A bizottságban arról folyik a vita, hogy a törvény szellemiségének az értelmében este hét óráig, vagy az utolsó szavazat leadásáig tart-e a kampánycsend.

  • A szavazókörök delegáltjaitól száramzó információk szerint 48 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz 53,88 százalékkal vezet, az MSZP 19,29, a Jobbik 16,69, az LMP 6,82, az MDF 2,42 százalékon áll.

  • Várhatóan csúszni fog a Fidesz 23 óra körülre tervezett elnökségi  ülésének időpontja a kampánycsenddel kapcsolatos történések miatt. Az elnökség az eredeti tervek szerint 23 óra körül tartotta volna az ülését, a tagok közül többen azonban még saját egyéni választókerületükben vannak, és ott figyelik az eseményeket. Navracsics Tibor frakcióvezető például még Veszprémben, Kósa Lajos alelnök Debrecenben, Pokorni Zoltán alelnök a főváros XII. kerületében tartózkodik, Kövér László választmányi elnök, aki egyébként nem indult egyéniben, Pápán.

    A választási központ külön a politikusoknak és a közéleti személyiségeknek fenntartott bejáratánál látni lehetett Semjén Zsoltot, Balog Zoltánt, Szűrös Mátyást, Rákay Philipet, de megérkezett Orbán Viktor két lánya is. (MTI)

  • Véget ért a szavazás Szegeden, az utolsó szavazó is bedobta a szelvényét fél tíz után öt perccel. A 313-as szavazókörben szavazhattak azok, akiknak nem szegedi a lakcímük, és kérték, hogy itt szavazhassanak. Este hét óra után még több mint háromszázan várakoztak, de végül mindenki szavazhatott, aki szeretett volna.

  • A szocialisták meggyőződése szerint „jobboldali szervezés” áll az elhúzódó szavazás hátterében, jelentette tudósítónk. Egyik budapesti képviselőjelöltjük állítása szerint jobbikosok szervezetten visznek embereket a sorokba. Ezt más forrásból megerősíteni nem tudjuk.

  • A Facebookon aktívak az emberek: a várakozás perceit elütendő, két csoportot is alakítottak: a „Csak röhögök a 2010-es országgyűlési választás lebonyolításán" és az „Előbb lesz ennek a csoportnak 1000 tagja, mint választási eredmény!" címen futó csoportok jól teljesítenek: ez utóbbinak például már 3408 tagja van.

  • Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet három munkatársával az LMP központi irodájába érkezett. Schiffer András az LMP vezetőivel, a nagykövettel és a nagykövetségi dolgozókkal bezárkózott egy szobába. Néhány amerikain OVB-s kitűzőt láttunk, feltehetően választási megfigyelők. Hámori Hanna, az LMP sajtósa azt mondta, hogy a nagykövet asszony az LMP-vel ápolt jó viszonya miatt személyesen akart ellátogatni a pártközpontba a választás éjszakáján.

     

     

  • Győrben is sikerült lezárni a szavazást. Este háromnegyed tízkor az utolsó szavazó is szavazott a 7-es szavazókörben. Este hét órától több százan várakoztak, hogy szavazhassanak itt. (FH)

    Miskolcon is véget ért a szavazás. (Hír tv)

  • Úgy néz ki, továbbra is tartják a fél hármas időpontot a 11. kerületben, ennyi ideig tarthat, amíg mindenki leadja szavazatát. A szavazatszámlálók hajnali fél hat óta dolgoznak.

  • A szavazóköri delegáltak jelentései szerint 69 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz 53,24 százalékkal vezet, az MSZP 19,52,
    a Jobbik 16,69, az LMP 7,08, az MDF 2,52 százalékon áll.

  • A Jobbik rendezvényére visszatért a szocializmus. Kkétszáz forintért lehet kapni a frissen sütött ökörből, krumplipürével és csalamádéval. Mint kiderült, az önköltséghez hiányzó összeget a párt állja. Ezzel a résztvevők bepillantást nyerhetnek, milyen lenne az élet egy Jobbik-kormány alatt: olcsó, a többiről meg majd valaki gondoskodik. A hús egyébként tökéletes.

  • Hegedűs Gábor az utolsó szavazó a Pétervárad utcai okmányirodában, minden újságíró őt figyeli, őt faggatja, maximum tíz perce lehet hátra, jelentette munkatárunk a helyszínről, aki szerint Hegedűs Gábor a szavazókör sztárja.