Ez a poszt a következő Percről percre része:

Négypárti lesz a parlament

Fontosabb részletek
  • a Fidesz 52,73 százalékkal nyerte meg a választást, az MSZP 19,3, a Jobbik 16,67, az LMP 7,48, az MDF 2,67, a Civil Mozgalom 0,89 százalékot szerzett.
  • Az országban csak egy helyen vezet nem fideszes jelölt.
  • A Fidesz az első fordulóban 119 helyen győzött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Török Gábor politológus az m1 stúdiójában azt mondta, hogy politikai és szakmai következménye kell legyen annak, hogy az OVB csak 19:15-kor jelentette be, hogy meghosszabbítják a kampánycsendet, akkor, amikor már minden médium közölte az előzetes közvélemény-kutatási eredményeket. Az OVB-nek már reggel hétkor tudnia kellett, hogy egyes választókörzetekben másfél órás sorban állások vannak, tehát tizenkét órája volt arra, hogy mérlegelje ezt a helyzetet.

  • Egyre több szimpatizáns érkezik a főváros V. kerületében található Vörösmarty térre, ahol a Fidesz egy irodaházban rendezte be kampányközpontját a választások első fordulójának éjszakájára vasárnap. A téren söröspadokat állítottak fel és könnyűzenei koncertek szórakoztatják a vendégeket. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Fidesz vezető politikusai közül valaki a tér sarkában felállított színpadon felszólal-e majd az éjszaka folyamán. A Fidesz a Vörösmarty téren az üvegpalota egy részét bérelte ki a választások első fordulójának éjszakájára. (MTI)

    05
    Fotó: Huszti István
  • Ne igyunk előre a medve bőrére, kommentálta Szijjártó Péter a közvélemény-kutatók által jelzett eredményeket. A Fidesz fél nyolcra meghirdetett sajtótájékoztatója a kampánycsend meghosszabbítása miatt későbbre tolódik. A kialakult helyzetről viszont azt mondta, furcsállja, hogy egyes embereknek hosszú órákat kell sorban állniuk ahhoz, hogy élhessenek alkotmányos jogukkal, bár az OVB a szavazás előtt arról beszélt, hogy mindenben felkészült az országgyűlési választásokra. (MTI)

     

     

  • Gulyás Gergely, fideszes alkotmányjogász az Indexnek elmondta, hogy az OVB a kampánycsend meghosszabbításáról szóló döntésével elképesztő szakmai alkalmatlanságát bizonyította. A választás időpontját ugyanis a választási törvény szerint a köztársasági elnök írja ki, az OVB honlapján is megtalálható Sólyom László aláírásával közzétett határozat, amely szerint a választás április 11-én 06.00-19.00-ig tart. Gulyás Gergő szerint az OVB döntése addig helyes volt, hogy a még sorban állóknak lehetővé tették a szavaztuk leadását, de a kampánycsend meghosszabbításával az Országos Választási Bizottság megpróbálta felülírni az államfő döntését. Gulyás Gergely egyébként a Fidesz Vas megyei listáján indul.

  • Háromszázan álltak még sorban fél nyolckor abban a szegedi középiskolában, ahol igazolással szavazhatnak a választók. A sorban volt, aki már negyedszerre próbálkozott, de mint mondta, most már szavazni is fog. Az épület ajtaját bezárták, a biztonsági őrök csak sajtóigazolvánnyal engedik be az újságírókat és fotósokat. A biztonsági őrök szerint a legutolsó választó fél tíz körül adhatja le szavazatát. (MTI)

  • Miskolc belvárosában, a polgármesteri hivatal Petőfi utcai épületében még legalább ötven-hatvan ember várt arra hét óra után, hogy szavazhasson. Az épületben a szavazásra várók türelmesek. Akadt, akit előreengedtek, mert ment a vonata.

  • „Ezek az okoskodó csávók mondanak dolgokat, ami vagy igaz, vagy nem. Fogalmam sincs, mi lesz" - mondta Kukorelly Endre, költő, az LMP szentendrei jelöltje a közvélemény-kutatók legutolsó eredményei hallatán, amiket az Index újságírójától tudott meg a választás estéjén. „Mondanak ezek mindent. Négy éve a focis barátaimnál néztük az eredményeket, amikor hét óra után valamivel megérkeztem, azt mondták, tuti, hogy a Fidesz nyert. Kimentem a csajokhoz a konyhába, egy óra múlva visszatértem, és egész más volt az eredmény. Nem exit pollt kell nyerni, hanem a választást, azt mondtam nekik és azt mondom most is."

    Amikor felhívtuk a figyelmét arra, hogy februárban a Magyar Narancsnak azt nyilatkozta, nem fog bejutni, és ha bejutna sem ülne be a Parlamentbe, azt mondta, azóta gondolkozott ezen és megváltoztatta a véleményét. „Ha bejutok, kipróbálom, mert érdekel a dolog" - fogalmazott.

  • Tizenhét fővárosi kerületben nem tudtak urnát zárni 19 órakor, több helyen is órákig eltarthat még a szavazás, mondta a Fővárosi Választási Bizottság szóvivője. A hosszú várakozás azokban a szavazókörökben alakult ki, ahol a lakóhelyüktől távol, igazolással szavazni akaróknak kellett menniük. Minden fővárosi kerületben egy-egy ilyen szavazókör van. Este 7-ig csupán a XII., a XV., a XVI., a XX., a XXI. és a XXIII. kerületben zárhatták az urnákat, a többi 17 kerületben a lakóhelyüktől távol lévőknek kijelölt körökben tovább folyik a szavazás. A XI. kerületben 19 órakor még nyolcszázan várakoztak arra, hogy leadhassák szavazatukat, és a VIII. kerületben is félezren. (MTI)

  • A Hír tv szerint XI. kerületben még négyszázan várakoznak, ami – ha két percet számítunk egy-egy szavazóra – még akkor is négyórás várakozást feltételez. A sor ugyan csökkent, de csak azért, mert beengedték az embereket az iskolába. A hangulat ennek ellenére jó, nem idegeskednek.

    A XIII. kerületben is három-négyszáz ember várakozik, őket egyszerűen bezártak a Kassák Lajos gimnáziumba. A Hír tv tudósítója szerint csak az udvarra mehetnek ki cigarettázni, levegőzni, egyébként se ki, se be nem mehet senki, gyakorlatilag be vannak zárva. Az emberek beletörődőek, sokan idegesek.

    Pécsen is háromszáz fős tömeg várakozik még. Sokan hazamentek, mert unták, hogy az esőben kell várakozniuk az utcán. Egy asszony háromórás várakozás után a biztonsági őrt kérte meg, hogy elfuthasson az autójáért, amit egy szupermarketben parkolt le, nehogy bezárják a kocsit.

  • Az LMP örül annak, hogy a vártnál nagyobb a választási részvétel, mert ez jót tesz a demokráciának, mondta a párt szóvivője. Jávor Benedek egyúttal szomorúnak nevezte, hogy miközben hetekkel korábban lehetett tudni, hogy milyen tömegben jelentkeztek át a választók más szavazókerületekbe, a választási szervek erre mégsem készültek fel.

  • Szimicsku László, az m1 szegedi tudósítója szerint nyolckor a szegedi iskola épületében kb. százötven állnak sorban. A választási bizottság tagjainak jóslatai szerint 21 órára végezhet az utolsó várakozó is.

  • Az OVB kampánycsend-határozatát tiszteletben tartva a szocialisták fél tízig egészen biztosan nem nyilatkoznak hivatalosan. Egyes körzetekből viszont már kezdenek érkezni az eredmények a pártközpontba, egy belső budai kerületben 83 százalékos feldolgozottság mellett 25 százalékon áll az MSZP, hallgattuk ki egy folyosói beszélgetésből.

  • „Gergő, hagyd a fenébe az egészet, rakjatok be inkább egy filmet” –mondta az előbb Süveges Gergő a neki címzett üzenetet az m1 választási showjában, ahol Giró-Szász Andrással és Török Gáborral unatkozik a stúdióban.

  • Győrben sem zárt be vasárnap este hét órakor az igazolással voksolóknak kijelölt szavazókör. Csörgits Lajos, a városi választási iroda vezetőjének jogi helyettese még körülbelüli számot sem tudott mondani arról, hogy hányan várakoznak a lakóhelyüktől távol választóknak berendezett szavazókörben, csak annyit tudott mondani, hogy sokan vannak. Szerinte még egy óráig eltarthat a szavazás. (MTI)

  • Este nyolc órakor még 350 ember várakozott Angyalföldön a Kassák Lajos Gimnáziumban lévő szavazókörben, jelentette tudósítónk. A földszinti tornateremben berendezett szavazókörben körülbelül ötven ember áll, a sor végigkígyózik a folyosón, és egészen a harmadik emeletig tart. Az emberek ácsorognak, leülni nem tudnak. Az iskola vécéjét lehet használni, de büfé vagy italautomata nincs.

  • Molnár Péter, az m1 miskolci tudósítója elmondta, hogy Miskolcon a Petőfi utcai 51-es választókörzetben 1682 ember szavazott volna, de hozzájuk irányítottak még 1683 igazolással szavazót. Fél nyolckor ötven-hatvan ember várakozott az előtérben, de akkor kiterelték a sajtó munkatársait. A tudósító becslései szerint valószínűleg ezekben a percekben érhet véget a választás ebben a választási körzetben.

  • „Két dolog vált világossá. A kampánycsend intézménye átgondolásra szorul. Az internet és az sms világában gyakorlatilag lehetetlen betartani a kampánycsendet. Könnyű amellett érvelni, hogy legyen a választóknak egy nyugodt napjuk, de folyamatosak a kampánycsendsértési botrányok a választásokon. A kampánycsend kezd bohózatba torkollani, és az a véleményem, hogy meg kellene fontolni az eltörlését. A másik az, hogy a választási szervek és a jogalkotó nem állt a helyzet magaslatán. Ami most történik, az világbotrány” – utalt a kampánycsend meghosszabbítását övező káoszra Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke a párt központi irodájában.

    A korábban közvélemény-kutató szociológusként dolgozó kampányfőnök a Szonda legfrissebb eredményeire azt mondta, ennél jobb eredményre számított. Ezek az LMP-t 5,5 százalékra tették.

  • A zuglói Pétervárad utcai szavazókörből Novák András, az m1 tudósítója jelentkezett, és elmondta, hogy a sorban állókat az eső elől beterelték az épület folyosóira. Az utolsó sorszám a 752-es volt, sokan már hétkor is két és fél órája vártak. Percenként egy-két ember jut be, tehát feltehetőleg még két és fél, három órát kell várni az urnazárásra.

  • Dávid Ibolya és Bokros Lajos továbbra sem érkezett meg, Pusztai Erzsébet, Debreceni József és Herényi Károly vezetésével néhány tucat MDF-es jelölt és szimpatizáns nézi a tévéműsort az újságíróktól elzárt szobában. Somogyi Zoltán, a párt kampányfőnöke annyit mondott, hogy az előzetes eredményeket továbbra sem kívánják kommentálni, az MDF kampányfőnökeként pedig nem is tiszte arról nyilatkozni, hogy a párt politkájában és a vezetésen milyen követkemzményekkel járhat ha nem jutottak be a parlamentbe.

    Somogyi úgy vélte “a szavazás meghosszabításával kapcsolatban egyelőre nincs elégséges információ, de ha az OVB már délelőtt tisztában volt azzal, hogy a szavazás 7 óra után is elhúzodhat, akkor hibáztak, amikor csak 7 óra előtt tájékoztatták erről a közvéleményt.”

  • Sikerült elcsípni Dúró Dóra Jobbik-szóvivőt, akin mégsem rózsaszín, hanem fehér alapon piros csíkos blúz van. A szóvivő szerint a kínos választási fiaskó természetes lezárása az elmúlt húsz évnek, egyben az elmúlt nyolc év politikai bukásának is a szimbóluma, amiről az OVB döntéseit hozó politikusok tehetnek. A Jobbik OVB-s delegáltjának szerepéről viszont azt mondta, hogy ő csak a kampányban került be a testületbe, így neki nincs felelőssége.

    Dúró ötven százalék + egy szavazattal lenne elégedett, de reális elvárásáról nem nyilatkozott: „Nekünk nincsenek közvéleménykutató cégeink.”

    1. A Hír tv szerint a XIII. kerületben még mindig háromszáz várakozó áll, hol gyorsan, hol lassabban megy a sor. Két szavazóhelység van, ebből az egyikben nagyon lassan adják le a szavazatokat, a tudósító szerint még másfél órára lesz szükség.

      A XI. kerületben fél órája nyitva az iskola, be lehet menni, és a tornatermet is megnyitották, hogy ne kelljen a hidegben állni, de a munkatársak bent is tartják a sorokat. A várakozóknak leülni nem lehet, állniuk kell. Bent kisebb méltatlankodás van már, kint nyugodtak és békések. Sok a diák, főként a kerületi egyetemek miatt, akik ide kérték az átszavazást. Ők viccesen próbálják felfogni a helyzetet, megtapsolják azt, aki szavazott. A választóbizottság munkatársai teát és aprósüteményt osztanak.

      Győrben nyolc óra előtt hetven ember állt még sorban, a zuhogó eső miatt sokan szavazás nélkül távoztak. Voltak, akik feljelentést akarnak tenni, mert korlátozták őket alapvető jogaik gyakorlásában, és elsősorban nem is az átszavazókról van szó, hanem a helybeliekről.

  • Zalaegerszegen már lezárták az urnákat, itt nincs sorbanállás és fennakadás.

  • Az MSZP székházban az égvilágon semmi nincsen, sehol sem látni politikusokat, újságírók ülnek a tévék előtt, jelentette tudósítónk. A székház másik szintjén is újságírók vannak, de ők tévénézés helyett beszélgetnek.

  • cikkünk a témában:

    Mobilon nézik a híreket a szavazásra várók

    Az angyalföldi Kassák Lajos Gimnáziumban a szavazásra várók a mobiljukon nézik a választási híreket és a mérési eredményeket. Kérdésünkre, hogy ez befolyásolja-e szavazási hajlandóságukat, volt, aki azt mondta ha megtudja, hogy az általa választott párt bejut a parlamentbe, inkább nem várakozik tovább. Más azt mondta, hogy ha látja, hogy a pártjának nincs esélye bejutni, akkor elképzelhető, hogy mire a szavazófülkébe jut, más pártra szavaz.

  • Az első, szavazóköri bizottságokból érkező, nagyon nem hivatalos információk alapján az LMP a budapesti szavazókörökben 12 százalékot ért el, és Győr-Moson-Sopron egyes szavazóköreiből is 8 százalékos eredményt jelentettek a szavazatszámláló bizottságok LMP-s delegáltjai. Ezek 6 százalékos feldolgozottság melletti adatok a szavazóköri jelentések szerint. Úgy tudjuk, Budapesten az LMP verheti a Jobbikot. Az LMP mindössze 250 szavazókörbe delegált bizottsági tagokat, ami azért is meglepő, mert több mint kétszer ennyi egyéni jelöltjük van.

     


  • Mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha valaki ünnepelni akar.

  • Még mindig több száz méteres sor kígyózik a XI. kerületi Bocskai út 80. szám alatt található általános iskola előtt. Helyszíni tudósítónk szerint azonban az emberek nagyon elszántnak tűnnek, nem látni, hogy csalódott arccal tömegesen állnának ki a sorból, és fordulnának sarkon, hogy mégse szavazzanak.

     

    DMOHA20100411009

     

    Vannak akik már négy órája állnak sorban, és vannak, akik már másodszor jöttek. "Négy órakor egyszer már itt voltunk, de túl hosszú volt a sor, gondoltuk később visszajövünk. Visszajöttünk, fél hét óta állunk itt, de sokkal rövidebb volt a sor mikor először voltunk jöttünk" - mondta az egyik, a kígyózó sor közepén várakozó fiatalokból álló csoport.

    Az embereknek az önkormányzat teát oszt, de valószínűleg azért ennyire kitartóak a sorban állók tudósítónk szerint, mert a többségük fiatal, sok a kollégista is, és mindenképpen hallatni szeretnék a hangjukat .Az emberek szerint egyébként maga a helyzet "kritikán aluli".

  • cikkünk a témában:

    A pártok tudhatják, önök nem

    Az OVB megtiltotta a részeredmények közlését, de a pártok szavazatszámlálói nyilván leadják a drótot a központba.

  • A karzaton ülő közönség elégedetlen Halmai Gábor OVB-elnök magyarázatával, amely szerint az elhúzódó szavazásról nem a testület, nem is az Országos Választási Iroda, hanem a jogalkotó, azaz a parlamentben ülő politikusok tehetnek. „Persze, te ártatlan vagy, semmiről sem tehetsz” – kiabálták többen is, némi, Halmai vélt származására való célozgatással megspékelve.

  • Az angyalföldi Kassák-gimnáziumban este nyolc órakor még 350 ember várt a szavazásra. Tudósítónknak a helyi választási bizottság elnöke azt mondta, hogy egy óra alatt körülbelül száz ember tud szavazni. Az igazolással szavazók szavazási eljárása a  több adminisztráció miatt lassabb, mint a helyi lakosoké.