Törvényt sértett Orbán

2010.04.09. 12:46 Módosítva: 2010.04.09. 13:27
Jogerősen is törvényt sértett Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, mikor egy budapesti gimnáziumban osztályfőnöki órát tartott a diákoknak.

A Fővárosi Bíróság megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság alig három napja hozott döntését, és megállapította, hogy törvényt sértett Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

A miniszterelnök-jelöltet Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke jelentette fel még márciusban, a TV2 Napló című műsorára hivatkozva. A pártelnök március 26-án ugyanis elsőválasztóknak tartott osztályfőnöki órát a Mustármag Keresztény Általános Iskola és Gimnáziumban, ez pedig kampánytevékenységnek minősül.

Orbán Viktor megsértette a választási eljárásról szóló jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményeit a jogszabály szerint. A törvények értelmében ugyanis oktatási intézmény helyiségeiben vagy területén nem működhet párt vagy politikai célú mozgalom. Ez arra az időszakra vonatkozik, amikor tanítás folyik - a gyerekek távozása után már használhatják az épületeket ilyen célra.

Először elutasították, majd mégis elfogadták

Az Országygyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB) április elsején még elutasította a kampányfőnök által benyújtott kifogást, arra hivatkozva, hogy az eseményt tanítási időn kívül, nagykorú tanulók számára, önkéntes részvételi alapon rendezték meg. Véleményüket az oktatási ombudsman álláspontjára alapozták, aki szerint egy politikus bármikor tarthat előadást az állami iskolákban, ha ez nem tanórán történik, és a részvétel sem a diákok, sem a tanárok számára nem kötelező.

Más a helyzet viszont akkor, ha egyházi vagy alapítványi iskoláról van szó. Ezeket az intézményeket ugyanis a szülők azért választják, mert határozott világnézeteket közvetítenek a diákoknak. Így egy katolikus iskola igazgatójának például joga van hozzá, hogy keresztény értékeket képviselő politikusokat beengedjen az órákra  - véli az ombudsman.

A határozat ellen Szigetvári fellebbezett, mivel álláspontja szerint Orbán egy tanórán tartott beszédet, a gyerekek felügyeletét pedig tanár látta el. Véleménye szerint az ombudsman érvelése amúgy sem mérvadó egy ilyen esetben, helyette a választásra irányadó jogszabályt kell alkalmazni.

A Fővárosi Választási Bizottság április hatodikán elutasította Szigetvári fellebbezését, a Legfelsőbb Bírósági irányadó elvekre hivatkozva. A kampányfőnök azonban újra fellebbezett, és végül helyt adtak kérelmének. A Fővárosi Bíróság pénteki határozatában eltiltja Orbán Viktort a további jogsértésektől, döntése ellen jogorvoslattal nem lehet élni.