Hiányzik két MSZP-s egyéni jelölt

2010.01.29. 16:55 Módosítva: 2010.01.29. 19:32
Kisvárdán és Szigetváron egyelőre még nem tudtak megállapodni az MSZP-s egyéni jelöltekről. Szigetváron Paizs József helyére keresnek valakit, de Gráf József biztosan nem ugrik be.A helyi szocialisták a következő hét elején tárgyalnak a hiányzó helyek betöltéséről. A szobi jelöltről pénteken állapodtak meg.

Kisvárdán és Szigetváron még nincs egyéni képviselőjelöltje az MSZP-nek. Gráf József agrárminiszter nem vállalta, hogy elinduljon a nemrég elhunyt Paizs József választókörzetében.

Baranya megye 7. választókerületének ebben a ciklusban Paizs József szigetvári polgármester volt a parlamenti képviselője. 1994-ben és 1998-ban azonban Gráf József győzött itt, aki 2006 májusában azért mondott le a képviselői mandátumáról, hogy a miniszteri munkájára koncentrálhasson.

Így logikus döntés volt, hogy a Baranya megyei szocialisták először a 64 éves politikust keresték meg, aki egyébként nem került fel az MSZP országos listájára. Mivel Gráf nem vállalta a jelöltséget, ezért a párt baranyai vezetése jövő héten ül össze, hogy a többi lehetséges jelöltről egyeztessenek.

Keresik a jelöltet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 7. választókerületében is, mert a 2006-os győztes Szép Béla visszalépett a megmérettetéstől Kisvárdán. Korábban úgy nyilatkozott: komolyan hitte, hogy a megújulás és a megtisztulás ígérete az MSZP-ben beteljesül, de az országos listát megismerve látta, hogy ez nem következett be. A politikus figyelemfelhívásnak szánta, hogy nem indul újra a választáson és cáfolta, hogy azért döntött így, mert megsértődött amiatt, hogy a neve nem szerepelt az országos listán.

Az MTI úgy tudja Kisvárdán már négy lehetséges jelölt mondott nemet a felkérésre, sajtóhírek szerint köztük volt Kovács László volt magyar EU-biztos, korábbi szocialista pártelnök is. A szabolcsi szocialisták jövő hétfőn tanácskoznak újra a lehetséges jelölt személyéről.

 

Péntek estig nem volt képviselőjelöltje az MSZP-nek Szobon sem, azonban a megyei elnökség egyhangúlag döntött, hogy Kárpáti Zsuzsát, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatóját indítja a Pest megyei 1-es számú választókerületben. Kárpáti Zsuzsa 2002 és 2006 között már volt országgyűlési képviselő, akkor az MSZP országos listájáról szerzett mandátumot.

A decemberi szocialista kongresszuson Kárpáti Zsuzsa több másik női jelölttel együtt visszaadta országos listás helyét, mert szerintük nem érvényesültek a női kvótára vonatkozó szabályok a dokumentum összeállításánál.