Az időjárással csak a baj van

2010.04.09. 12:53
Az időjárás állítólag befolyásolja a választási kedvet. Most vasárnap csapadékos, hűvös idő várható. Elméletben nem lesz értelme elutazniuk a választóknak, a záporok közti szünetekben meg akár szavazhatnak is.

A népi bölcsesség szerint az időjárás befolyásolja a választási részvételt, és mindig negatívan. Ha süt a nap, az a baj, ha nem süt, az a baj.

Jó időben az emberek elmennek vidékre. Ha esik az eső, nem mozdulnak ki otthonról. Ha fúj a szél, akkor fúj a szél. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint most vasárnap nem a víkendezők miatt lesz alacsony vagy magas a részvétel. Csapadékos, hűvös idő várható.

A csapadék jellemző formája a zápor lesz, így az esőre igazán nem lehet majd fogni, ha a vártnál alacsonyabb lesz a részvétel - a záporok közti szünetekben a hűvös, borult idő miatt otthon maradóknak lesz alkalmuk elmenni szavazni. Azok pedig, akik nem bíznak az elmúlt hetekben alacsony találati arányú előrejelzésekben, és mégis elutaznának, április 9. 16 óráig kérhetik lakóhelyük jegyzőjétől a névjegyzékből való törlésüket, és a választás napján az igazolással átjelentkezhetnek ideiglenes tartozkodási helyük szavazókörébe.

Az eddigi választások alapján egyébként nehéz releváns összefüggést felfedezni az időjárás és a választási részvétel között. 1990-ben március 25-én, az első fordulóban borult idő volt, nyugaton esett, a részvételi arány pedig 65,11 százalék volt. A második fordulóban, április 8-án a nyugati országrészekben még havazott is, a részvétel pedig 45,54 százalék volt.

1994-ben viszonylag későn, május 8-án volt a választások első fordulója. A tavaszias 14-20 fokban, derült időben 68,92 százalék volt a részvétel, a május 29-i második fordulóban viszont eső, zivatar, jégeső várta a szavazókat, akik ennek ellenére 55,12 százalékban mégis szavaztak.

1998-ban május 10-én, az első fordulóban nyári meleg, 25-30 fok volt. Talán ezért, talán nem, de csak 56,26 százalék volt a részvétel, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben érvénytelen is volt az első választási forduló. A második fordulóban, május 24-én hűvösebb volt, a részvétel pedig magasabb - 15-18 fok és 57,01 százalék.

2002-ben az április 7-i első forduló 4-10 fokot, szlet, esőt, havat és rekordrészvétel, 70,53 százalékot hozott. Április 21-én derűs, tavaszias nap volt, és még magasabb, 73,51 százalékos részvétel.

2006-ban az április 9-i első fordulóban Mátraházán 11, Sopronban 18 fok volt, a részvétel pedig 67,83 százalék. Pedig 12 órán át sütött a nap, és egy csepp eső sem esett. Április 23-án Hatvanban volt a leghidegebb, 15 fok, a Balaton déli partján viszont 23. Az ország keleti felében futó záporok voltak, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén kivételével mindenhol egész nap derűs idő volt. A választási kedv kicsit visszaesett, a választók 64,39 százaléka szavazott.

úgy tűnik tehát, hogy az időjárás, bár biztosan befolyásolja a részvételt, nem tudni, milyen irányba. A részvételi adatok mellett az eredményekkel sem korelál az aktuális idő, volt napfényes szocialista és fideszes győzelem, ahogy havas MDF-es és MSZP-s is.