Kész az MSZP fővárosi közgyűlésilistája

2010.02.26. 15:37 Módosítva: 2010.02.26. 20:31
A szocialisták több fővárosi fóruma is jóváhagyta azt a névsort, amely az önkormányzati választáson a fővárosi közgyűlés MSZP-s frakciójának összetételét határozza meg. Az élen Horváth Csaba főpolgármester-jelölt, feltört Tüttő Kata, visszaesett Molnár Gyula, eltűnt Hagyó Miklós. Az MSZP fővárosi küldöttgyűlése péntek este Horváth listavezetését és magát a listát is nagy többséggel támogatta.

Az országgyűlési választásokon várható bukás utáni időszakra határozza meg a budapesti szocialisták erősorrendjét a nemrégiben több fórumon elfogadott fővárosi közgyűlési lista.

Horváth a főpolgármester-jelölt

Az MSZP fővárosi küldöttértekezlete pénteki titkos szavazásán Horváth Csabát választották a párt főpolgármester-jelöltjének.

Horváth Csaba a főváros problémáit elemezve úgy fogalmazott, nem az a legnagyobb baj, hogy nincs "nyolcas és tízes metró" vagy másik négy híd, hanem az, hogy sokan úgy élnek a városban, hogy nem ismerik a bolti eladót, a postást, a szomszédot vagy a sarki rendőrt, mert sokan úgy érzik, hogy magukra maradtak, ő viszont változtatni akar ezen.

A korábbi városfejlesztési eredményeket ismertetve kitért arra is, hogy az elmúlt években hidakat építettek és újítottak fel, megújult a kátyús utak több mint fele, fejlesztették az egészségügyet, iskola-felújítási programot indítottak, miközben egyre több a zöldterület.

Kitért arra is, nem fogják hagyni, "hogy a Fidesz saját és a Jobbik bakancsos értékrendjét rákényszerítse erre a városra". Megjegyezte, hogy a Fidesz több tucat önkormányzatban együttműködik a Jobbikkal és Tarlós István elfogadja, hogy a Jobbik támogassa főpolgármester-jelöltként.

Szerinte sz MSZP-nek kell képviselni mindazokat, akik elutasítják az öncélú, tekintélyelvű politikát.

Bejelentette, hogy főpolgármesterként bevezetné a budapesti szolgáltatási ombudsman intézményét, hogy csökkentsék a fővárosiak közszolgáltatókkal szembeni kiszolgáltatottságát. Azt is leszögezte, hogy el fogják tüntetni a szemetet a városból.

Kitért arra is, hogy a lakótelepekből közösségi tereket akar kialakítani. A közlekedés kapcsán külön említette a zöld zónák létrehozását, mert korlátozná a környezetszennyező járművek behajtását és kialakítana olyan közösségi tereket, "ahol jó érzés találkozni".

A visszaélésekről szóló hírek kapcsán azt mondta, teljesen átlátható rendszereket kell létrehozni, ahol a visszaélés megelőzhető és kiszűrhető. Kijelentette, azon lesz, hogy olyan rendszert hozzanak létre, ahol nincsenek kiskapuk és a közösség normatisztelete a mérvadó.

A budapesti MSZP-s vezetés már tavaly, év végén formálgatta a névsort, de akkor az országos vezetés kérését figyelembe véve elhalasztották a véglegesítést. Novemberben Hagyó Miklós, távozó főpolgármester-helyettesként még azt kért a jelölő bizottságtól, hogy ne a névsor elejére, hanem visszafogottan, a 25. helyre tegyék. Az eszkalálódó BKV-botrány miatt azonban Hagyót januárban az országgyűlési jelöltségétől is visszaléptették, ezért a közgyűlési listán sem kaphatta meg a 25. helyet sem, sőt egyáltalán nem került fel a listára. Felkerült viszont, és mit ad isten, pont a 25. helyre Czeglédy Gergő, aki Hagyó titkárságvezetője.

Viszonylag hátul, a 20. helyen szerepel Hagyó egykori szövetségese, Molnár Zsolt budapesti kampányfőnök is, aki szintén novemberben jelezte, hogy a 19. helynél előrébb nem kíván helyet kérni magának, mert úgy korrekt, hogy „csak egy eredményes kampányt követően juthasson be a közgyűlésbe”.

A lista első helyét Horváth Csaba főpolgármester-jelölt kapta, őt az 5. kerületi polgármesterséget 2006-ban elvesztő Steiner Pál követi. Az ifjúsági kvóta alapján Tüttő Kata lett a harmadik, amivel kilenc helyet ugrott előre a 2006-os állapothoz képest.

A negyedik, Gajda Péter, Kispest polgármestere, ötödik Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere, aki egy éve váratlanul lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról. Szabados akkor arra hivatkozott, hogy a parlamenti elfoglaltságai az önkormányzati munkája rovására mentek, de valójában a kormánnynal nem értett egyet. Egyébként a párt országgyűlési választási listáján is befutó helyen van.

Megelégedett viszont a hatodik hellyel a XI. kerületi polgármester, Molnár Gyula, pedig ő négy éve még listavezető volt. Sokak számára meglepetés Havas Szófia nyolcadik helye. Az MSZP egészségügyi főszószólóját a női kvóta segítette az első tíz jelölt közé. Havas az MSZP tavaly áprilisi kongresszusán becsempészte az Internacionálét is, kellemetlen helyeztbe hozva ezzel Bajnai Gordont, a párt akkor még miniszterelnök-jelöltjét.

A lista további érdekessége, hogy rajta találjuk Kivágó Ivánnét (27. hely), akit az előzetesben ülő Hunvald György helyére jelöltek a szocialisták, de visszakoznia kellett, mivel kiderült III/II-es múltja. Talán a káderhiány, talán a feltétlen bizalom miatt van a lista hetedik helyén Andó Sándor, a BKV felügyelőbizottságának a tagja.

A 13. helyezett pedig az a Móricz Eszter, aki egyszer sem nyomott gombot az előző ciklusban, habár most is fővárosi közgyűlési képviselő.