Kopogtatócédulákat árulnak az interneten

2010.02.11. 14:14 Módosítva: 2010.02.11. 14:29
Sorra érkeznek a visszaélésekről szóló hírek: ajánlószelvényeket adnak-vesznek az interneten, álfideszes gyűjtők szólítják le az embereket.

Internetes piacon árulnak ajánlószelvényeket, az egyik portálon ötszáz forintos kikiáltási ártól lehet licitálni a szelvényekre, annak ellenére, hogy ezt a törvény tiltja.

Az egyik magyar árverési oldalon ezer forintos "villámáron" hozzá lehet jutni a szelvényekhez, sőt, egy négytagú Vas megyei család valamennyi ajánlószelvényét együtt is meg lehet venni.

Az oldalon a fizetés módjaként készpénzes személyes átvételt jelöltek meg, de a szelvényekhez "ajánlott levélként előre utalással" is hozzá lehet jutni. Az aukciót március 3-ig hirdették meg, a szelvényeket a hirdetés szerint "bárki viheti".

Az ajánlószelvények áruba bocsátása tilos, ezt a választási eljárásról szóló törvény tiltja.

A kikézbesített szelvények hátoldalán a választási irodák - az említett törvényt idézve - felhívják a választók figyelmét arra, hogy "az ajánlásért az ajánlónak vagy rá tekintettel másnak előnyt adni vagy ígérni, valamint az ajánlásért előnyt kérni, illetőleg előnyt vagy annak ígéretét elfogadni tilos".

Közben Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója arról számolt be, hogy álfideszes kopogtatócédula-gyűjtőket fogott el a rendőrség. Csütörtökön dél körül a párt józsefvárosi irodájába érkezett telefonos bejelentés, hogy a Baross utcában valakik szelvényeket gyűjtenek, de nem tudják felmutatni a Fidesz igazolványát és megbízólevelét. A rendőrség elfogta az egyik csalót.