Kövér László kiment a kampánydivatból

2010.04.05. 14:51
Lezárult a kampánytippjátékunk újabb fordulója, a politikai jövendőmondókat a Népszava lepte meg egy igazán totógyilkos eredménnyel. A HVG pedig politikusok helyett vágásra váró disznót tett a címlapjára. Retkes Attila SZDSZ-elnök viszont nem okozott csalódást azoknak, akik azt tippelték, hogy a kampány kellős közepén nem tart sajtótájékoztatót, mert minek. Újabb kérdések kedden jönnek.

Gratulálunk azoknak, akik telibe találták az elmúlt hét kampányeseményeit tippjátékunkon, a kérdések összeállítóinak ez amúgy nem sikerült. Emlékeztetőül a kérdések, már a válaszokkal.

Lesz-e olyan kampányesemény ezen a héten, ahol együtt szerepel legalább két politikus a következő háromból: Bajnai Gordon, Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc?

Bajnai avatott autópályát, ahol a szalagot ugyan Hónig Péter közlekedési miniszterrel és Suchman Tamással, a Miniszterelnöki Hivatal kiemelt programokért felelős kormánybiztosával vágta át, a háttérben a fotókon belógott Mesterházy Attila feje is. Gyurcsány blogjából tudunk arról is, hogy Bajnai aggódva felhívta a volt miniszterelnököt a szaunatűz után, de közös kampányeseményen nem voltak. Ahogyan - már megszokott módon - Mesterházy és Gyurcsány sem lelkesített együtt. Hárman együtt pedig ezen a héten sem voltak bevetésen.

Bejelenti-e valamelyik jelölt, hogy megverték?

Jelöltet nem támadtak meg, két fideszes aktivistáról volt csak ilyen hír.

Hányszor fogja idézni a Népszava Kövér Lászlót hírben, olvasói levélben vagy gyújtó hangú publicisztikában szerdától szombatig?

Az igazi totógyilkos eredmény. Négy nap Népszaváját lapozgattuk át, még a hétvégi mellékletet is az elejétől a végéig, és nem találtunk semmit, pedig volt még jobboldali diktatúrázás is. Miután ezt nem hittük el, újra, még alaposabban átnéztük az újságot, még azt is észrevettük, hogy valamikor lekerült a címlapról az áthúzott horogkereszt, de kövérezést még olvasói levélben sem találtunk.

Tart-e a héten sajtótájékoztatót az SZDSZ elnöke?

Na, ez viszont talán nem annyira váratlan eredmény: a "nem, minek" válasz volt a helyes.

Engedélyezi-e a bíróság, hogy elinduljon képviselőjelöltként Leinemann Zsolt, a ScienNet-ügy gyanúsítottja?

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság kedden - felülbírálva a területi választási bizottság korábbi döntését - engedélyezte, hogy Leinemann indulhasson Debrecen 2. számú választókörzetében független jelöltként. A ScienNet-ügy miatt november vége óta előzetesben lévő Leinemann ezzel mentelmi jogot kapott, és még aznap szabadlábra helyezték. A Legfőbb Ügyészség pénteken ugyanakkor kezdeményezte Leinemann mentelmi jogának felfüggesztését.

Ijeszteget-e a héten Orbánnal Robert Fico?

Konkrétan Orbánnal nem, a magyar választások várható eredményével viszont igen. Apropót az adott, hogy jobbikosok megkoszorúzták Révkomáromban Szent István szobrát.

Keveredik-e családi hűtlenségi botrányba valamelyik jelölt a héten?

Az egyik párt államfőjelöltjét és igazságügyi miniszter-jelöltjét hozta hírbe egymással a gondola.hu. A miniszterjelölt szerint - aki Budapest XV. kerület, 23. választókerületben indul - gátlástalanul gyalázó cikkről van szó.

Orbán, Bokros, Dávid Ibolya vagy valamelyik jobbikos lesz-e a HVG eheti címlapján?

Ez is kisebb meglepetés, a HVG a Nagyüzemi hentestrükkök című anyagát tette vezetőbe, a képen egy darabolásra váró szatírkabátos disznóval.

Tart-e közös rendezvényt az MDF listáján helyet kapó három pártelnök, Dávid Ibolya, Retkes Attila és Bánk Attila?

A szinte legbiztosabb tipp, ahogyan eddig - hasonlóan az MSZP-s nagyágyúkhoz, az MDF-es kiságyúk - most sem tartottak közös rendezvényt. Igaz, a Magyar Vidék és Polgári Párt elnöke, Bánk nem is kapott végül befutó helyet az MDF országos listáján (16. lett). Nyilván azért, mert nincs programjuk.

Zárnak-e ki a héten jobbikost a pártból?

A pártból nem. A gárdából Vona felszólítása után távozott a pornós Müller Nikolett.

Orbán vagy Mesterházy használ-e a héten több smiley-t a facebookos bejegyezéseiben?

12 bejegyezése volt Orbánnak, ezek galériák voltak, az egyetlen kivétel az új kampányvideó, amit A megfelelő film : ) megjegyezéssel tettek ki. Mesterházynak hét bejegyezése volt, egyben volt vidám, amikor az autópálya-avatásnál jelezte, hogy ő amúgy pécsi. 1-1, döntetlen.

Az Indexen is idézett közvéleménykutatók (Medián, Tárki, Ipsos, Századvég-Kód, Nézőpont) heti legutolsó adatai szerint a Jobbiknak vagy az MSZP-nek lesz több támogatója (összes megkérdezett)?

Csak a Századvég és a Nézőpont adott ki a héten friss adatot. A Századvégnél ha hibahatáron belül is, de a Jobbik támogatottsága megelőzte az MSZP-jét (12 százalék, szemben a szocialisták 11-ével). A Nézőpontnál viszont az MSZP-nek 12, a Jobbiknak tíz százalékos a támogatottsága a biztos választóknál. Ha a többi intézet korábbi adatait nézzük, akkor az MSZP vezet. A kérdést a jövő héten újra megismételjük, hogy valamennyi közvéleménykutató adatai ismertek legyenek.

Az újabb kérdések kedden jönnek.