Lendvai az LMP szavazóit győzködte

2010.04.12. 17:37 Módosítva: 2010.04.12. 17:37
Egyedül nem képesek megakadályozni a Fidesz kétharmados győzelmét, ismerte el hétfői sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó, aki az LMP szavazóit próbálta meggyőzni, hogy a második fordulóban inkább rájuk szavazzanak. Még azt sem zárta ki, hogy az MSZP lépjen vissza az LMP javára. Személyi felelősségről nem beszélt, ahogy arra sem válaszolt, hogy miért hagyta magára a párt elnöksége Mesterházyt a választás éjszakáján.

A Fidesz kétharmados győzelmének megakadályozásához kérte mindazok segítségét hétfői sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó, akik az első fordulóban nem a Fideszre szavaztak. Elsősorban az LMP szavazóit szólította meg - jellemző, hogy azt, hogy "lehet más a politika" nyolcszor is értelmesen belefűzte a szövegébe.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Arra az újságírói felvetésre, hogy az LMP már hivatalosan is jelezte, hogy nem lépteti vissza azt a 13 jelöltjét, akik - mind Budapesten - bejutottak a második fordulóra, úgy reagált, hogy az LMP szavazóinak kell eldönteniük, hogy akarják-e a Fidesz kétharmadát. Szerinte nyolc körzetben kéne megverni a második fordulóban a Fideszt ahhoz, hogy meghiúsuljon a kétharmad. Ennek érdekében az LMP szavazóinak "el kell dönteniük, hogy lehet-e más a politika".

Lendvai odáig is elment, hogy bár konkrétan nem mondta ki, egy kérdésre válaszolva elfogadta azt a lehetőséget is, hogy a szocialisták lépjenek vissza az LMP-s jelöltek javára.

Arra a felvetésre, hogy a választások előtt az MSZP nyilatkozataiban pont a kis pártokra szavazás ellen buzdított, azt felelte, hogy félelmeiket az MDF igazolta is. Szerinte azonban az LMP-re adott második fordulós szavazat is elveszett szavazat lenne. "Készen állunk, de egyedül nem vagyunk elegen" - mondta.

"Mesterházy Attila nem volt és nem lesz magányos" - jelentette ki azon kérdésünkre, hogy a párt miniszterelnök-jelöltje mögött miért ismeretlen aktivisták sorakoztak a választási vereség bejelentésekor, a pártvezetés miért nem állt ki a kudarc után - a választás éjszakáján Kiss Péter és Szekeres Imre, a pártot irányító trió másik két tagja is a székházban volt, de egyszer sem jöttek elő az újságírók elől elzárt épületrészből.

04

Lendvai a felelősség kérdését elmaszatolta. Mint mondta, Mesterházy teljesítményét "én magam kitűnőnek értékelem", állítása szerint a párt elnöksége hasonló véleményen van. A személyi konzekvenciákat leghamarabb a választások második fordulója, április 25. után vonják le. Lendvai addig azt a kérdést is nyitva hagyta, hogy pártelnökké választásakor tett ígérete szellemében távozik-e posztjáról.

A Fidesz eredményeire reagálva elmondta, hogy a már első fordulóban vesztes jelöltjeik a következő két hétben felszólítják majd a Fidesz már megválasztott képviselőit, hogy hozzák nyilvánosságra pártjuk programját, illetve "a szocialista és a többi nem fideszes szavazót is képviseljék". Olyan kérdésekre is választ várnak tőlük, hogy "építkezést akarnak, vagy romokat". Lendvait emellett különösen érdekelte a nyugdíjasok sorsa, kérdésnek álcázva arra utalgatott, hogy a Fidesz meg akarja szüntetni a nyugdíjprémiumot, a méltányossági nyugdíjalapot és csökkenteni akarja a családi pótlékot.

Ha a Fidesz végül nem szerez kétharmadot, az MSZP a kampányfinanszírozás és a médiatörvény ügyében is hajlandó együttműködni.