Ma délutánig lehet betekinteni a névjegyzékbe

2010.02.17. 06:55 Módosítva: 2010.02.17. 07:01

Ma 16 óráig lehet betekinteni az áprilisi országgyűlési választásra készített névjegyzékekbe; a választásra jogosultak lajstromából való kihagyás vagy éppen az abba való jogosulatlan felvétel miatt a települési jegyzőnél lehet kifogást benyújtani. A névjegyzék olyan közhitelű nyilvántartás, amely azoknak a magyar állampolgároknak az adatait tartalmazza, akik Magyarországon választójoggal rendelkeznek az áprilisi országgyűlési választáson. A névjegyzék segítségével ellenőrizhetik a választási szervek az urnához járulók választójogosultságát, és az esetleg többször szavazni próbálókat is ennek alapján tudják kiszűrni.

A kifogást a jegyzőhöz kell benyújtani, aki a kifogásról legkésőbb a beérkezését követő napon dönt. Ha a jegyző a kifogásnak helyt ad, a névjegyzéket módosítja, ha nem ad helyt a kifogásnak, akkor azt legkésőbb a beérkezését követő napon megküldi a helyi bíróságnak, Budapesten a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak. A bíróság a kifogásról a beérkezését követő három napon belül dönt, és ha a kifogást alaposnak tartja, elrendeli a névjegyzék módosítását, ellenkező esetben a kifogást elutasítja.

Akik a szavazás napján nem tartózkodnak a lakóhelyükön, de élni kívánnak a szavazás jogával, az első forduló előtti péntekig - április 9-én 16 óráig - kérhetik a lakóhely szerint illetékes jegyzőtől az igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján. Ajánlott levélben pedig úgy kell kérni az igazolást, hogy az legkésőbb április 6-áig megérkezzen az illetékes választási irodához. Akik külképviseleteken kívánnak szavazni, személyesen vagy meghatalmazott útján március 19-ig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.