Fontosabb részletek
  • A Fidesz kétharmados többséget szerzett.
  • Lendvai Ildikó és az MSZP elnöksége lemondott.
  • Orbán Viktor a régi rezsim békés megdöntéséről beszélt.
  • A második fordulóban a nem fideszes jelöltek közül csak Tóth József (MSZP) és Molnár Oszkár (független) nyert, Szanyi Tibor (MSZP) vezet.
  • Május 14-re tervezi összehívni Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csaknem 99%-os feldolgozottságnál Mengyi Roland 52,16%-on áll és nyert a jobbikos Balla Gergő (28,04) és az MSZP-s Kovács Tibor (19,8%) előtt. A körzetben alacsony, alig 42 százalék feletti volt a részvétel.

    A körzetben 1994 óta mindig az MSZP nyert.

  • Vannak győztesek, és vannak vesztesek reagált az eredményekre az MSZP szegedi jelöltje, Ujhelyi istvan, és azt mondta, hogy még így is az egyik legjobban teljesítő politikus az MSZP-ben. Bodó Imre, a Fidesz-KDNP jelöltje kijelentette, hogy úgy tűnik, a szegediek változást akartak. Bodó nagyon nagy sikernek könyveli el a mai eredményt, körzete több mint hetven százaléka lakótelep, „végigjártam 826 lépcsőházat, és ennek ez az eredménye”. Ujhelyi kérdésre válaszolva kijelentette, hogy Szeged érdekében eddig is együttműködött a Fidesszel, viszont az őszi önkormányzati változásokon nagyobb sikert vár. Bodó szerint irigylésre méltó Ujhelyi optimizmusa, szerinte „Szeged egy olyan irányt vett, ami visszafordíthatatlan”. (M1)

  • Vona körvonalazta azt, hogy négy fő témájuk kapcsán, melyek az adócsökkentés, családok kilakoltatása, az elszámoltatás és a közbiztonság, hajlandóak az együttműködésre az új kormánnyal, amennyiben ezeket minél hamarabb meg akarják oldani. „De ha a kormány ezeket el kívánja sumákolni, akkor a Jobbik kész minden parlamenten belüli és kívüli eszközzel véghezvinni ezeket." (Hír TV)

  • Mesterházy gratulált tóth Józsefnek és Szanyi Tibornak, a két szocialista jelöltnek, akik a jelenlegi állás szerint nyertek egyéniben. Gratulált Orbán Viktornak is, és figyelmeztte, hogy a kormányzás „felelősség, és nem szabad, hogy ez a kétharmados felhatalmazás teljhatalomhoz vezessen. A haza nem lehet ellenzék nélkül.”

    03-mszpbuli
    Fotó: Szécsi István
  • A fideszes Dr. Tóth József magasan nyerte a választókörzetet (52.86%), de a szavazatok 98,30 százalékos feldolgozottságánál is látszik, hogy a jobbikos Dr. Árvai György (31.66%) magasan elverte az MSZP-s Godó Lajost (15.48%).

  • Lendvai a baloldali szavazók dícséretével folytatta a sajtótájékoztatót, majd bocsánatot kért azon egykori választóiktól, akik elfordultak tőle. „Az MSZP tartozik a választóinak a szembenézéssel” – mondta, majd bejelentette, hogy lemond, és az elnökség is felajánlja lemondását a kongresszusnak, amit jmájus végén tartanak meg. Arról egyelőre nem születet döntés, hogy a kongresszuson teljes tisztújítást tartsanak-e, erről Lendvai szerint a kongresszus hivatott dönteni.

  • Szanyi Tibor tudósítónknak azt mondta, hogy szerinte a hangfelvétel körüli botrány nem befolyásolta a végeredményt, mert túlságosan a kampány végén történt.

  • A 15. kerületben is simán nyert a Fidesz–KDNP jelöltje. László Tamás 54,1 százalékot kapott, Hetyei László Antal (MSZP) 37,3 százalékot, Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) 8,6 százalékot.

  • A város 1. számú választókörzetében 98% feletti feldolgozottságnál Bodó Imre (Fidesz–KDNP, 53,39%) vezet és már nyert az MSZP-s MEH-államtitkár Ujhelyi István (41,92) és a jobbikos Zagyva György Gyula (4,69) előtt. A körzetben 51% feletti volt a részvételi arány.

  • Tudósítónktól úgy értesültünk, hogy a teljes szocialista elnökség még az este felajánlja lemondását. Így teljes tisztújítást nem kell tartani, azonban lehetőség van a megújításra. Ugyanakkor a kongresszuson először elnököt választanak, utána arról döntenek, hogy elfogadják-e az elnökség lemondását. Az elnökség sorsáról az őket egyszer már megválasztó tagság fog dönteni, így kérdéses, hogy mekkora változásra lehet számítani. (Az MSZP lehetséges jövőjéről bővebben)

  • 20 óra 37 perckor felsorakozott az MSZP elnöksége. „Ma este eldőlt, hogy az új kormány kétharmados többséggel fog kormányozni. Gratulálunk az új kormánynak. Ötvenkét százalékos választói támogatottsággal sok mindent tehet az országért, tehet jót és tehet rosszat is” – mondta Lendvai Ildikó, hozzátéve, hogy az MSZP kisebbségben is próbálja majd a jó útra terelni. „Az MSZP nem liheg senki nyakában.”

  • Szabó Zsolt 52,19 százalékot szerzett a Fidesz-KDNP-nek, azaz kétszer többen szavaztak rá, mint a második helyezett Dr. Nyujtó Zsoltra, a Jobbik jelöltjére (24.84%). Itt az MSZP csupán 22.97 százalékot ért el. A szavazatok feldolgozottsága 98.21 százalékos.

  • cikkünk a témában:

    Sehol sem volt elég az MSZP-sek visszalépése

    Negyven százalék körüli eredményt hozott az LMP-s jelölteknek, hogy a szocialista híveket átszavazásra kérték.

  • Rónaszékiné Keresztes Monika Mária (Fidesz-KDNP) 57,5 százalékot kapott, Kispál Tibor (MSZP) 27,5 százalékot. Az LMP jelöltje, Csiba Katalin Gyöngyvér 15 százalékot.

  • Mágori  Józsefné csaknem 99%-os feldolgozottságnál 53,18%-on áll, behozhatatlanul vezet, és nyert a második Búzás Péter (a város polgármestere, MSZP, 33,77%) és a harmadik Fazekas Ferenc (Jobbik, 13,05%) előtt. A körzetben 44% feletti volt a részvételi arány.

  • A hatodik kerületben nem sikerült Illés Zoltán fideszes politikust megszorongatni. Hiába lépett vissza az MSZP jelöltje, meggyőző 63,4 százalékkal nyerte a körzetet. Az LMP-s Kaszics Bálintra 36,6 százalék szavazott.

  • A Fidesz–KDNP képviselője a szavazatok 54,59 százalékát szerezte meg, amivel biztosította győzelmét. Mögötte az MSZP-s Kilián Gézaa szavazatok 37,94 százalékát szerezte meg, a Jobbik itt 7,47 százalékot gyűjtött be Vágó Sebestyénnel.

  • Meggyes Tamás 55,76 százalékkal vezet Esztergom 5. számú egyéni körzetében, mögötte a második helyen Winkfein Csaba 28,57 százalékot szerzett.

  • Újpesten az 5. választókerületben Hollósi Antal Gábor (Fidesz) nyert 56 százalékkal, második Csizmár Gábor (MSZP) 32,7 százalékkal, harmadik Tálosné Pálvölgyi Márta 11,16 százalékkal. A másik körzetben Wintermantel Zsolt nyert 54,1 százalékkal, második Kiss Péter 37,8 százalékkal, harmadik Szegedi Csanád 8 százalékkal.

  • A város 1. számú egyéni választókörzetében a Fidesz szóvivője 98 százalékos feldolgozottságnál 60,96%-on áll, és már nyert. Második az MSZP-s Knizse Gyula (29,77%), harmadik a jobbikos Kummer Ákos (9,27%). A körzetben a részvétel csaknem 44%-os volt. A 2006-os győztes MSZP-s Warvasovszky Tihamér, Fehérvár polgármestere visszalépett, mert bekapcsolva hagyta a mikrofonját a helyi tv-ben és a helyi Fidesz-elnöktől kért segítséget, hogy védje meg a „szoci ifjú titánoktól”.  Warvasovszky a költségvetést sem szavazta meg a parlamentben.

  • A Jobbik rendezvényén Hegedűs Lóránt feltűnt a büfében egy narancslével és egy szendviccsel, és fotósunk ezt meg szerette volna örökíteni. Hegedűs kísérője többször is beállt az objektív elé, majd felszólította fotósunkat, hogy ne fotózzon. A csoport nem indokolta, miért nem lehet őket lefényképezni, annyit mondtak, hogy zavarja őket. Amikor egy ötperces szóváltás után munkatársunk jelezte, hogy egy sajtóseseményen fotóznak a fotósok, akkor azt válaszolták, hogy fotósunk minősíthetetlenül végzi a munkáját.

  • A harmadik kerületben, a 4. számú választókerületben a fideszes Bús Balázs több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint szocialista vetélytársa. Bús Balázsra 63 százalék, Kiss Lászlóra 25 százalék szavazott. Harmadik Quickert Liliána Diána lett, 11,5 százalékkal. A kerület másik választókerületében is a Fidesz–KDNP jelöltje nyert, Menczer Erzsébet 55,5 százalékot, Orosz Sándor (MSZP) 34,5 százalékot, Szabó Tímea (LMP) 10 százalékot kapott.

  • Kósa Lajos szerint az első fordulóban az összefogás olyan eredményt hozott, amire még nem volt példa. „Ha angol rendszer szerint választanánk, akkor egy kivétellel mindenki fideszes lenne a parlamentben. Én örülök, hogy azért ez nem így történt, de annak még inkább örülök, hogy a Fidesz alakíthat kormányt. Ez az eredmény lehetőség arra, hogy holnaptól újraépítsük az országot, de hangsúlyozom: ez csak lehetőség. Lesznek olyanok, akik holnap kilenckor már a Kánaánt fogják várni a városháza előtt, de ilyet ne várjon senki, hiszen ezt együtt kell felépítenünk.” (Hír tv)

  • Az MSZP Stahl Juditja  a sajtótájékoztatón (a videón 4:50-nél jelenik meg) sajnálta, hogy annak ellenére, hogy felhívták a Fidesz lehetséges 2/3-ából következő veszélyforrásokra a figyelmet, relatív alacsony volt a részvétel.

  • Orbán Viktor politikusi pályáját tekinti át a magyar választásokról írt cikkében a Die Presse. A liberális bécsi lap egészen a Fidesz-elnök gyermekkoráig leás a portré megrajzolásakor: Orbán „kötelességtudata, szorgalma és kitartása” ebből az időből származik. A lap szerint a politikus már fiatalon hozzászokott a fizikai munkához, ugyanis a disznók etetése mellett gyakran a földeken is be kellett segítenie szüleinek.

    A cikk megemlíti a Fidesz 1989-es szerepvállalását, Orbán Viktor előző kormányzását a nemzeti érdekek konfrontatívabb képviseletével jellemzi: elsősorban a határon túli magyarok támogatása révén vállaltak több konfliktust ebben az időben a magyar politikusok. A Presse figyelemreméltónak tartja, hogy Orbán ellenzékben, két elvesztett választás ellenére is nemcsak megőrizte, de még növelte is befolyását a Fideszben.

  • A város 3. számú egyéni választókörzetében 98 százalékos feldolgozottságnál Dorkota Lajos 54,89%-kal vezet, és már győzött, második az MSZP-s Kálmán András (30,74), harmadik a jobbikos Pintér Tamás (14,37). A körzetben a részvételi arány 44%feletti volt. A körzetben1994 óta mindig az MSZP nyert.

  • Morvai Krisztina is megérkezett a Jobbik eredményváró rendezvényére. Egyelőre nem nyilatkozott, de nagyon szép csillogós fülbevalója és ahhoz passzoló nyaklánca van. A párt vendégeivel beszélget.

  • „Alázattal kell kormányozni, akárhány százalékot kap a Fidesz–KDNP, senkit nem lehet az út szélén hagyni” – mondta a fideszes Schmitt Pál a Vörösmarty téren felállított színpadon. A téren egyre hevesebben reagálnak a szimpatizánsok az eredményekre, a fideszes győzelmeknél nagy ováció van, Szanyi eredményeit viszont nagy fütty fogadta, és Szekeres Imre sajtótájékoztatójának fogadtatása sem volt túl pozitív.

  • A független jelölt 88%-os feldolgozottságnál 44 százalékkal áll az élen a 37%-os Daher Pierre (Fidesz–KDNP) és az MSZP-s Gúr Nándor előtt (18%), ezt az előnyt már nem lehet behozni.

  • Rogán Antal a Vörösmarty téren várakozóknak azt mondta, hogy akik ott vannak a téren, nagyon sokat tettek azért, hogy a párt idáig eljusson. „A fényes győzelem azonban nem valaminek a vége, hanem valaminek a kezdete. 2010. április 25-e új kezdet, amiben nemcsak mi, hanem egy egész ország hisz.” Rogán szerint egy egész ország szurkolt azért, hogy ez a győzelem megvalósuljon, és Európában még sosem aratott párt ekkora győzelmet. „A mai nap a siker napja, amit együtt kell megünnepelni. Nemcsak mi, hanem egy egész ország örül velünk. Szinte minden jelöltünk győzelmet aratott, nyugodtan és büszkén mondhatjuk, hogy ma egész Magyarországon érvényes a jelszó: hajrá, Magyarország, hajrá, Budapest!” (Hír tv)