MDF: Négy-öt párttal kizárt a kétharmad

2010.04.08. 22:38 Módosítva: 2010.04.08. 22:38
Dávid Ibolya szerint pártja a többpártiság és az egyensúly záloga, ha négy-öt párt bejut a parlamentbe, akkor kizártnak tartja egy párt kétharmados többségét. Dávid Antall József bölcsességét hiányolta az MDF kampányzáróján.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) a többpártiság záloga, a politikai élet "józanító ereje" - mondta Dávid Ibolya pártelnök a Borsod megyei Sajószentpéteren, ahol kampányzáró rendezvényüket tartották csütörtökön.

Dávid Ibolya pártja miniszterelnök-jelöltjét, Bokros Lajost hallgatja (Fotó: Vajda János)
Dávid Ibolya pártja miniszterelnök-jelöltjét, Bokros Lajost hallgatja (Fotó: Vajda János)

A helyi sportcsarnokban a mintegy kétszáz fős hallgatóság előtt Dávid Ibolya azt mondta, a vasárnapi választáson múlik, lesz-e valódi többpártrendszer Magyarországon, lesz-e érdekképviselet, és lesz-e egy politikai hatalomnak ellensúlya. Kontroll, finom egyensúly, amelynek az MDF a záloga, mondta. Szerinte ha négy-öt párt van a parlamentben, akkor kizárt a kétharmados többség.

Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje szerint azért próbálták sokpárti összefogással megakadályozni az MDF országos, illetve fővárosi listaállítását, mert félnek, hogy a párt bejut a parlamentbe, és folyamatos, határozott állásfoglalásával mintegy görbe tükröt tart majd a vélelmezett kormánypárt és "a megveszekedett, demagóg, populista ellenzék" tevékenysége elé.

Bokros Lajos és Dávid Ibolya a kampányzárón (Fotó: Vajda János)
Bokros Lajos és Dávid Ibolya a kampányzárón (Fotó: Vajda János)

Dávid Ibolya állítása szerint Antall József volt miniszterelnök bölcsességét hiányolja, aki az első szabad választások után azt mondta, azt tartja győzelemnek, ha az ellenzék és a kormánypártok a legjobb erőiket bevetve együtt dolgoznak. Erre a bölcsességre vár húsz éve a politikában, tette hozzá.

Dávid Ibolya kampányzáró beszédét vastapssal fogadták a résztvevők. A rendezvény hivatalos része után koncert, majd állófogadás várta a hallgatóságot.