Még két napig lehet jelöltet állítani

2010.03.18. 08:35
Két napjuk maradt a pártoknak, hogy jelölteket állítsanak az áprilisi országgyűlési választásra. Az Országos Választási Iroda (OVI) nyilvántartása szerint csütörtök reggelig 17 jelölőszervezet (esetenként két vagy három párt együtt) összesen 646 jelöltjét, valamint 12 független képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok.

Az országgyűlési egyéni választókerületben indulni szándékozó jelöltek még két napig, március 19-én 16 óráig gyűjthetik az ajánlószelvényeket, a gyűjtést a nyilvántartásba vett pártoknak és független jelölteknek be kell jelenteniük az adatvédelmi biztosnál is. A jelöltséghez a törvény szerint legalább 750, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, ezeket a választókerületi választási bizottságnál kell leadni, majd az ajánlások ellenőrzése után a választási bizottság dönt a jelölt nyilvántartásba vételéről.

Az OVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint két nappal a határidő előtt 725 jelölt adta le ajánlószelvényeit az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoknak, a 176 testület ebből 658 jelölt ajánlását már ellenőrizte és őket nyilvántartásba vette hivatalos jelöltként. A legtöbb jelöltet, 115-öt, Budapesten vették nyilvántartásba.

A pártok közül eddig a Jobbik, az MSZP és a Fidesz-KDNP tudott mind a 176 egyéni választókerületben jelöltet állítani (a Fidesz egy választókerületben a KDNP-vel és a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjával közösen állított indulót).

Az MDF-nek 38, a Lehet Más a Politikának (LMP) 32, a Magyar Kommunista Munkáspártnak (Munkáspárt) 12, a Civil Mozgalomnak (CM) 10, az MDF-SZDSZ-nek 6, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak (MSZDP) 5, a Magyarok Egymásért Szövetségnek (MESZ), a Somogyért Szövetségnek (Somogyért) és az Összefogás Pártnak (ÖP) és a Torgyán-Kisgazda Koalíciónak 3-3, a Magyar Igazság és Élet Párjának (MIÉP) valamint a Zöld Demokraták-Zöld Baloldal-Zöldek Szövetségének (Zöld Baloldal) egy-egy nyilvántartásba vett jelöltje van. Az Összefogás Pártnak és az MDF-nek szintén egy közös, nyilvántartásba vett jelöltje van.

Emellett 12 független jelölt is megméreti magát a csütörtök reggeli adatok szerint.

Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a péntek délutáni határidő előtt adják le ajánlószelvényeiket, a választási bizottságok három napon belül, azaz legkésőbb hétfőn veszik nyilvántartásba. A választási bizottságok döntéseit a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg a www.valasztas.hu-n. Mindezek alapján tehát bár a határidő pénteken 16 órakor lejár, a www.valasztas.hu oldalon még egy ideig folyamatosan frissülni fognak a jelöltek számára vonatkozó adatok.