Egy jelölt, aki már rutinos képviselő

2010.02.03. 16:48 Módosítva: 2010.02.03. 16:48

A blogról

Ki mit ígér a mandátumért?
Elég a punnyadásból, az apátiából: az Index lelkiismeretes választási mintapolgára végiglelkesedi a kampányt Angyalföldön az első krumpliosztástól az utolsó nagygyűléséig.

Hárompártivá vált az angyalföldi kampány: Spaller Krumpliosztó Endre és Tóth Nyugdíjkatasztrófa József után bejelentkezett a képviselői címért Csender Tamár, a Jobbik kerületi elnöke, 14 angyalföldi társasház közös képviselője is. "A nép nevében" indul a választáson, naná, hogyan másként is indulna, és radikális változást ígér, naná, mi mást is ígérne. Az első lakossági fórumot kedden tartották kerületi képviselőtársaival, az arról szóló tájékoztatást aznap délután kaptuk, így elmulasztottuk a történelmi eseményt.

jobbik szoro01

Marad a szórólap és a csatolt újságok elemzése. Csender Tamás mögött olyan támogatók állnak, mint Morvai Államfőjelölt Krisztina és Vona Kormányfőjelölt Gábor – a szórólapon –, valamint egy épületgépészeti kereskedés, egy autójavító, egy fodrászat, egy villanyszerelési és egy hagyományőrző íjászbolt. Legalábbis ezeken a helyeken adhatjuk le az ajánlószelvényt, ha elszámoltatást szeretnénk, tiszta erőt és húsz évet a húsz évért.

Csender Tamás egyébként egy közvetlen embernek tűnik, megadta a szórólapon a mobilszámát is, bár tulajdonképpen ez nem nagy ügy; épp egy, ideológiájában tőle talán nem túl távolálló, nemzeti és radikális portáltól szokhattuk meg, hogy a különleges tudakozó ügybuzgalmával közöl mobilszámokat (és persze lakcímeket is). A képviselőjelölt képviselő "az ún. rendszerváltozást követően csalódott a politikában, amelytől hosszú évekig el is fordult". Szomorú életpálya ez, de persze a nép egyszerű fiának jellegzetes érzését tükrözi.

jobbik szoro02

Szerencsére ő nem kushadt, nem hallgatott, nem lógatja még mindig fejét a magyar gazdaság mélységénél is mélyebbre. "A 2006. őszi események sarkallták arra, hogy ne nézze tovább tétlenül a magyar emberek megaláztatását", így Jobbik-tag lett, majd két éve már kerületi elnök, egy olyan kerületben, ami – mint korábban írtunk róla – szociokulturális értelemben nem a mélynemzeti magvas magyar gondolkodás fellegvára. Viszont, hogy az ideológiát terjessze, a szerencséseknek a szórólap mellé Kossuth tér 2006 és Lehel kürtje újságocskákat is osztogat, de nem mindehol: hozzánk csak a szórólapból jutott, egy barátunk az újságokat is megkapta (ezek egyikében volt a meghívó a keddi fórumra). Az egyik lapból megtudjuk, nős, két gyermek apja, és legalább ötszáz család gondjain tud segíteni, valamint azt, hogy hajdanán az Úr igazi országa voltunk, de kapunk emellett egy telefonszámot könyvelés, adótanácsadás, adótervezés témakörökben is.

Csender Tamás szórólapjából kiderül továbbá, hogy mi magunk is Jobbik-szavazók vagyunk, legalábbis egy picit. Egyetértünk ugyanis azzal, hogy a munkát terhelő magas adóterheket csökkenteni kell, márpedig eszerint mi akkor Jobbik-szavazók vagyunk. Mondjuk semmi mással nem, szóval nem akarunk csendőrséget, nem hiszünk sem családi adózásban, sem a családi gazdaságok dicsőségében, sem a mentelmi jog eltörlésében, sem a már nem is burkolt cigányozásban – az egyik lapban persze a Mazsihisz százmillióit is megemlítik –, amik az "új, alulról szerveződő erő" programjának szerves részét képezik.

A kerületről, a helyi problémákról sajnos egy szót sem írt, így remélem, lesz még lakossági fórum, ahol kérdezhetünk bölcseket. Az ilyen fórumok úgyis erről híresek.