Három új jelölttel gazdagodtunk

2010.02.18. 14:31

A blogról

Ki mit ígér a mandátumért?
Elég a punnyadásból, az apátiából: az Index lelkiismeretes választási mintapolgára végiglelkesedi a kampányt Angyalföldön az első krumpliosztástól az utolsó nagygyűléséig.

Nyomasztóan hárompárti volt eddig a kampány, a hírek többsége az MSZP-s Tóth Józsefről és a fideszes Spaller Endréről és a jobbikos, már az első nagygyűlésén is túllévő Csender Tamásról szólt. Nincs ez így jól, érezte ezt a Mintapolgár, tudta, hogy a felszín alatt bugyogni, forrnia, önmagából építkeznie kell a bázisdemokrácia mélységeinek. És így is van, bugyog, forr, építkezik. Egy nap alatt három új jelöltet is regisztráltunk, akik persze, akárcsak a többiek, még csak jelöltjelöltek, akik a 750 kopogtatóra hajtanak.

Méhes Krisztián az Összefogás Párt jelöltje. Honlapja szerint született angyalföldi, a Karikás Frigyes utcai iskola zenei osztályában tanult – ha a környéken lakik, akár volt tantermében is szavazhat magára –, angol nyelvű főiskolán diplomázott, tanult Bostonban. Volt bróker, elemző, dolgozott multiknál, oktat a közgázon, és ahogy az életrajzát olvasgattuk, arra gondoltunk, szívesen meghallgatnánk, miről beszélget a jobbikos jelölttel.

Maga az Összefogás Párt a monoki polgármester, Szepessy Zsolt politikai szervezete. A pártról eddig keveset tudtunk, Szepessyről bezzeg sokat: szociális kártya, önvédelmi törvényjavaslat, előbbi miatt ombudsmani vizsgálat kíséri politikai pályafutásának mérföldköveit. Elhíresült azonban üzletemberként is, volt cége – ami most rokonai birtokában van – az APEH feketelistájára került, és kiderült, összesen százmillióval tartozik az államnak. A párt programjának alapja, ahogy olvastuk, a gazdasági és szociális biztonság, valamint az egymás iránti bizalom. Fontos nekik a tulajdon védelme, a stabil családok, valamint a körbetartozások csökkentése.

Az SZDSZ, ahogy a dolgok most állnak, 32 egyéni jelöltet indít az országban (a maradék 144-et az MDF a két párt viccesen demokratikus középnek nevezett együttműködése nyomán). A harminckettek egyike az angyalföldi körzetben induló Szabadai Viktor, jelenlegi fővárosi közgyűlési képviselő, a párt korábbi budapesti elnöke.

A párt, ami arra készül, hogy "májustól együtt kezdhetjük meg az egyetlen magyar liberális demokrata párt újradefiniálását és újraszervezését", a kampányban az MDF programját támogatja, ezt ni (pdf-ben). Szabadai Viktor 2002-ben már önkormányzati jelöltje volt a liberálisoknak, 2006-ban a parlamenti és a helyhatósági választáson is elindult, utóbbin mandátumot is szerzett, amit 2008-ban cserélt fővárosi képviselői helyre.

A harmadik új jelölt a Lehet Más a Politika színeiben Vári György, bemutatkozása szerint kritikus, tanár, politikai közíró, rendszeresen ír a Népszabadságban és a Hírszerzőbe. Fél éve boldog házas, szerelmes a felesége mellett a magyar irodalmi kultúrába is. Az oktatáspolitikát, valamint a természeti és társadalmi környezettel békében élni képes polgárok nevelését tartja a legfontosabbnak. Az MSZP-re haragszik, mert az hűtlen volt hűséges szavazóihoz. Erősítené a társadalmi szolidaritást, letörné a korrupciót, támogatja a zöld munkahelyteremtést, és a Dózsa György úti metróállomáson lévő zöldségesnél is támogathatjuk őt.