Angyalföldi gyereknek született

2010.02.05. 11:29 Módosítva: 2010.02.05. 11:30

A blogról

Ki mit ígér a mandátumért?
Elég a punnyadásból, az apátiából: az Index lelkiismeretes választási mintapolgára végiglelkesedi a kampányt Angyalföldön az első krumpliosztástól az utolsó nagygyűléséig.

Mesterházy Attilával egy szórólapon szerepelni – kemény hendikepp, ha engem kérdeznek. Nem csoda, hogy Tóth Józsefnek, a szocialisták XIII. kerületi képviselőjelöltjének a fotója nagyjából kétszer akkora, mint a miniszterelnök-jelöltnek hívott ifjú politikusé, és szövegből is nagyjából négyszer annyi jut neki a bemutatkozó szórólapon.

Amiből megtudhatjuk, hogy Tóth József egy született angyalföldi, akivel "minden bizonnyal már találkoztunk az utcán sétálva, egy-egy rendezvényen vagy hivatalos eseményen (...) piacon, postán, bevásárlóközpontokban". Sajnos ezek szerint rossz környékeken sétálok, és rossz bulikba járok, de még nem (bár egy kisvendéglőben, aminek kerthelyiségébe régen néha-néha beültünk, beszélték, hogy többször járt náluk a Tóth Jóska, szóval a nép között elvegyülő "a politikus is ember" imidzs akár hihető is lehet).

mszp szoro

A polgármester-képviselő természetesen igyekszik felhasználni a város/kerületvezetőként elért eredményeket is az országgyűlési kampányban. Három oldalon keresztül sorolja, mi minden történt a kerületben: iskolarekonstrukció, felújított egészségügyi intézmények, kultúrház, sporttelep, műfüves futballpálya, útfelújítás, a leghosszabb fővárosi kerékpárút-hálózat, parkfelújítás, bérlakás-program. Arról azonban óvatosan nem esik szó, hogy ezekből az eredményekből mik köszönhetők a polgármester Tóth Jóskának, és miket hozott Angyalföldre a parlamenti Tóth Jóska (no jó, egyes beruházások állami támogatásának kilobbizásán kívül, amit így fogalmaz meg: "képviselői munkámat annak rendeltem alá, hogy a helyi fejlesztéseknek minél több támogatást szerezzek").

Ezen persze önmagában nincs mit meglepődnünk, valószínűleg országszerte polgármesterek százai alapozzák hasonló elemekre a képviselőjelölti kampányukat. Ami viszont erősen kifogásolható, hogy Tóth József szórólapja az egyébként vitathatatlanul meglévő eredmények felsorolásán és az angyalföldi érzelmi húrok okos megpengetésén túl semmiről nem szól. Nincs benne egy szó sem arról, mit csinálna parlamenti képviselőként a következő négy évben, milyen fejlesztések megvalósítását szeretné elérni, milyen megoldandó problémákat lát.

Csupán nagyon nagy általánosságban fogalmazza meg, hogy "temérdek feladat áll még előttünk", hogy "fontos feladataink vannak még, elvégzésükhöz kérem támogatásukat", hogy "összefogásra van szükségünk". A polgármester-képviselőjelölt helyi szlogenje is az elért eredményekre alapoz: "Így tovább, Angyalföld!" (van emellett egy, gondolom, a pártközpontban kitalált, minden jelöltnek kijáró, de pártszinten inkább önironikus szenthármasság is: dinamizmus, tisztesség, biztonság). De sebaj, éles szemmel vadászom az első lakossági fórumot, ott talán a tervekről is lesz szó.