Lopják az ajánlószelvényeket

2010.02.11. 07:35
A VII., a VIII. és a X. kerületben több száz postaládát törtek fel, nagy valószínűséggel a kipostázott ajánlószelvényekért. Az ajánlószelvények másolását idén több új biztonsági elem nehezíti, a lopott kopogtatócédulákat viszont el lehet adni valamelyik pártnak, gyengíteni lehet velük a rivális pártot, vagy el lehet rejteni őket, hogy egyik jelölt se kaphassa meg az ajánlásokat. Az adatvédelmi szabályok ugyan tiltják az ajánlások nyilvántartását, de visszaélés esetén a bíróság utána nézhet, hogy melyik párt jelöltjére adták le a lopott szelvényt.

A VII., a VIII. és a X. kerületi kapitányságok munkatársai is adatokat gyűjtenek a postaláda-rongálások ügyében. Az egyik Köztársaság téri házban a postaládák mintegy felét feszítették fel ismeretlenek. A BRFK sajtóügyeletese csak annyit mondott az MTI-nek, hogy feltörték a postaládákat, de arra nem tért ki, hogy mit vittek el. Valószínűleg az ajánlószelvényekről volt szó.

Azt is vizsgálják, hogy a rongálásokkal mekkora kárt okoztak. Ha a kárérték a szabálysértési értékhatárt nem haladja meg, az ügy az önkormányzatokhoz kerül, ha meghaladja ezt, rongálás vétsége miatt indítanak büntetőeljárást.

Az Index egyik olvasója arról számolt be, hogy az egyik Delej utcai házban is felfeszítették a levélszekrényeket, de a bűnözők nem voltak eléggé tájékozottak, mert a hétvégén még nem postázták a választási értesítőt és ajánlószelvényeket. Olvasónk szerint elképzelhető, hogy a bűnözők azért törték fel előre a postaládákat, hogy lássák, mikor hozza ki a postás a szelvényeket, és akkor már könnyen kivehetik a papírokat. Az Index egyik munkatársa a VII. kerületi Rottenbiller utcában lakik, az ő postaládáját is felfeszítették. Munkatársunk szerint egyértelmű, hogy az ajánlószelvényekre utaztak, mert a többi levelet és újságot a földre dobták.

Könnyű megszerezni a személyi számot

A józsefvárosi önkormányzat honlapján azt javasolja az ott lakóknak, hogy akinek feltörték a postaládáját, tegyen feljelentést a kerületi kapitányságon.

A jelek arra utalnak, hogy akárcsak a korábbi választásokon, valakik most is visszaélésre készülnek az ajánlószelvényekkel. Ahhoz, hogy egy jelölt a választáson elindulhasson, 750 ajánlószelvényt kell összegyűjtenie. Az ajánlás csak akkor érvényes, ha szerepel rajta a jelölt és a jelölőszervezet neve, az ajánló választópolgár neve, címe, személyi száma és aláírása.

Helyszínelő rendőr a VIII. kerületben, egy Köztársaság téri lakóépületben
Helyszínelő rendőr a VIII. kerületben, egy Köztársaság téri lakóépületben

Ahhoz, hogy egy lopott ajánlószelvénnyel manipulálni lehessen, alá kell hamisítani a választópolgár aláírását, és tudni kell a személyi számát is. Utóbbi megszerzése nem gond, mert az ajánlószelvénnyel együtt postázzák a választópolgárnak a névjegyzékbe vételről szóló értesítőt is, amelyen szerepel a személyi száma. (Akitől ellopták a névjegyzékbe vételről szóló értesítőt, az ettől függetlenül elmehet szavazni. A szavazáshoz ugyanis elég, ha a személyi igazolványát, lakcímkártyáját, útlevelét vagy 2001. óta kiállított jogosítványát mutatja fel).

Nem tárolják, ki melyik pártot támogatja

Akitől ellopták az ajánlószelvényét, az a hamis ajánlást nem vonathatja vissza. Nem egyszerű megtudni azt sem, hogy az ellopott szelvényt melyik párt jelöltjének támogatására adták le. Az ajánlószelvények hitelesítésekor a helyi választási irodák elsősorban azt nézik, hogy egy-egy jelölt támogatásához megvan-e a 750 formailag helyes - személyi számmal, aláírással ellátott -  ajánlószelvény.

Az adatokat ugyan számítógépre viszik, de ez csak egy úgynevezett technikai nyilvántartás. A szoftver adatvédelmi okokból azt nem tárolja, ki melyik párt jelöltjét támogatta, és ilyen lista sem készül. A technikai nyilvántartásra csak azért van szükség, hogy megállapítsák: ugyanazzal a személyi számmal nem adtak-e le egy másik ajánlószelvényt is.

A választási eljárásról szóló törvény szerint ugyanakkor "a jelöléssel kapcsolatos kifogás esetén az ajánlószelvény adatait, valamint a technikai nyilvántartást az illetékes választási bizottság, a választási iroda és a bíróság ellenőrizheti". Az ilyen vizsgálatokra nincs sok idő, ugyanis az ajánlószelvényeket a választás napján meg kell semmisíteni.

Akinek a levélszekrényéből ellopták az ajánlószelvényét, a helyi választási iroda vezetőjénél, azaz a jegyzőnél kérhet egy másik ajánlószelvényt, és azt leadhatja egy jelöltnek. Az ajánlószelvények ellenőrzésekor így annyi kiderülhet, hogy leadták-e korábban ellopott szelvényét is. Mivel a választási szervek azt nem tudják vizsgálni, hogy az egyes szelvényeken az aláírás eredeti-e vagy sem, ebben az esetben mindkét ajánlást, a hamisat és a valódit is érvénytelenítik. Ezzel az eljárással azonban legalább ki lehet iktatni a lopott szelvényt.

Mire használják a lopott ajánlószelvényt?

Az ajánlószelvényeket eredetileg arra találták ki, hogy megakadályozzák a politikai önjelöltek, marginális pártok részvételét a választáson. Az ajánlószelvények az országgyűlési választásokon sokat számítanak. Területi listát ugyanis csak az a párt állíthat, amelyik a megye választókörzeteinek negyedében (és legalább két helyen) képes jelöltet állítani. Országos listája pedig annak a pártnak lehet, amelyiknek legalább hét területi listája van.

Ajánlószelvényeket általában azért lopnak el, hogy azokat mások ne használhassák fel, vagy a kisebb eséllyel induló, esetleg a riválist gyengítő jelölt támogatására használják. Az ajánlószelvény-lopás gyakran szervezetten zajlik, és a papírokat pénzért ajánlják fel pártoknak. Az MTV A szólás szabadsága című műsora tavaly rejtett kamerás felvétellel bizonyította be, hogy a VIII. kerületi polgármester-választás idején darabonként 1000 forintért lehetett ajánlószelvényt venni.

Az elmúlt választásokat több ajánlószelvényekkel kapcsolatos visszaélés jellemezte. A 2008-as ferencvárosi időközi választáson derült ki, hogy az MDF, a Magyar Szociális Zöldpárt és a MIÉP által leadott kopogtatócédulák csaknem háromnegyedét fénymásolóval hamisították. A választásokon ezért nem is indulhattak a pártok jelöltjei. Az ügyben eddig 500 embert hallgattak ki, de még háromszáz embert kihallgatása hátra van, majd írásszakértőt rendelnek ki. A pártok a tavalyi EP-választás előtt is visszaélésekkel vádolták egymást.

A mostani választás erőviszonyait figyelve elsősorban a kis és a feltörekvő pártok lehetnek nehéz helyzetben az ajánlószelvények összegyűjtésekor, de elképzelhető, hogy az MSZP-s aktivistáknak sem lesz könnyű mindenhol összegyűjteni a kellő számú szelvényt. A Fidesz közben azt hirdette meg, hogy demonstratív céllal 2 millió ajánlószelvényt akar összegyűjteni. Mivel nyolcmillió választásra jogosult ember él az országban, lényegében az összes ajánlószelvény negyedét magához venné a Fidesz.

A Jobbik és az LMP szerint ez azt szolgálja, hogy megakadályozzák a számukra nem kívánatos jelöltek indulását. A Jobbik utalt arra is, hogy korábban a Fidesz által begyűjtött, csak személyes adattal kitöltött, de pártnévvel el nem látott kopogtatócédulák a Jobbiknak rivális párthoz, például a MIÉP-hez vagy a Munkáspárthoz juthattak el.

Előfordult már, hogy a Munkáspárt úgy adott le 832 érvényes ajánlószelvényt, hogy csak 63, illetve a második fordulóban 48 szavazatot kaptak ugyanabban a körzetben.

Új ajánlási rendszer kellene

Az ajánlószelvényes rendszert sok kritika érte az elmúlt években. Az ajánlószelvénnyel könnyű visszaélni, amely a választások tisztaságát veszélyezteti. Adatvédelmi aggályok is fölmerülnek amiatt, hogy az ajánlószelvényeken szereplő személyes adatok alapján a pártok listákat készíthetnek arról, hogy ki támogatja őket. Az ajánlószelvényes rendszer nem szolgálja a politikai élet megújulását sem. Sokak szerint ez a legfőbb akadálya az új pártok parlamentbe kerülésének. Gyakori érv az ajánlószelvények ellen az is, hogy összegyűjtésük és ellenőrzésük sok időbe és pénzbe kerül.

Az EP-választás tapasztalatai alapján tavaly az Országos Választási Bizottság (OVB) is az ajánlószelvények rendszerének megszüntetését javasolta. A testület szerint szerencsésebb lenne, ha a választásokon indulni kívánó pártok a jelöltjeik után egy összeget, kauciót helyeznének letétbe, amit visszakapnának, ha a jelölt bejutott a parlamentbe, vagy elér egy előre meghatározott minimális eredményt. A kaució kiszűrné a teljesen komolytalan jelölteket, és a pártok számára nem drágítaná, hanem éppen hogy olcsóbbá, tervezhetőbbé és átláthatóbbá tenné a jelöltállítást. A testület másik javaslata az volt, hogy az ajánlások érvényességét hatékonyabban lehetne ellenőrizni, ha ajánlóíveket vezetnének be.

Az ajánlószelvények másolásának megakadályozására az Országos Választási Iroda több új biztonsági elemmel látta el a kipostázott papírokat a mostani országgyűlési választásokra. Az ajánlószelvényeket speciális festékkel nyomják, és a szelvény egy perforált, Magyarország alakú mezőt is tartalmaz.