Nem megtévesztő a választási hirdetmény

2010.03.03. 16:57
A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdai jogerős végzése szerint nem megtévesztő az Országos Választási Iroda (OVI) által kiadott, a legfontosabb választási tudnivalókat tartalmazó hirdetmény.

A hivatalos hirdetmény ügyében Vejkey Imre, az Országos Választási Bizottság (OVB) korábbi KDNP-s delegáltja magánszemélyként fordult kifogással az OVB-hez. Vejkey Imre szerint ugyanis az áprilisi választással kapcsolatos OVI-hirdetmény megtévesztő, mert az csak a magyarországi szavazás időpontját tartalmazza, de nincs feltüntetve a külképviseleti szavazás időpontja, ami az első forduló esetében egy héttel megelőzi a hazait.

A hirdetmény alapján a választópolgár azt a tájékoztatást kapja, hogy a külképviseleten az első fordulóban 2010. április 11-én adhatja le a szavazatát, pedig erre április 11-én már nincs lehetősége. Vejkey Imre szerint a magyarországi és a külföldi szavazás között fennálló eltérés "negligálása" súlyosan sérti a választás eredményének gyors és hiteles megállapítását, és ezzel sérül a választás tisztasága.

Az OVB arra hivatkozva, hogy a hirdetmény már január 22. óta megtalálható a választási honlapon, illetve a közterületeken, a kifogás benyújtására pedig három nap áll rendelkezésre, elkésettség miatt érdemi vizsgálat nélkül elutasította a beadványt.

A kérelmező ezt követően fordult felülvizsgálati kérelemmel az LB-hez.