Mégsem olyan biztos Budaházy szabadulása

2010.03.19. 16:17
Leadták Budaházy György kopogtatócéduláit a választási bizottságnál. A terrorizmussal gyanúsított és ellőzetesben ülő Budaházy képviselői jelölése a mentelmi jogért indult. A radikálisok rabszabadításának sikerét éppen egy jobbikos jelölt ügye teszi kétségessé.

Beérkeztek Budaházy György ajánlószelvényei az illetékes egyéni választókerületi választási bizottsághoz a valasztas.hu oldal pénteki adatai szerint.

A 2009 júniusa óta előzetes letartóztatásban lévő, többek között terrorcselekmény elkövetésével vádolt Budaházy György a főváros XI. kerületében, a 17-es számú választókerületben indulna függetlenként. Az ajánlások ellenőrzése után három napon belül születik döntés nyilvántartásba vételéről. Az induláshoz legalább 750 érvényes ajánlásra van szükség.

Ebben a választókerületben az MSZP Józsa Istvánt, a Fidesz-KDNP Kupper Andrást, a Jobbik Novák Elődöt, az LMP Bajomi Ivánt indítja; ők már megkapták a jogot az indulásra.

Budaházy Györgyöt a Központi Nyomozó Főügyészség terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal visszaéléssel, emberölés előkészületével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel gyanúsítja, amit a gyanú szerint Budaházy bűnszervezetben, annak vezetőjeként követte el. Az ügyészség szerint a cselekményeket Katonai Parancsnokság néven az ő utasítására, huzamos együttműködés keretében, szervezetten valósította meg a sajtóban Magyarok Nyilai néven emlegetett csoport.

Halmai Gábor alkotmányjogász az fn.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy ha egy személy, aki büntetőeljárás alatt áll, sikeresen összegyűjti a választásokra a 750 ajánlószelvényt, akkor az ellene eljárást folytató bíróságnak az OVB-hez kell fordulnia, amely ezután eldönti, hogy adott esetben indokolt-e az érintett jelöltségével automatikusan járó mentelmi jog felfüggesztése.

Budaházy, valamint az őt támogató két jobbikosok, Gaudi-Nagy Tamás és Morvai Krisztina eddig ugyanis arra alapozták az egész kopogtatócédula-gyűjtési akciót, hogy a képviselőjelöltséggel járó mentelmi joga alapján elérhetik az általuk politikai fogolynak tekintett radikális büntető ügyeinek felfüggesztését, és szabadlábra helyezését.

Az OVB azonban időközben Egyed Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1-es számú egyéni választókerületben induló Jobbik képviselőjelölt esetében felfüggesztette a jelöltséggel járó mentelmi jogot. Az OVB március 8-i ülésén hozott döntés első volt ebben a műfajban. A rágalmazási ügyben indult eljárás lefolytatását végző bíróság kérte a mentelmi jog felfüggesztését, ezt az OVB helyben hagyta azzal az indoklással, hogy az Egyed Zsolt elleni "büntetőeljárás tárgyát képező cselekményre az országgyűlési képviselők 2010. évi általános választásának kiírását megelőzően került sor és a büntető eljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással".