Mesterházy, Orbán, Vona, Bokros csodálatos húsz éve - 2006

2010.02.02. 10:58
Mi történt 2006-ban?
  • Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde
  • 1956 óta nem látott zavargások Budapest utcáin
  • Meghal Szlobodan Milosevics
  • Montenegró függetlenné válik
  • Meghal Puskás Ferenc, az Aranycsapat kapitánya
 

Bokros Lajos nem bír sokáig magával, a CEU-n elnyeri a vezérigazgatói tisztséget is, így már az egyetem gazdasági vezetésében is szerepet vállal. Az MSZP Ésszerűség és Felelősség Platformja tiszteletbeli elnökké választja, de ez sem tartja vissza attól, hogy a választás előtt álló Gyurcsány-kormányt bírálja, és az adatok manipulálásával vádolja. A kormánynak könnyű a dolga, hiszen olyan sokféle államháztartási hiányszám létezik, csak ki kell egyet választania, ami a legjobb helyzetet mutatja – mondja. Azon bizonyára nem csodálkozik, hogy ezek után, bár ő ajánlkozik, nem kap semmilyen szerepet a választások utáni új Gyurcsány-kormányban. Az őszödi beszéd kiszivárgása utáni politikai válságban Stumpf István, Orbán Viktor volt kancelláriaminisztere Bokrost ajánlja kormányfőnek a megtépázott tekintélyű Gyurcsány Ferenc helyett. Megválasztása azt üzenné, hogy "mégiscsak van egy olyan ember, aki meghatározott mandátummal, meghatározott időn keresztül el tudja vinni a konvergenciaprogramot és az államháztartás rendbetételét is".

Mi a feladat? El kell mondaniuk a magyaroknak, hogyha nem lesz kormányváltást, akkor olyan csomagot kapnak, hogy Bokros Lajos hátizsákja kutyafüle volt ahhoz képest, tovább nő a munkanélküliség, elszabadulnak az árak, mindent eladnak, fizetősség teszik az egészségügyet. (Orbán Viktor a Fidesz kampányzáróján)

Szeretném csöndesen megjegyezni, hogy a hazugság hat éve kezdődött, az utóbbi tizenhat esztendőt nem kellene ezzel összemosni. Az első demokratikusan megválasztott miniszterelnök nem hazudott. Én a magam részéről bizonyosan sohasem hazudtam. A fontos azonban az, hogy nemcsak a hazugságot kell kerülni, hanem azt is világosan meg kell mondani, hogy mit hoz a jövő. (Bokros Lajos a Népszabadságnak az őszödi beszédről)

Hiába emelkedik a pártban Mesterházy Attila, a tapolcai választópolgárok ettől nem esnek hanyatt. Az országgyűlési választásokon a fideszes Lasztovicza Jenő már az első fordulóban mandátumot szerez közel hatezer szavazatot verve a szocialisták titánjára, aki az országos lista 18. helyéről azért bejut a parlamentbe. A választások után az államigazgatásban nem számít rá Gyurcsány Ferenc (szociális miniszterként merült fel a neve, de ott a tagság szívesebben látott volna egy nőt), az MSZP-ben viszont frakcióvezető-helyettessé nevezik ki, innen építette miniszterelnök-jelöltségbe torkolló karrierjét.

"Én azt javasolom az ellenzéki képviselőknek, hogy az úgynevezett verbális maszturbáció helyett lépjenek ki ebből, még akkor is, ha ez esetleg önöket kielégíti (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Gusztustalan vagy!), és próbáljanak meg valóban felelős ellenzékként tevékenykedni, azért felelősként, mert az "alkotó" szót már Navracsics úr elkoptatta, hiszen az elmúlt időszak tevékenysége semmiféle alkotásra nem enged következtetni. (Mesterházy Attila felszólalása a parlament 2006. június 26-i ülésén)

Orbán Viktor sorozatban másodszor szenved vereséget országgyűlési választáson. Egyesek szerint nem is akart igazából győzni, legalábbis erre utalt a párt depressziókampánya.

A bukás után nem tűnik el hónapokra, mint korábban hanem szokatlan intenzitással járja az országot, és azzal vádolja Gyurcsányt, hogy hazugsággal nyerte meg a választást. Az őszödi beszéd kiszivárgása után Gyurcsány lemondását követeli, és frakciótársaival kivonul a parlament ülésterméből a miniszterelnök beszédei alatt.

A Jobbik-MIÉP Harmadik út a választáson 2,2 százalékot szerez és nem jut be a parlamentbe. Vona Gábor pártja az önálló politizálás és pártépítés mellett dönt. Az őszi kormányellenes megmozdulásokba a Jobbik szervezőként is bekapcsolódik.

A Jobbik közleményeiben – az olaszliszkai lincselés után – megjelenik és teret nyer a cigánybűnözés és a cigányterror fogalma. Kovács Dávid, a Jobbik elnöke személyes okokra hivatkozva nem jelöli magát a tisztújításra. A párt vezetői nyilatkozatban állnak ki Vona elnöksége mellett. A november végi közgyűlés 79-21 arányban az új radikalizmust hirdető Vonát választja elnöknek.

Vona átadja az SZDSZ Gizella utcai székháza előtt a szabad demokratáknak szánt karácsonyi ajándékot
Vona átadja az SZDSZ Gizella utcai székháza előtt a szabad demokratáknak szánt karácsonyi ajándékot

"Hogy mi az ars poeticám? Valóban a harc. Azt gondolom, hogy az ember egy olyan állat, amely képes értelmet adni az életének. Erre mindenkinek egy lehetősége van. Egy élete. Lehet élete értelme a pénz, lehet az értelme az öröm, lehet a kényelem, de lehet a küzdelem is valamiért. Valami nemes, emberhez méltó célért. Mi lenne nagyobb és dicsőbb feladat, minthogy szolgáljuk ezt az ezerszer megtört és ezerszer talpra állt nemzetet, amelybe születtünk. Ezerhatszáz éve Attila, hun király azt mondta, hogy sokan szeretnek várni tétlenül a szerencsére, ő azonban nem ilyen. Keresi, kutatja, majd ha megtalálta, elébe megy, megragadja, a földre teperi, rátérdel a nyakára, és nem engedi többé. Ez lehetne akár a Jobbik mottója is." (Vona Gábor a hunhirnak)

Többet tud nálunk?
  • Van egy jó, soha nem publikált sztorija Bokrosról, Mesterházyról, Orbánról vagy Vonáról? Írja meg nekünk!
  • Vannak soha nem látott képei is? küldje el!
 

Nézze meg, hogy mi történt főszereplőinkkel 2007-ben.