Berhidán ketten is rosszul lettek

2010.04.11. 18:57
Berhidán szívinfarktust kapott a szavazófülkében egy 58 éves nő, aki később a mentőhelikopterben meghalt. Ugyancsak a Berhidához tartozó Peremartonban egy idős férfit is újra kellett éleszteni. Volt, aki részegen szavazott, más fenyegette a választási bizottság tagjait. Ketten is le akarták fényképezni a szavazólapjukat, ami nem megengedett. Egy ember Celldömölkön elégette a szavazólapjait.

Szívinfarktust kapott egy 58 éves asszony a Veszprém megyei Berhidához tartozó peremartoni városrész 5-ös szavazókörében, a művelődési házban. Veszprémből mentőt, majd Balatonfüredről mentőhelikoptert hívtak hozzá, és a mentők a helyszínen többször is újraélesztették. A mentőhelikopter a beteggel a balatonfüredi szívkórházba indult, ám az asszony szállítás közben életét vesztette. A szavazókörben az újraélesztés idejére egy órára felfüggesztették a szavazást.

Szintén Peremartonban, a művelődési ház másik, 6-os számú szavazókörében is rosszul lett egy ember vasárnap délelőtt. A 70 év körüli férfit - aki szintén szívritmuszavar miatt lett rosszul - újra kellett éleszteni. Mentőkocsival vitték a veszprémi kórházba.

Celldömölkön egy választópolgár a szavazólapokat kivitte a szavazóhelyiségből és közölte: a szavazólapokat az értesítővel együtt a szavazóhelyiség ablaka alatt elégeti.

Egy választópolgár Szeghalomban kora délután kitöltötte a szavazólapjait, majd azt kérte a helyi szavazatszámláló bizottság tagjaitól, hogy állítsanak ki neki igazolást arról, hogy kire szavazott. A bizottság tagjai azonban közölték, hogy ilyen igazolást nem adhatnak ki, mert az sérti a szavazás titkosságát. A szavazó erre kiterítette egy asztalra a kitöltött lapokat, és azokat egy másik szavazóval lefényképeztette. A bizottság felszólította őket, hogy fejezzék be a fényképezést, erre a választó bedobta a lapokat az urnába, majd távozott.

Budapest IX. kerületében is lefényképezte egy választó a szavazólapját a szavazófülkében. Jogszabály szerint adathordozó használata nem megengedett a szavazóhelyiségben, ő erről nem tudott, a választási bizottság szerint jóhiszeműen járt el.

Pusztaszabolcson egy választó részegen ment szavazni és nem volt hajlandó elhagyni a helyiséget. Segítséget nem akart elfogadni, negyed óra múlva megnyugodott, szavazott és távozott.

A Baranya megyei Ipacsfán felszólítottak két választópolgárt, hogy külön fülkében szavazzanak. Ezután a testvérük is jött szavazni, aki a szavazás ideje alatt szitkozódott, fenyegette a helyi választási bizottság tagjait, miközben azt mondta: "lehet sorba állni és egyenként a bizottságra borítom a fülkét".

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén az egyik szavazópolgár egy összetépett szavazólapot akart kivinni a szavazóhelyiségből. Ezt a szavazatszámláló bizottság tagjai megakadályozták, és a szavazólap bekerült az összetépett szavazólapokat gyűjtő urnába.

Tiszaföldváron az egyik szavazókörben rosszul lett a jegyzőkönyvvezető. A választási iroda vezetője berendelte a pótjegyzőkönyvvezetőt.

Budapest XV. kerületében egy választási bizottsági tag rosszul lett, mentőt kellett hozzá hívni. Az esemény a szavazásban nem okozott fennakadást.