Rövidesen kiderül, mikor lesznek a tavaszi választások

2010.01.21. 17:21 Módosítva: 2010.01.21. 17:21

Sólyom László köztársasági elnök várhatóan pénteken hozza nyilvánosságra a 2010-es országgyűlési választások időpontjait. A politikai pártok képviselői arra számítottak, hogy az államfő január végén jelöli meg az első és a második forduló napját, legalábbis erre lehetett következtetni a nyilatkozatokból. A pártok nagy része jelezte, hogy a hivatalos kampányuk a választási időpontok bejelentése után indul, bár elemzők szerint a nagy pártok ettől függetlenül már megkezdték a kampányolást.

Sólyom László az előző országgyűlési választások idején is nagyjából hasonló időszakban közölte, hogy pontosan mikorra írja ki az akkori fordulókat. 2006. január 19-én jelentette be, hogy április 9-én lesz az első és április 23-án a második forduló. Beszéde nem egészen másfél perces volt, a televízió is közvetítette. Az itthoni voksolások mellett közölte még a külképviseleti szavazások időpontját, valamint azt, hogy az országgyűlési választások kitűzéséről szóló határozatát a Magyar Közlönyben közzéteszi. 2006-ban az államfő jelezte, hogy a választások napjának kitűzése előtt nem egyeztetett a pártokkal, mert mint többször nyilatkozta: erre őt az alkotmány nem kötelezi.

A hagyományoknak megfelelően valószínűleg vasárnapra teszi az államfő mindkét forduló napját. A számolgatások szerint április 11-én lehet az első, és két héttel később, április 25-én a második forduló. Idén várhatóan nem a tévé nyilvánossága előtt jelenti be a köztársasági elnök az időpontokat.