Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rövidesen kiderül, mikor lesznek a tavaszi választások

2010.01.21. 17:21 Módosítva: 2010-01-21 17:21:52

Sólyom László köztársasági elnök várhatóan pénteken hozza nyilvánosságra a 2010-es országgyűlési választások időpontjait. A politikai pártok képviselői arra számítottak, hogy az államfő január végén jelöli meg az első és a második forduló napját, legalábbis erre lehetett következtetni a nyilatkozatokból. A pártok nagy része jelezte, hogy a hivatalos kampányuk a választási időpontok bejelentése után indul, bár elemzők szerint a nagy pártok ettől függetlenül már megkezdték a kampányolást.

Sólyom László az előző országgyűlési választások idején is nagyjából hasonló időszakban közölte, hogy pontosan mikorra írja ki az akkori fordulókat. 2006. január 19-én jelentette be, hogy április 9-én lesz az első és április 23-án a második forduló. Beszéde nem egészen másfél perces volt, a televízió is közvetítette. Az itthoni voksolások mellett közölte még a külképviseleti szavazások időpontját, valamint azt, hogy az országgyűlési választások kitűzéséről szóló határozatát a Magyar Közlönyben közzéteszi. 2006-ban az államfő jelezte, hogy a választások napjának kitűzése előtt nem egyeztetett a pártokkal, mert mint többször nyilatkozta: erre őt az alkotmány nem kötelezi.

A hagyományoknak megfelelően valószínűleg vasárnapra teszi az államfő mindkét forduló napját. A számolgatások szerint április 11-én lehet az első, és két héttel később, április 25-én a második forduló. Idén várhatóan nem a tévé nyilvánossága előtt jelenti be a köztársasági elnök az időpontokat.