Szanyi titkos felvételen buzdít átjelentkezések szervezésére

2010.04.16. 11:55 Módosítva: 2010.04.16. 12:51
Állítólag Szanyi Tibor beszél kampánystábjának egy titokban készített hangfelvételen. Az MSZP XIII. kerületi képviselőjelöltje arra szólítja fel a hallgatóságot, hogy szervezzenek ismeretségi körükből átszavazókat az ő választókerületébe. Korábban a Fidesz és a Jobbik szerepét firtatta hasonló átjelentkezések megszervezésében.

Átjelentkezések megszervezésére buzdítja Szanyi Tibor, az MSZP XIII. kerületi képviselőjelöltje hallgatóságát egy pénteken nyilvánosságra került hangfelvételen, amit az angyalfold.blog.hu közölt. A felvétel állítólag még a választások első fordulója előtt készült, és Szanyi kampánycsapata tagjainak mondja, hogy ismeretségi körükben kérjenek meg elkötelezett baloldali szavazókat, hogy jelentkezzenek át a 19-es választókörzetbe.

„Azt kell mondani mindenkinek, hogy szóljon nyugodtan
a testvérének, a rokonának, a barátainak, még Budapesten belül is, hogyha teheti, kérje át magát a XIII. kerületbe, feltéve, hogy MSZP-szavazóról beszélünk. Annyit kell mondani, hogy aki teheti, ne Zuglóban, ne a Ferencvárosban, ne Karcagon, ne Zalaegerszegen, hanem a XIII. kerületben szavazzon. Főleg ha megbízható ismerősről van szó. Tehát nem általában szólogatunk, hanem akiről feltételezzük, hogy van az ismeretségi körében szintén baloldali szavazó" – hallatszik a titokban készült felvételen.

Megkerestük Szanyi Tibort, aki tőlünk értesült a hangfelvétel létezéséről, de amíg nem hallja maga is, nem akarta kommentálni. Azóta viszont nem tudjuk elérni.

A választások első fordulójának tapasztalatai alapján úgy tűnik, hogy Szanyi Tibor egyéni győzelme a lakóhelyüktől távol szavazókon múlhat a 19-es választókörzetben, mivel az MSZP jelöltje mindössze 429 szavazattal kapott kevesebbet fideszes ellenfelénél a hagyományosan szocialista fellegvárnak tekintett XIII. kerületben.

Az első forduló után viszont már nem lehet bejelentkezni a lakóhelytől távol lévő választókörzetbe, ezt már az első forduló előtt meg kellett tenni.

A 19-es választókerületben összesen 1528 igazolással szavazó szerepelt a névjegyzékben, a számukra kijelölt, sorsolással kiválasztott 48-as szavazókörben a kerület átlagához képest kiugróan jó eredményt ért el Szalay Péter, a Fidesz jelöltje. A teljes 19-es választókerületben Szalay 38,33 százalékkal megelőzte Szanyit, aki a szavazatok 36,79 százalékát szerezte meg. Ehhez képest a 48-as szavazókörben Szalay 47, Szanyi viszont csak 21,1 százalékot szerzett.

Szanyi Tibor szerdai sajtótájékoztatóján már arról beszélt, hogy választási csalásra gyanakszik, azzal érvelt, hogy a Fidesz és a Jobbik az országos átlagnál is több szavazatot kapott azokban a szavazókörökben, ahol sok volt az átjelentkezés. Azt nem állította, hogy a Jobbik és a Fidesz szervezték be a lakhelyükkel távol, igazolással szavazókat, de szerinte a két pártnak szerepe volt ebben.

"Szégyelljék magukat, akik ezt felvállalták, azok meg pláne szégyelljék magukat, akik elkezdték ezt szervezni!" - nyilatkozta az Indexnek Szanyi.

A számok ugyanakkor ellentmondanak Szanyi kijelentésének, nemcsak a 19-es választókerületben, de a jobboldal számára erősebb 48-as szavazókörben is elmaradt a Fidesz és a Jobbik is az országos átlagtól. A Fidesz országosan 52,73 százalékot, a Jobbik 16,67-et szerzett.

A 48-as szavazókör eredményeire, ahol a kerület egészéhez képest lényegesen nagyobb volt a különbség Szalay és Szanyi között, is van ésszerű magyarázat: a Fidesz és a Jobbik vidéki népszerűsége. Az átjelentkezők számának alakulása se kirívó, az idei 1528-hoz képest négy évvel ezelőtt 1320 volt a kerületben az igazolással szavazók száma.