Szervezett szavaztatástól fél az MSZP

2010.04.11. 22:25
Budai Bernadett, az MSZP szóvivője azt mondta, pártja reméli, nem a jobboldaliak szervezett szavaztatása miatt várakozik az egész ország. Sok értelme ennek nem lenne: tizenhét egyéni körzetben van több mint ezer igazolásos szavazó, de ennek a tizenhétnek több mint felében sima befutó a Fidesz-jelölt.

Az MSZP reméli, hogy nem a központilag szervezett jobboldali szavazók miatt várakozik az egész ország az országgyűlési választások eredményére. Budai Bernadett szóvivő az MTI-nek elmondta, hogy az MSZP az utolsó héten többször is aggályokat fogalmazott meg az igazolással nem a lakhelyükön szavazók megnövekedett száma miatt.

Mint mondta, az egyes választókerületekben tapasztalható tumultuózus jelentek és a szavazások befejezésének bizonytalansága újra ráirányították a figyelmet erre a félelemre. „Okkal tartottunk attól, hogy ez szervezett módon, a jobboldal érdekében történt” – jelentette ki a szóvivő, megjegyezve, remélik, hogy ez nem igaz, mert bíznak a demokratikus versenyben.

A pártszóvivő aggodalma a számok, a mandátum- és eredménybecslések, valamint a korábbi választások adatainak fényében alaptalannak tűnik. Az adatok ugyanis nem tanúskodnak sem az igazolással szavazók számának drasztikus növekedéséről, sem arról, hogy az általunk vagy akár Török Gábor elemzésében bizonytalannak számolt egyéni kerületekbe áramlanának az igazolásos szavazók.

Egyfelől ugyanis nem nőtt drasztikusan az igazolással szavazók száma: 2006-ban – amikor egyébként a választási eljárásról szóló törvény még több szempontból is lehetővé tette a szavazással való visszaélést – nagyjából 58 ezren (egészen pontosan 57 999-en) éltek az első fordulóban azzal a lehetőséggel, hogy igazolással szavazzanak. Most ez a szám 66 082 fő, ami nem egészen 14 százalékos növekedés, ami nem csekély szám, de drasztikusnak nem mondható.

Akár alá is támaszthatná Budai Bernadett szavait, hogy az igazolással rendelkező választópolgárok mintegy 40 százaléka, 25 449 ember összesen mindössze tizenhét szavazókörben szavazott. Ha azonban megnézzük ezeket a szavazóköröket, akkor az látszik, hogy a tizenhétből egyetlen olyan hely van, aminek az eredménye bizonytalannak tűnik: ez a budapesti 19. egyéni körzet (Fidesz: Szalay Péter, MSZP: Szanyi Tibor, Jobbik: Kovács Bertalan Tamás, MDF-SZDSZ: Tarján András, LMP: Tordai Bence).

A többi tizenhatból az előrejelzéseink szerint kilencben már az első fordulóban megszerzi a mandátumot a Fidesz (Budapest 2., 15. és 18. egyéni körzet, továbbá egy-egy pécsi, szegedi, győri és debreceni, továbbá a soproni és a keszthelyi). A maradék hétben (Budapest 3., 6., 10., 11., 12., 14., 21.) is a Fidesz-jelöltet vártuk az első helyre (a szervezett szavaztatásnak akkor lenne jelentősége, ha szoros eredményt ígérő, bizonytalan körzetben lennének tömegesen igazolással szavazók).