Többórás sorban állás az igazolásos szavazók miatt

2010.04.11. 14:32 Módosítva: 2010.04.11. 17:18
Kígyózó sorok alakultak ki azokban a választókörökben, ahol a helyiek mellett a nem a lakhelyükön szavazó, úgynevezett igazolásos választók is szavazhatnak. Nekik településenként, a fővárosban kerületenként egyetlen szavazókört jelöltek ki. Márpedig például a XI. kerületben kétezer-nyolcszáz igazolásos szavazó van. Az Országos Választási Iroda vezetője azt mondta: aki a szavazóhelyiségek este 7 órai zárásakor még sorban áll, az szavazhat.

Több olvasónk is jelezte, és Twitteren is rengetegen panaszkodnak, hogy bizonyos választókerületekben órákig kell a szavazóhelyiség előtt sorban állni, mert az ott élők mellett rengeteg igazolásos, átjelentkező szavazó vár bejutásra.

Aki hétkor sorban áll, szavazhat

A jogszabály úgy szól, hogy a szavazatszámláló bizottság elnöke 19 órakor a szavazóhelyiséget bezárja, de azok a választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, még szavazhatnak. Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője kifejtette, hogy a szavazóhelyiség értelmezése egyértelmű, az előteret azonban lehet szűken (az épületre), illetve tágabban is értelmezni. Ennek értrelmében este 7 órakor a szavazatszámláló bizottság egyik tagja beáll a sor végére, és ezzel lezárja a szavazás lehetőségét.

Így azok, akik 7 óra előtt érkeztek a szavazóhelyiség „előterébe”, még szavazhatnak. Virágh Rudolf hangsúlyozta, hogy ez a megoldás megfelel a törvény szövegének, és figyelembe veszi a választópolgár szándékát, hogy alkotmányos jogát gyakorolja.

A XI. kerületi 15-ös választókerület 19-es választókörében (Bocskai út 47-49.) több száz méteres volt a sor kora délután. A folyosókon is sokan álltak, és az épület előtt is hosszasan kígyózott a várakozók sora.

A kerület jegyzője, Filipsz Andrea arról tájékoztatott, hogy kétezer-nyolcszázan kértek igazolást, hogy a kerületben szavazhassanak. Nekik, bár a XI. kerületben három választókerület van, egyetlen szavazókört kellett kijelölni. Ez sorsolással a 15-ös választókerület 19-es választóköre lett. Itt amúgy 972 helyi lakos szavazhatott, ehhez jött hozzá a majd háromezer igazolásos. A jegyző kérvényezte, hogy pótválasztóköröket is ki lehessen jelölni, de erre a törvény nem ad lehetőséget.

Zugló

Hasonló volt a helyzet Zuglóban is, munkatársunk szerint kora délután több száz fős sor várakozott a Pétervárad utca 11–17-es szám alatti szavazóhelyiség előtt. A kerületben a 31. számú szavazókört jelölték ki az átjelentkező szavazóknak. A bizottság azonban nem készült föl a megnövekedett számú szavazó fogadására, délután egy órakor az elöl álló szavazók másfél órás várakozásról számoltak be tudósítónknak.

Ide kell vinni szendvicset és kisszéket

A választási iroda honalpján megtalálható, hogy tepülésenként, kerületenként melyik szavazókört jelölték ki az igazolással szavazó polgároknak. Zuglóban a helyieket előre engedik, nem tudjuk, hogy máshol is ez-e a rend.

Megtudtuk, hogy délben egy újabb asztalt állítottak be, gyorsítandó a haladást. Ugyanakkor ebben az időpontban egyre többen érkeztek szavazni, így a sor hossza fél kettőre tovább nyúlt, már nagyjából kétszáz méteres volt, két-háromszáz várakozóval.

A helyi lakosoknak itt nem kell végigállniuk a sort, ők előremehetnek. Nekik sincs azonban külön asztaluk, amíg ők szavaznak, az átjelentkezetteknek várakozniuk kell.

Olvasóink nagyon hosszú várakozásról számoltak be a II., a III. és a XIII. kerületben is. A III. kerületben lakó olvasónk szerint az igazolást kapók a Harrer Pál utcai általános iskola egyik termében szavazhattak. A 9. szavazókör előtt száz–százötven méteres sor állt, míg a 10-12. szavazókörök szobái üresen kongtak, ami miatt komoly felmordulás volt a várakozók között. Ő másfél órát várt, de amikor előjött, a sor nagyobb volt, mint korábban.

A XIII. kerületben a Kassák Lajos Gimnázum egyik termében lévő 48-as szavazókör várta az igazolásos szavazókat. Itt előbb az utcán, majd az iskola udvarán, a sportpályát megkerülve kígyózott a sor. Olvasónk két óra után tudott szavazni, de sokan megunták a várakozást, és hazamentek.

Az MTI tudósítása szerint Pécsett, Baranya 1-es számú körzetében, az okmányiroda Kossuth téri épülete előtt hosszú sor kígyózik, két órát kell várni a bejutásra. Egy olvasónk arról írt, hogy Szeged 2-es
választókörzetben a nem szegedi lakosok csak közel két órás
várakozás után tudnak szavazni, miközben a helyi lakosok várakozás
nélkül szavazhatnak a többi helyen. Egy olvasónk szerint ő jól járt azzal, hogy Székesfehérváron csak fél órát kellett várnia.

Kaposváron is  torlódás volt az igazolással szavazókat fogadó szavazókörben; voltak, akik 20-25 percet álltak sorban - többen az utcán várakozva -, hogy leadhassák voksukat, ám vasárnap délutánra helyreállt a rend - közölte a helyi választási iroda vezetője az MTI-vel.

Új rend

Aki előre tudta, hogy a szavazás napján nem tud az állandó lakcíme szerint szavazókörben szavazni, péntek délutánig kérhetett igazolást a helyi választási irodától. A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvényt 2006 után módosították, azóta a településeken és a fővárosi kerületekben kisorsolják, hogy melyik választókerületbe kell az átjelentkezőknek menniük, a választókerületen belül a konkrét szavazókört a helyi választási iroda vezetője jelöli ki.

A rendszer már a 2009-es európai parlamenti választáson is élt, de az kis részvétel miatt akkor a jelenség még nem volt annyira feltűnő.

Manipulálható?

Nagyszámú átigazolásossal egyébként manipulálható lenne egy-egy szavazókerület eredménye (ha valamelyik párt például az esélytelen településekről egy esélyesebbe irányítaná szimpatizánsait), de a tömeges átjelentkezés egyfelől nyilván szemet szúrna az Országos Választási Irodának, másfelől az átjelentkezések száma sem igazolja a gyanút. Ez ugyanis lényegesen nem változott az utóbbi időben, 2006-ban ötvennyolcezer, idén körülbelül hatvanezer választó kért ilyen igazolást.

Egy tekintetben még szigorodott is a rendszer: a módosítás óta ha egy igazolásos szavazó kerületében eredményes volt az első forduló, akkor ő a második fordulóban máshol (a lakhelye szerint) már nem szavazhat.  • Tippek
  • Biztosítás