Mennyit tud egy kormányablak?

2011.01.03. 14:19
Legalább másfél évtizede egyablakos ügyintézést ígért minden kormány. Orbán Viktoré most létrehozta a kormányablakokat, ami ezt az ígéretet hivatott beteljesíteni. Ám egyelőre csak annyit tud, mint egy ügyfélkapu. Aki nem szeret gépelni, annak ott a helye az ablakokban.

Január 3-án reggel nyolc órától 29 kormányablak várja az ügyintéző állampolgárokat. A kormány hivatalos közleménye szerint a cél az államigazgatás olcsóbbá, hatékonyabbá, összefogottabbá tétele, az ügyintézés egyszerűsítése. Ez nagy öröm mindenkinek, aki valaha megpróbált ügyeket intézni az országban. Rövid és nem mindenre kiterjedő tesztnek vetettem alá a rendszert, gyors egymásutánban két budapesti kormányablakot is felkerestem a 13. kerületben.

Egy biztos, a kormányablaknál valóban gyorsan végeztem, tíz percnél többet egyik helyen sem töltöttem. Igaz, ez idő alatt gyakorlatilag semmilyen ügyben nem jutottam előrébb.

DROTI20110103008

A kormányablakok ugyanis jelenleg viszonylag korlátozott segítséget tudnak nyújtani. Elméletben itt lehetne intézni a gyes- és gyed-igényléseket, de a fehér blúzból, szürke aljból és egy szürke színű, anyagában az úttörőnyakkendőket idéző, KORMÁNYABLAK feliratú kendőből álló egyenruhát viselő munkatárs az első keresztkérdésünk után megadta magát. Őstermelő barátnőmnek nem tudtak segíteni, az OEP-hez irányították, aztán megtudtam, hogy nyugdíjügyekben a Nyugdíjfolyósítási Pénztárhoz lehet fordulni bizalommal.

Ezenkívül lehetőségem adódott ellenőrizni, hogy a munkaadó rendesen fizeti-e a tb-t; kiderült, hogy igen, isten tartsa meg a szokását. Azt is megtudtam, hogy a lakásunk hivatalosan is a tulajdonomat képezi, majd azt is, hogy mindezt az ügyfélkapun is kideríthettem volna.

Azaz a kormányablak valójában egy humán interfész az ügyfélkapuhoz, ahol kedves ügyintézők begépelik a kérdéseket, majd a monitort kifordítva megmutatják, milyen választ ad erre a rendszer.

DVETT20110103003

Nekem eddig nem volt ügyfélkapum, de ezen a problémán tudott segíteni a kormányablak. Pár perc alatt sikerült a regisztráció, amit csak rövid időre akasztott meg, hogy elírták a születési évemet, de legalább kiderült, hogy más születési dátummal nem szerepelek a nyilvántartásban. Mondjuk a hozzáférésemet azóta se sikerült aktiválni. Nem baj. A jövőben bármikor elmehetek egy kormányablakhoz, ahol mások gépelnek helyettem.