Lerövidítették, majd visszaállították a légimentők bevetési idejét

2011.01.04. 22:28
Január 1-jétől napi két órával lerövidítették a légimentők bevetési idejét, ami azt jelentette volna, hogy ha egy baleset reggel 9 előtt vagy délután 2 után történik, csak földi egység mehetne a helyszínre. Az Index érdeklődése után az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hirtelen visszavonta néhány nappal korábban meghozott döntését, így a helikopterek ismét 8-15 óra között vethetők be.

Hétfői értesülésünk szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója  január 1-jétől napi két órával lerövidítette a mentőhelikopterek bevetési idejét. Információnkat kedden Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője még nem cáfolta, sőt részletes magyarázatot is fűzött az intézkedéshez.

Közölte: a mentőhelikopterek ügyeleti ideje a 8-tól 15 óráig tartó időszakról 9-től 14 óráig tartó időszakra módosul. Az ügyeleti idő napi 2 órás csökkentését Mártai István, az Országos Mentőszolgálat szeptemberben kinevezett főigazgatója rendelte el. Ezt az OMSZ azzal indokolta, hogy “a Légimentő Kft. növekvő költségeinek a földi mentés forrásainak terhére történő többletfinanszírozása nem jelenthet tartós, hosszú távú megoldást.” A mentőszolgálat arra is hivatkozott, hogy a mentőhelikoptereket a téli hónapokban csak korlátozottan lehet bevetni a kora reggeli órákban. Január 1-jén például sehol, 2-án a bázisok kevesebb mint felén voltak adottak a repülés feltételei.

legimentok bazisai2

A döntés azt jelentette, hogy ha az év két első hónapjában egy súlyosabb baleset kora reggel vagy délután kettő után történik, oda már nem mehettek volna ki a helikopterek. A légimentők a hét légibázisról egy-egy helyszínre 15 perc alatt tudnak elérni. Ma már az ország közel 85 százalékát lefedik, de Győr-Sopron megye egyes területeire csak 20-22 perc alatt tudnak odaérni. Győrfi Pálazt mondta:  a mentőhelikopterek ügyeleti időszakán kívül, illetve köd vagy vihar esetén a betegeket a földi mentőegységek minden esetben ellátják.

Néhány órával később azonban meglepő fordulat történt. Győrfi Pál egy újabb e-mailt küldött, amelyből kiderült, az OMSZ főigazgatója a néhány nappal korábban hozott döntését visszavonta, és a légimentőknek visszaállította a korábbi ügyeleti időszakot, azaz a 8-15 órás időtartamot.

Győrfi e-mailje szerint az ügyeleti időszakra vonatkozó változtatás a 2010. december 30-ai keltezésű közhasznúsági megállapodásban foglaltakon alapult, amely a Légimentők Nonprofit Kft. és az Országos Mentőszolgálat közötti kölcsönös egyeztetés után, a felek közös egyetértésével született. Az OMSZ szerint azonban "a megállapodás tartalmával kapcsolatban mindezek ellenére az egyet nem értés jelei tapasztalhatók", és közleményükben utalnak a kft. vezetőjének az általa is aláírt megállapodást bíráló állásfoglalására. Az OMSZ szerint ezért további egyeztetésekre van szükség az ügyben.

Túri Péter, a Légimentők Kft. ügyvezetője még a döntés visszavonása előtt az Indexnek azt mondta: az ügyeleti idő csökkentéséhez az időjárásnak semmi köze, az egy objektív, vis maior körülmény. Arról, hogy a gépek az időjárási körülmények miatt felszállhatnak-e, vagy sem, nem a mentőszolgálat, hanem a főpilóta dönt, hangsúlyozta.

A budaörsi légimentő-bázis (Fotó: Koszticsák Szilárd)
A budaörsi légimentő-bázis (Fotó: Koszticsák Szilárd)

Túri szerint alaptalan a légimentők költségeinek emelkedésére vonatkozó utalás is. Mint mondta: erre az évre a takarékos gazdálkodás jegyében mindössze 8 millió forinttal több működési költséget kértek, ami 2 milliárd forintos költségvetésük elhanyagolható része.

Korábban beszámoltunk róla, kiéleződött a feszültség a mentőhelikoptereket üzemeltető Magyar Légimentő Nonprofit Kft. és az Országos Mentőszolgálat között. A kormány ismét az OMSZ-be akarja olvasztani a légimentést. Az egészségügy átalakításáról szóló Semmelweis-terv szerint ehhez átvilágítanák a légimentés szervezését és pénzügyi helyzetét. Jelenleg belső vizsgálatot is folytat az egészségügyi államtitkárság annak kiderítésére, hogy az Országos Mentőszolgálat és a külön céghez tartozó légimentők közötti szervezési anomáliák mennyiben befolyásolták a sérültek ellátását.