Abu-Dzabiból is érkezett honosítási kérelem

2011.01.05. 18:50 Módosítva: 2011.01.05. 19:03
Az egyszerűsített honosítási eljárás első két munkanapján 1665 kérelem érkezett, közölte a nemzetpolitikai államtitkárság.

Az év első két munkanapján a külképviseletekről (nagykövetségek, konzulátusok), az anyakönyvezetőktől, illetve a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kirendeltségeiből érkezett adatok alapján 1665 kérelmet adtak be az egyszerűsített honosításra.

Külföldről a legtöbb kérelem Szabadkáról, Csíkszeredáról és Kolozsvárról érkezett be. Ezen kívül még több nyugat-európai nagyvárosban, továbbá az Egyesült Államokban és Kanadában nyújtottak be nagy számban honosítási igényt. Még Abu-Dzabiból is volt példa kérelem befogadására.

Két nap alatt csaknem annyi kérelmet adtak be, mint a tavalyi év első hat hónapjában. Az eljárással kapcsolatban sem a külképviseleteken, sem a magyarországi befogadó helyeken nem merült fel probléma.

Egyszerűsített honosítási kérelmeket hétfőtől lehet benyújtani. A kérelmek 2200 magyar anyakönyvi hivatalban, több mint kilencven külképviseleten, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiban adhatók be.