Határozott közleményben tiltakozik a külügy

2011.01.05. 15:07

Megelégelte a folyamatos külföldi bírálatokat a magyar Külügyminisztérium. Szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményük szerint "a Magyar Köztársaság kormánya töretlenül elkötelezett az Európai Unió elnökségi programjának végrehajtása mellett, ugyanakkor határozottan elutasít minden olyan megnyilatkozást, mely kétségbe vonja a magyar uniós elnökség cselekvőképességét és az elnökségi feladatok korlátozásának lehetőségét veti fel".

Azt, hogy Magyarország alkalmatlan az EU soros elnöki tisztjére, legutóbb a Guardian szerkesztőségi vezércikke vetette fel, amely szerint Orbán Viktor "az utolsó ember Európában, aki alkalmas" az EU előtt álló feladatok végrehajtására. A külföldi lapok, illetve német, cseh és luxemburgi kormánytagok az új médiaszabályozás elfogadása óta bírálják Orbán Viktor kormányát, de a bírálatokban a kormány korábbi intézkedéseire, az alkotmánybírósági jogkörök csorbítására, a Magyar Nemzeti Bank elnöke elleni támadásokra, az IMF-fel kötött megállapodás felbontására és a válságadókra is kitértek.

A sajtószabadság korlátozása miatt többen is felvetették, hogy Magyarországot az EU-nak is szankcionálnia kellene. A magyar kormány a médiaszabályozással kapcsolatban azzal érvelt, hogy annak minden eleme megfelel az európai jogszabályoknak. Ennek bizonyítására már meg is küldték Brüsszelnek a médiatörvény hitelesnek nevezett fordítását, amiből azonban pár vitatott passzust kifelejtettek.