A lépcsőházak bekamerázása mellé állt az ombudsman

2011.01.06. 07:48
Megkönnyítené a társasházak közös használatú helyiségeinek bekamerázását Jóri András adatvédelmi biztos, aki a vonatkozó törvény módosítását javasolja, írja a Népszabadság. Az ombudsman megengedné, hogy a jövőben ne kelljen az összes tulajdonos hozzájárulása a kamerarendszer kiépítéséhez.

Jóri András adatvédelmi biztos szerint méltányolható a társasházak kamerás védelem iránti igénye, írja a csütörtöki Népszabadság. Az ombudsman ezért a társasházakról szóló törvény módosítását javasolja.

A jelenlegi szabályozás szerint az összes tulajdonos hozzájárulása kell ahhoz, hogy képfelvételeket lehessen rögzíteni a társasházak közös használatú területein. Az ombudsmanhoz számos panasz érkezik amiatt, hogy a társasházak többsége akkor is kiépíti a kamerarendszert, ha nem minden lakó, csupán a többség támogatja a döntést. Az adatvédelmi biztos azt szeretné, hogy legalizálják a lakók többségi véleménye alapján kiépített kamerarendszereket.

Ezt Jóri többek közt a következő feltételekhez kötné: kamera kizárólag közös helyiségben, az emberi élet és a vagyon védelmében alkalmazható, a tulajdonosok háromnegyedének hozzájárulása kell, a kamerák nem irányulhatnak a lakások bejáratára, a felvételeket maximum 15 napig lehet tárolni, a kamerák kiépítésekor a társasháznak adatkezelési szabályzatot kellene alkotnia.