Meghosszabbítanák a Mal állami felügyeletét

2011.01.11. 21:28

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyeletének további egy évvel történő meghosszabbítását javasolta Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője a timföldgyár egységes környezethasználati engedélyéről tartott közmeghallgatáson kedden Ajkán.

Ékes József az állami felügyelet meghosszabbítását az üzem működésének bizonytalanságaival és az új száraztechnológia biztonságos bevezetésének szükségességével indokolta. Az állami felügyelet szerinte nem jelenti a gyár államosítását, de garantálja a biztonságos működést.

A gyár működésének elsődleges feltétele az egységes környezethasználatra vonatkozó engedély, amely 2011. február 28-án lejár. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a gyár engedélyének ügyében 2010. december 9-én indított eljárást.

Ékes József szerint csak állami felügyelettel valósítható meg az új, száraztechnológia bevezetése. A képviselő felvetette a régebben használt vörösiszap-tározók ellenőrzésének és rekultiválásának szükségességét is.

Kossa György, a Mal Zrt. állami felügyelőbizottságának vezetője válaszában elmondta, hogy az állami felügyelet meghosszabbításáról a parlament dönthet. Hozzátette: az új technológiát március elejéig bevezetik a gyárban.

A közmeghallgatáson az állami felügyelet meghosszabbítása mellett szólaltak fel a vörösiszap-katasztrófában érintett települések - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - polgármesterei is.

Tili Károly, Kolontár polgármestere szerint a Mal 1150 dolgozóját és a térség hatezer családjának megélhetését veszélyeztetné a gyár bezárása, ezért - megfelelő felügyelet mellett - tovább kell működnie.

A közmeghallgatáson a környezethasználati engedélyezési eljárás részeként bemutatták a Progressio Mérnöki Iroda Kft. tízfős szakmai bizottsága által elkészített környezetvédelmi felülvizsgálati dokumentációt, amely a vörösiszap lerakásának környezeti biztonságáról és a száraztechnológia hatásáról szól.

Kaleta Jánosné, a kft. ügyvezetője elmondta, hogy az új technológiával keletkező vörösiszap  nedvességtartalma 30 százalékos lesz a mostani, csaknem 70 százalékos, lúgos anyaggal szemben. Az áttérést a gyár két lépcsőben tervezi megvalósítani.