Legalább tizennégy házat le kell bontani Kulcson

2011.01.24. 16:39 Módosítva: 2011.01.24. 19:28
Kulcs löszfalomlás sújtotta részén az épületek felére kötöttek biztosítást, a többiek még nem tudják, számíthatnak-e állami segítségre.

A megcsúszott löszfal által veszélyeztetett ingatlanok tulajdonosainak körülbelül felének van biztosítása a Fejér megyei Kulcson, mondta Nagy Anna kormányszóvivő egy háttérbeszélgetésen.

Arról még nem született döntés, hogy a többiek számíthatnak-e állami segítségre, a kormányszóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ötvenhárom veszélyeztetett ingatlan közül csak tizennégyben laktak, a többi üdülő.

A kormányszóvivő közölte azt is, hogy nagyjából harminc épületből már minden ingóságot kimentettek.

Jelenleg a statikai vizsgálatok eredményére várnak, ennek alapján döntenek arról, hogy szükséges-e a támfal megerősítése, van-e értelme a rekultivációnak.

A Fejér megyei Kulcson múlt keddre virradó éjszaka csúszott meg a löszfal. A veszélyre már korábban felhívták a figyelmet szakértők, a partfal megerősítésére azonban az önkormányzat nem tudott pénzt szerezni.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság közlése szerint tizennégy épületet biztosan le kell bontani a településen.

Dunaújvárosban is állandó gondot okoz a löszfal, Táborálláson novemberben vált veszélyessé huszonhárom épület. Hétfőn fórumot tartott az önkormányzat, ahol elmondták: Kulccsal ellentétben ezt a területet meg lehet menteni. A lakók kérése, hogy ne nagy teherautókkal vigyék a szemetet a beszakadt utakon. A partfal alsó útszakaszát lezárták a forgalom elől.