Orbán nyárra kész költségvetést akart

2011.01.25. 07:43
Orbán Viktor saját ötleteként vetette fel a Fidesz elnökségének, hogy hozzák előre a jövő évi költségvetés parlamenti vitáját, és a szavazás is legyen meg a nyári szünet előtt. A miniszterelnök szándéka ebben az esetben egybeesett az unióéval, idén mégsem valósul meg.

Kormányzati szakértők már vizsgálják azt a miniszterelnöki javaslatot, hogy az idén tavasszal kezdődjön el a 2012-es költségvetés parlamenti vitája, és nyárra zárják is le a szavazást. Orbán Viktor még tavaly dobta be az ötletet, amit akkor azzal magyarázott, hogy a magyar gazdaság nemzetközi megítélésének jót tenne, ha még a soros EU-elnökség alatt fel tudnánk mutatni egy – várhatóan jobb számokat tartalmazó – költségvetést.

Az országgyűlési költségvetési szavazás előbbre hozatala nem csupán miniszterelnöki szeszély, az Európai Unió terveivel is egybevág. Brüsszelben tavaly kialakítottak egy olyan, az összes tagállamra érvényes ellenőrzési folyamatot, amely kötelezővé teszi, hogy a tagállamok informálják az EU-t költségvetésük főbb számairól.

Az európai szemeszternek nevezett projekt már az idén elkezdődött. Az Európai Bizottság kiadott egy növekedési előrejelzést, ami részletesen tárgyalja az uniós államok gazdaságát. Az Ecofin – a tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa – ehhez az előrejelzéshez viszonyítja a beküldött főbb költségvetési számokat. Ha eltérést tapasztal – valamelyik tagállam túl nagy hiányt tervez, költekezésbe kezd, túl sok adót enged ki, vagy nagyon eltervezi a kiadási és bevételi előirányzatokat –, figyelmezteti az országot. A tagállamnak elvileg figyelembe kell vennie a figyelmeztetésben foglaltakat.

Az Ecofin jelenlegi elnöke éppen Matolcsy György, az első ellenőrzéseket tehát a magyar nemzetgazdasági miniszter vezényletével kell elvégezni.

A szakértők véleménye szerint Orbán ötlete az uniós elvárások ellenére mégsem valósul meg az idén. Az egyik ok éppen az, hogy a soros uniós elnökség a kormány túl sok energiáját emészti fel, a minisztériumok és az NGM nincsenek arra felkészülve, hogy egy éppen csak befejezett költségvetés után nekiálljanak a 2012-esről vitázni.

A másik ok, hogy tavaszra alkotmányozási feladatokat tervezett a kabinet, ami magában is erősen meg fogja terhelni a parlamenti frakciót. Ezért a költségvetési viták átütemezése csak jövőre kezdődhet meg, amikor a 2012-es költségvetés után fél évvel készülhet el a 2013-as.

Az előző Orbán-kormány idején – 2001-ben, Járai Zsigmond pénzügyminisztersége alatt – volt rá példa, hogy a kormányzat egyszerre két év költségvetését készítette elő és fogadtatta el a parlamenttel. Ez akkor főként a választásoknak szólt, és pártpolitikai célokat szolgált, a Fidesznek a kétéves költségvetés birtokában nem volt szüksége a belharcoktól hangos kisgazdapártra, és hagyhatta, hogy a ciklus utolsó hónapjaiban a terhessé vált koalíciós partner felmorzsolódjon.