Vakokat segítő intézetek szűnhetnek meg

2011.01.27. 09:24
Márciustól hét, vakokat és gyengénlátókat segítő regionális központ szűnhet meg támogatás hiányában. Az intézetek eddig különböző pályázatokból tartották fenn magukat, de forrásaik mostanra kimerültek, új pályázatokat pedig nem írtak ki számukra.

Hét olyan intézet kerülhet veszélybe, melyek látássérülteknek nyújtanak rehabilitációs szolgáltatást - írja a Magyar Nemzet. A központokban az önálló életre készítik fel a vakokat és gyengénlátókat, intézményenként 200 embernek nyújtva segítséget az elmúlt másfél évben.

Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos azt mondta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mindent megtesz azért, hogy az érintettek rehabilitációját tovább folytathassák. Ennek érdekében átcsoportosítják a költségvetési forrásokat, egyes programokat pedig megkurtítanak.

Az intézményeket eddig európai uniós és hazai pályázatokból nyert pénzből finanszírozták, a fenntartó civil szervezetekkel pedig még az előző kormány idején öt évre szóló szerződést írtak alá.

Szakály Melinda, a győri központ vezetője és egyben a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke azt mondta: a szerződést annak fényében írták alá, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium egykori főosztályvezető-helyettese azzal nyugtatta őket: lesznek új pályázatok, amiken pénzt nyerhetnek. Szakály szerint annak idején még az is felmerült, hogy normatív támogatást kapjanak.

Az elnök szerint ha megszűnik az ellátás, szakembereik szétszélednek, és nem valószínű, hogy egy újabb határozott idejű szerződésre visszatérnek.