Listára kerülnek a rossz bérlők

2011.02.04. 08:41
Feketelistát hozott létre egy civil a nem fizető, kilakoltathatatlan vagy rossz bérlők kiszűrésére. A férfi saját tapasztalatai miatt döntött úgy, hogy a kármegelőzés érdekében létrehozza a honlapot.

A héten kezdte meg működését a www.rosszberlo.hu nevű internetes portál, melyet egy magánszemély hozott létre - írja a Népszabadság.

„Három bérlővel jártunk pórul, végül áron alul eladtuk az anyám lakását, hogy legalább a rezsijét ne mi fizessük. Aztán rájöttünk, hogy esetünk nem egyedi, sokan megjárják a szó nélkül, jelentős bérleti és közműdíjhátralékkal lelépő lakásbérlőikkel” - mondja a portált létrehozó Bencze Szabó Péter.

Bencze a banki BAR-listák mintájára szervezte meg a honlapot, ahol közzétehető: a tapasztalatok alapján kik a rossz bérlők. A lista célja egyértelműen a kármegelőzés.

Az ötletgazda szerint a jog nem a bérbeadót, hanem inkább a bérlőt védi. A lakásába beengedett nem fizető, vagy kárt okozó, a szomszédokat zavaró idegennel szemben ugyanis a tulajdonos gyakorlatilag tehetetlen,  az okozott kárt pedig többnyire a hosszadalmas polgári peres eljárás végén sem biztos, hogy meg tudja téríttetni.

A szó nélkül eltűnő, üres vagy kiürített lakást maguk után hagyó bérlők ugyanúgy megkeseríthetik a tulajdonos életét, mint a nem fizető bérlő, aki nem hagyja el a lakást, mert tudja, hogy a kilakoltatás hosszadalmas eljárás.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a közműszolgáltatást sem lehet egyszerűen kikapcsoltatni egy harmadik személy rovására, főleg akkor nem, ha a mérőórákat a bérbeadáskor átíratták a bérlő nevére. Ennek persze van haszna, hiszen a közműhátralékokat később legalább nem a bérbeadónak kell kifizetnie.

Az adatvédelmi szempontok miatt a kárt okozó, volt főbérlőjüknek máig adós bérlőkről mindöszsze a nevüket közlik, és az eset rövid leírását. Szintén segíthet, ha a bérlővel hivatalos szerződést köt a bérbeadó, és adót fizet a bérleti díj után. A nem fizető bérlők ugyanis a feketebérlet tényével hatásosan tudják megzsarolni az ingatlantulajdonosokat.