Edelény csődbe mehet az árvíz miatt

2011.02.07. 10:11 Módosítva: 2011.02.07. 10:25
Molnár Oszkár szerint az állam több millió forintot nem akar kifizetni az árvíz elleni védekezés után az önkormányzatnak. A Belügyminisztérium szerint több esetben bebizonyosodott, hogy olyan számlákat kaptak, amik nem valósak.

Még az árvíz elleni védekezésnél dolgozó munkások bablevesének műanyag tányérját és evőeszközét sem fizeti ki az állam, hiába szeretné megkapni az edelényi önkormányzat az eldobható étkészlet árát – értesült a Blikk.

A bableves része volt az árvízi védekezésnek, hiszen a munkások megéheztek, ezért vendégelte meg őket az önkormányzat. A Belügyminisztérium azonban csak akkor állta volna a számlát, ha az árvízi védekezésen dolgozók írásban, kézjegyükkel, egyenként nyilatkoznak arról, hogy a bablevest valóban a műanyag tányérból, műanyag kanalakkal ették ki, és nem arról van szó, hogy az önkormányzat így akarja megrövidíteni az állami költségvetést.

Edelény polgármestere szerint a Belügyminisztérium ennél sokkal nagyobb számlákat sem akar kifizetni – számolt be a Blikknek Molnár Oszkár. A 150 millió forintból 83 milliót nem fogadott el a minisztérium, mert drágállották egyes munkagépek 10 ezer forintos óradíját, vagy kifogásolták, hogy az első napokban tanítás miatt nem volt mód az iskola konyhájában ételt készíteni, csak egy étteremből tudtuk megrendelni a teát is. "Csődbe fogunk menni" – panaszolta a polgármester.

Feljelentés

A Belügyminisztérium másképp látja a helyzetet. „A májusi támogatási összeg felhasználásának ellenőrzése során a Belügyminisztérium több esetben is szabálytalanságokat tapasztalt, ezért a 119 millió forintos igénnyel szemben összesen 66 millió forint szabályos felhasználást ismert el. A fen­tiek alapján Edelénynek 84 millió forintot vissza kell utalnia a Magyar Államkincstár számlájára" – tudatták.

„Több esetben bebizonyosodott, hogy a számlákon, vagy egyéb dokumentumokon jelzett esemény úgy és abban a formában, ahogy azt ott jelezték nem történt meg" – írta a minisztérium. Példaként említették, hogy nem működött annyi nagy teljesítményű szivattyú, mint az Edelény vezetése állította. A munkagépek üzemeltetéséhez olyan gázolajat használtak fel, amelyet a Vám- és Pénzügyőrségtől térítés mentesen kaptak, ezért nem volt mit elszámolni költségként.

Az Ellenőrzési Főosztály jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt büntető feljelentést tett.