Fejcserehullám az állami kórházakban

Új főigazgatókat és felső vezetőket nevezhetnek ki több állami egészségügyi intézet élére, az ezzel kapcsolatos pályázatok az Egészségügyi Közlöny legfrissebb számában jelentek meg, írja a Magyar Nemzet. Összesen majdnem 30 állást hirdettek meg.

Főigazgatót tíz helyre keresnek, egyebek mellett az Országos Sportegészségügyi Intézetbe, az Országos Vérellátó Szolgálathoz, a kardiológiai intézetbe és a balatonfüredi szívkórházba. Főigazgató-helyetteseket, gazdasági vezetőket is keres a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A pályázatokat a következő 30 napban lehet beadni személyesen a tárcánál. Az elbírálási határidő 60 nap.

Szintén a Magyar Nemzet számot be arról, hogy egyedül hagytak egy nemrég végzett, kezdő orvost (rezidenst) a fővárosi Szent János Kórház idegsebészeti osztályán szilveszter másnapján, miközben aznap e részlegnek kellett fogadnia a régió összes betegét, tehát jelentős forgalomra lehetett számítani.

Egy idősebb beteg lánya a lapnak azt mondta: a fiatal orvos maga mondta el nekik, hogy még nincs szakvizsgája. Havas Szófia, a Szent János Kórház orvos igazgatója úgy nyilatkozott: súlyos mulasztás történhetett az osztályon, vizsgálatot kért az ügyben a főigazgatótól.

A törvény kimondja: a rezidensek csak szakorvosi felügyelet mellett dolgozhatnak, de Simon Tamás ügyvéd szerint jogértelmezés kérdése, hogy a "felügyelet mellett" kifejezés alapján a szakorvosnak a helyszínen kell-e lennie vagy sem. A lap szerint hasonló esetek máshol is előfordulnak, mára általánossá vált, hogy ügyeleti időben kórházi osztályokon nincs szakorvos.