A falnak beszéltek Hagyó Miklós védői

2011.02.15. 15:28
Kilenc hónap és tíz bírói döntés után Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes még mindig előzetes letartóztatásban van. A Venyige utcai börtönben fogva tartott egykori politikus ügyvédei szerint a döntések nehezen egyeztethetőek össze a magyar jogszabályokkal, ezért közzétették az eljárások iratanyagát.

Hagyó Miklós jogi képviselői azt állítják, az elmúlt hónapokban nem kapták meg lehetőséget, hogy megismerjenek minden olyan információt, amelyre hivatkozva az ügyészség újra és újra a korábbi szocialista politikus előzetes letartóztatását kéri. Hagyót 2010. május 17-én, a BKV-botrány folyományaként csukták le, miután a Budai Központi Kerületi Bíróság megalapozottnak találta a bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen gyanút.

A kedden indult hagyomiklos.com szerint az azóta eltelt hónapokban az előzetes letartóztatás fenntartásának indokai lényegében nem változtak.

Hagyó letartóztatása tavaly májusbanFotó: Szigetváry Zsolt
Hagyó letartóztatása tavaly májusban
Fotó: Szigetváry Zsolt

Hagyó ügyvédje, Kádár András jóváhagyásával az oldalon nyilvánosságra hozták az ügyben lezajlott hivatalos levelezéseket. A bevezető írás szerint ez azért történt, mert hagyományos módon nem lehet elérni, hogy a hatóságok érdemi kommunikációba kezdjenek a volt főpolgármester-helyettes ügyében. Az oldal szerkesztői szerint az ügymenet eddig olyan volt, mintha Hagyó képviselői a falnak beszéltek volna.

Kádár András az Indexnek azt mondta, május óta a szökés és az eljárás meghiúsításának veszélye volt az elzárás fő indoka, ezt többször is vitatták, de hiába. Az oldalon közölt dokumentumokból szerinte egyértelmű, hogy Hagyó már a májusi bírósági döntés előtt is többször kinyilvánította együttműködési szándékát a hatóságok felé.

Az előzetes letartóztatás nem előrehozott büntetés, hanem a gyanúsított, illetve vádlott szabadságának elvonása annak érdekében, hogy a büntetőeljárás eredményesen lefolytatható legyen, szögezi le ezt általános jogi ismeretterjesztés gyanánt az oldal, amely szerint az iratok áttekintése után „hétköznapi logikával” is belátható az ügyészség indokainak tarthatatlansága.