Dömötör
-1 °C
14 °C

UD Zrt-ügy: Almássy jogerősen nyert Dávidék ellen

2011.02.15. 13:24
Megnyerte az egykori politikustársai ellen indított polgári pert a megfigyelési ügybe kevert, a Magyar Demokrata Fórum elnöki címére pályázó Almássy Kornél.

Helybenhagyta kedden a Fővárosi Ítélőtábla a Fővárosi Bíróság múlt szeptemberi döntését, amellyel Almássy Kornél volt független országgyűlési képviselő polgári pert nyert az MDF és a párt korábbi elnöke, Dávid Ibolya ellen. A jogerős ítélet alapján az alpereseknek a jó hírnévhez fűződő jog megsértése miatt nem vagyoni kártérítésként 1,4 millió forintot kell fizetniük - közölte Futó Barnabás, Almássy Kornél jogi képviselője.

A bíróság megállapította: az MDF a 2008. szeptember 12-én a párt honlapján közzétett és egy nappal később Dávid Ibolyának a Népszabadságban megjelent nyilatkozatával olyan hamis látszatot keltett, hogy Almássy Kornél az MDF elnöki posztjának megszerzése érdekében Dávid Ibolyával kapcsolatban adatgyűjtésre adott volna megbízást, és ezzel méltatlanná vált volna a politikai közéletben való szereplésre - mondta el korábban Futó Barnabás az MTI-nek. A bíróság felszólította az alpereseket, hogy a párt honlapján fejezzék ki sajnálkozásukat.

Az ügy előzménye, hogy Dávid Ibolya az MDF-ben zajló tisztújítás idején, 2008. szeptember 12-én egy sajtótájékoztatón egy CD felmutatásával - amely egy hangfelvételt tartalmazott arról, hogy őt meg akarják figyeltetni - bűncselekmény elkövetésére és Almássy Kornél személyére utalt, és azt mondta: "méltatlan ember" egy demokratikus parlamentben az, aki ilyen eszközöket igénybe vesz vagy támogat.

A történtekhez tartozik az is, hogy Almássy Kornél az MDF alelnökeként elindult az MDF elnöki posztjáért, ám - mint akkor közölte - a vele szemben állók közvetítők útján megzsarolták, arra akarták rávenni, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Ezt végül meg is tette. Visszalépésének okairól azt állította: családját, barátait és az MDF mellette álló tagjait is többször megfenyegették. Ezt követően az MDF kizárta soraiból.

Az adatgyűjtési ügy 2008 szeptemberében pattant ki, miután a Nemzetbiztonsági Hivatal - azóta távozott - főigazgatójának, Laborc Sándornak a feljelentése alapján házkutatást tartottak az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél, illetve a cég vezetőinek lakásán. Dávid Ibolya, az MDF elnöke a házkutatások után nem sokkal bejelentette: a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

A rendőrség akkor magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen, ezt azonban később bűncselekmény hiányában megszüntették.

Azóta az UD Zrt.-üggyel összefüggésben négy embert gyanúsítottak meg: Dávid Ibolyát, Herényi Károly volt MDF-es politikust, Tóth Károly volt MSZP-s országgyűlési képviselőt és Szilvásy György volt titokminisztert. Dávid Ibolyát kétrendbeli, személyes adattal való visszaélés és egyrendbeli kényszerítés bűntette miatt, Herényi Károlyt pedig egyrendbeli, személyes adattal visszaélés miatt hallgatta ki korábban a főügyészség.

Tóth Károly hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal való visszaéléssel, Szilvásy Györgyöt egyrendbeli, hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett, különleges személyes adattal való visszaéléssel gyanúsították meg.

Az ügyészség decemberben vádat emelt a gyanúsítottak ellen.