Körbevilágítják a sümegi várat

2011.02.18. 11:01

Eddig csak néhány reflektor világította meg a környékről már messziről jól látható sümegi várat, most egy uniós támogatásnak köszönhetően olyan díszkivilágítást szerelnek fel, amely a budai Váréhoz hasonlóvá teszi az építmény megvilágítását. A sümegi várat és környékét a nyár végéig.több mint 822 milliós beruházásból újítják fel.

A vár integrált turisztikai megújításáról szóló projekt a Közép-dunántúli régió egyik legnagyobb idegenforgalmi támogatását nyerte el az Új Magyarország Fejlesztési Tervből. A Magyar Állam és az Európai Regionális Fejlesztési Alap 682 millió forintot ad, a többit a sümegi önkormányzat teszi hozzá.

A kivilágított vár
A kivilágított vár

A sümegi várhegyen a hagyomány szerint már Koppány idején egy várszerű erődítmény állt. Más források szerint a tatárjárás után épült meg a vár magva, amely az ezt követő évszázadokban fokozatosan bővült. A török hódítás idején a település többször török kézre került, de a magaslatra épült erődítményt nem tudták bevenni. 1705-ben Rákóczi seregei hadtáp központként használták a várat, de az osztrák seregek 1713-ban megtorlásul hadgyakorlat címén megrongálták majd felgyújtották. Ettől kezdve a sümegi vár két és fél évszázadon át elhagyatottan állt.

A várromot 1989-ben Sümeg magánkézbe adta, és megkezdődött a vár lassú felújítása. A várat üzemeltető családi vállalkozás csárdát, lovardát, lovagi arénát, múzeumot, panziót épített, nemrég pedig egy 250 férőhelyes, négycsillagos wellness-hotel is megkezdte működését. Az elmúlt két évtizedben Sümeg a várra alapozta egyre bővülő idegenforgalmát. A város mindössze 20 kilométerre fekszik a Balaton legközelebbi pontjához, Balatonedericshez.

A vár nappali verőfényben
A vár nappali verőfényben

A látogatóközpontban kiépül a tárlatvezető rendszer, és lehetőség lesz online jegyfoglalásra is. A multifunkciós teremben workshopokat, csapatépítő tréningeket szervezhetnek. Bővülnek az eddigi programok: az interaktív fegyverbemutatók, lovasjátékok, lovag és apródképző táborok, az élő történelemórák. A pályázaton elnyert pénzből várborozót és várkávézót is kialakítanak. A fejlesztéseket várhatóan ez év júniusában adják át, de a vár addig is fogad látogatókat.