Réthelyi csalást és hűtlen kezelést gyanít a Nefmi elődjénél

2011.02.18. 08:50

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és hűtlen kezelés miatt tett feljelentést két, a volt Szociális és Munkaügyi Minisztérium által megkötött szerződés ügyében Réthelyi Miklós, a Nemzetierőforrás-minisztérium vezetője, értesült a Magyar Nemzet.

Réthelyi Miklós, a minisztérium államtitkára átvizsgáltatta a tárca jogelődje, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által megkötött külsős szerződések egy részét. Az egyik esetben a tárca megbízási szerződést kötött a Lighthouse Silver Kommunikációs Tanácsadó Bt.-vel amelynek vezető tisztviselője, Reznák Gábor korábban a Miniszterelnöki Hivatalban volt kommunikációs főmunkatárs.

Reznákot 2009 augusztusában azzal bízták meg, hogy  az év végéig szakmai tanácsokkal lássa el az akkori minisztert, Herczog Lászlót, valamint tanulmányokat és elemzéseket kellett készítenie. Munkadíjként napi hatvanezer forintban állapodtak meg, vagyis a cég a szerződés lejártáig összesen bruttó 5,625 millió forintot kapott.

A minisztérium jogutódja a kormányváltás után megpróbálta beazonosítani a szerződésben említett tanulmányokat, de sehol sem találták őket, és az iktatási rendszerben sem volt nyoma a dokumentumoknak, írta feljelentésében Réthelyi.

Később tovább kutattak a dokumentumok után a szakmai főosztályon, ám ott sem találták őket. Mivel a szerződésben említett összeget a minisztérium kifizette, ám a dokumentumokat nem találták meg, felmerül annak lehetősége, hogy a cég valós teljesítés nélkül kapott pénzt.

Reznák cége egyébként nettó 3,6 millió forintért beszédeket is írt Kiss Péter társadalompolitikai miniszternek. Eegyelőre nincs információ róla, hogy ezt a szerződést felülvizsgálták volna.

Réthelyi feljelentést tett egy másik ügyben is: itt egy magánszemélyt bíztak meg vele, hogy Simon Gábor volt államtitkárnak vezetői készségek fejlesztése, csapatépítési tréning szervezése és a hatékonyság növelése érdekében adjon tanácsokat, alkalmanként ötvenezer forintért.

A szerződés itt is határozott idejű volt, és fennállása alatt majdnem nyolcmillió forintot fizettek ki neki. A megbízás teljesítését igazoló dokumentumok azonban itt is hiányoznak.