Nyilvánosak a 2006-os zavargások jegyzőkönyvei

2011.02.18. 08:23 Módosítva: 2011.02.18. 08:25
Megszüntették a szigorúan titkos, államtitok minősítését azoknak a jegyzőkönyveknek, amelyek még a 2006-os őszi eseményeket követő parlamenti bizottságok közös ülésein készültek, írja a Népszabadság.

A Népszabadság szerint tanulságos beszámolókat tartottak a korábbi kormányzati vezetők a négy évvel ezelőtti őszi zavargásokról a parlament emberi jogi, rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságainak 2006 szeptemberi-októberi közös ülésein.

Az akkor készült jegyzőkönyveket a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója, Galambos Lajos nyolcvan évre titkosította, így csak azután váltak megismerhetővé, hogy az azóta átkeresztelt hivatal új vezetője, Balajti László altábornagy nemrég feloldotta a minősítést.

A 2006. szeptember 19-én megtartott közös bizottsági ülésen Szilvásy György akkori kancelláriaminiszter beszámolóját hallgatták meg a politikusok az MTV-székháznál történtekről.

Szilvásy megállapítása szerint a tévészékháznál lévő "agresszorok" jelentős részének nem politikai, pusztán károkozási szándéka volt. "Egyszer és mindenkorra leszögezem: ez a csőcselék – nemcsak idézőjelben, hanem valóságosan is – nem a Fidesz vagy az MSZP politikai céljait követte" – mondta a miniszter.

Szilvásy később kérdésre válaszolva elmondta: a tévéostrom előtti Kossuth téri demonstráción többeket is azonosítottak, így például Zagyva Gyulát és Wittner Máriát; előbbi azóta jobbikos lett, utóbbi fideszes parlamenti képviselő. Az ülésen részt vevő Demeter Ervin fideszes politikus Wittner nevében kikérte magának az összemosást. De a felsorolásban felbukkan már Budaházy György neve is, akit a jegyzőkönyv furcsa módon "Dunaházi György"-nek ír.