A kamatpolitika is a rendszer része lesz

2011.02.20. 22:34
Hét nemzetközi szerződést ratifikál hétfőn a parlament, és tovább korlátozhatja a jegybank függetlenségét, megadva a lehetőséget a kormánypártoknak a monetáris tanács átvételére. A kormányok szeretik befolyásolni a kamatpolitikát, ezért nem is hagyták nekik ezt eddig. Módosulhat a határtörvény, az Állami Számvevőszék pedig visszamenőleg vizsgálhatja a magánnyugdíjpénztárak működését.

23 törvényjavaslatot készített elő a kormány a december 23-tól február 14-éig tartó parlamenti szünetben, büszkélkedett Orbán Viktor idénynyitó parlamenti beszédében. A 23 törvényjavaslatból hetet hétfőn el is fogadhatnak. Előbb nemzetközi egyezmények jönnek, percek alatt rendezettebb lesz a kapcsolatunk Jordániával, Koreával, Mexikóval, Kazahsztánnal, Örményországgal, Üzbegisztánnal is, és még a terrorizmussal szembeni fellépés keretei is tisztázódnak.

Kedvükre csökkenthetik a kamatokat

Az első napirendi pontra, aminek tényleges hatása is lehet az emberek életére, csak ezután kerül sor. A tervek szerint a módosító indítványok elfogadása után azonnal megszavaznák "A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII. törvény módosításáról szóló" T/2158. számú javaslatot. A keveset sejtető cím komoly szándékot takar, a módosítással szeretné elérni a kormány, hogy az eddig csak felerészt a többséghez kötött monetáris tanácsban többségbe kerüljenek az általa kinevezettek, akik aztán a kormány terveihez igazíthatják a kamatpolitikát.

A monetáris tanács esetében az eredendő bűnt Gyurcsány Ferenc követte el, amikor 2004-ben, hatalomra kerülése után közvetlenül megváltoztatta a 2001-ben létrehozott testület tagjainak jelölési szabályait. A cél akkor is a kormány kamatpolitikai preferenciáinak keresztülvitele, illetve a még az első Orbán-kormány idején kinevezett jegybankelnök, Járai Zsigmond korlátozása volt. A terv csak részben sikerült, Járait sikerült kigolyózni a monetáris tanácsból, de a kamatdöntések nem a kormány szájíze szerint alakultak.

Ahogy most sem, ezért az új javaslat szerint a héttagú tanácsba a jegybankelnök és két alelnöke mellé az Országgyűlés választhatna további négy tagot, a jelen körülmények között vélhetően olyanokat, akik megbízhatóan teljesítik a kormány elvárásait.

Átvilágítják a pénztárakat

Folytatódik a nyugdíjügy is, Selmeczi Gabriella különmegbízott javaslatára máris módosítják a magánnyugdíjpénztári tagok visszalépését szabályozó törvényt. Ennek értelmében az Állami Számvevőszék visszamenőlegesen is ellenőrizheti, hogy a magánnyugdíjpénztárak megfelelően bántak-e a rájuk bízott vagyonnal. A javaslat módosító indítványairól szavaznak most.

Szintén aktuális eseményekhez kapcsolódik a tűzvédelmi rendszabályok módosításáról szóló, a kormány által beterjesztett törvényjavaslat is. A West Balkánban történt tragédia apropóján szigorítanak, 15 napra rövidítik a bejelentési kötelezettség határidejét, és szigorítják a tűzvédelmi bírság befizetésének elmaradása esetén kiszabható késedelmi pótlék szabályait is. Hétfőn a javaslat részletes vitájára kerül sor.

Hova rakják, ha nincs címe?

Ugyancsak a részletes vitával folytatódik "A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló" törvény módosításának tárgyalása. A külhoni állampolgárság intézményének létrejöttével változtatni kell az adatnyilvántartás eddig lakcímnyilvántartáshoz kötött rendszerét, hiszen a külhoni állampolgároknak nincs állandó lakcímük itt.

Részletes vitával folytatják az egészségügyi szakmai kamarákról szóló törvény, illetve a 2006 őszi tömegosztlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról szóló törvényjavaslat vitáját is. Az előbbi újra kötelezővé tenné a kamarai tagságot az egészségügyben, az utóbbi felmentést adna mindazoknak, akiket 2006 őszén csupán rendőrök tanúvallomása alapján ítéltek el.

Újra vizsgázhatnak a köztisztviselők

Megkezdik a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását is, a lényeg, hogy visszaállítják a köztisztviselői alapvizsga intézményét, a vizsga vezetők esetén egy, beosztottak esetén két éven belüli teljesítése újra a foglalkoztatás feltétele lesz. Megkezdik az államhatárról szóló törvény módosítását is. A revizionistáknak csalódniuk kell, nem fog változni Magyarország határa, csak a jövőben könnyebb lesz rajta keresztül vezető utakat építeni, és szabályozzáka határvízi közlekedést.

Kedden folytatódik az alkotmány szabályozási elveiről szóló országgyűlési határozati javaslat vitája. A vita általános részén az ellenzék nem vett részt, gyaníthatóan a részletes vitában sem fog.