no

Mérgezett kerecsensólyom zuhant az Alkotmányvédelmi Hivatal udvarára

2011.02.22. 11:39
Minden bizonnyal mérgezett galambot fogyasztott az a kerecsensólyom, ami február 2-án zuhant az Alkotmányvédelmi Hivatal Falk Miksa utcai központjának udvarára. Az állat rövid szenvedés után kimúlt. A Magyar Madártani Egyesület szerint a galambok ellenőrizetlen mérgezése akár gyerekeket is veszélyeztethet.
mergezett kerecsen Bagyura Janos1

Mérgezett kerecsensólyom zuhant egy kormányzati hivatal belvárosi épületének udvarára, közölte szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Magyar Madártani Egyesület (MME).

A mérgezett madarat az Alkotmányvédelmi Hivatal Falk Miksa utcai épületének udvarán találták február 2-án, mondta el érdeklődésünkre Bagyura János, az MME munkatársa. Mint mondta, a madár "99 százalékos valószínűséggel" mérgezett galambot evett percekkel a pusztulása előtt. "A begyében és a karmai között is mérgezett húst találtunk. Valószínűleg közvetlenül a pusztulása előtt fogyasztotta, ilyen erős mérgezés esetén nem tud messzire repülni" - mondta. Az sem kizárt, hogy a mérgezett galambot a környező épületek tetején találta.

Az MME közleménye szerint súlyos problémát okoz, hogy sokan engedély nélkül mérgezik a galambokat. A döglött madarakból télen a városban portyázó, védett ragadozó madarak is ehetnek, de súlyosabb esetben akár gyerekek is megtalálhatják és megtapogathatják a döglött galambokat. Ez esetben ők is súlyos mérgezést szenvedhetnek, és csak azonnali orvosi beavatkozás mentheti meg az életüket. "Nagyon fontos, hogy ha elhullott madarat találunk ne érintsük meg, hanem jelezzük a területileg illetékes környezetvédelmi hatóságnak, akik szakszerűen elszállítják a tetemet" - írja közleményében az MME.

Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - Bagyura János
Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - Bagyura János

A kerecsensólyom (Falco cherrug) nagytestű sólyomfaj, a kifejlett példányok teste 45-55, szárnyfesztávolsága 105-130 centi is lehet. A turult, ami amúgy az Alkotmányvédelmi Hivatal jelképe is, a kerecsensólyomról mintázták.