Bajnai csak előad, nem politizál

2011.02.23. 13:55 Módosítva: 2011.02.23. 13:55

Nincs szó arról, hogy Bajnai Gordon vissza akarna térni a politikába, kedden csak a Corvinus Egyetem Heller Farkas Szakkollégiumának meghívására tartott előadást az Európai Unióról, közölték az Index kérdésére a volt kormányfő titkárságán. A Magyar Hírlap szerint ez az előadás azt bizonyítja, hogy a volt miniszterelnök ismét aktivizálni akarja magát a politikában, Bajnai szerepvállalásának pedig Gyurcsány Ferenc és köre nagyon nem örül.

Ha Bajnai Gordont meghívják, szívesen tart előadásokat, most is ennyi történt, közölte a titkárság. Bajnai Gordont eredetileg egy húsz fős szeminárium megtartására kérték fel, de végül az eseményt a nagy érdeklődés miatt áttették egy előadóba, ahol végül 250-en hallgatták végig az előadását. A szervezők a szemináriumra készültek, így nem is gondoltak arra, hogy a sajtót meghívják. Ugyanebben a szakmai előadássorozatban tartott előadást a Corvinuson Járai Zsigmond is.

Mint Bajnai titkárságán elmondták: a közgazdász-hallgatóknak szóló közgazdasági előadáson Magyarországról és aktuális belpolitikai kérdésekről alig esett szó. A volt kormányfő Európa jelenlegi helyzetéről és szerepéről beszélt, elemezte az euróövezet válságát és arról is szólt, hogyan tudja felvenni a közösség a versenyt az Egyesült Államokkal és Ázsiával.

Bajnai titkársága szerint arról nem lehet beszélni, hogy a volt kormányfő most hangsúlyosabb közéleti szerepet vállal. Korábban is tartott előadásokat, nem olyan régen Brüsszelben, az Egyesült Államokban és
Szöulban is, és a jövőben is szívesen tesz eleget felkéréseknek. Ilyen
lesz például a Gyurcsány Ferenc által vezetett Táncsics Alapítvány
Akadémiáján tartandó előadása is. A Bajnai által létrehozott Haza és Haladás Alapítvány a "kormányzás felelős és szakszerű gyakorlatának" támogatására jött létre, amely tudományos műhelyként közpolitikai koncepciókat dolgoz ki.

Bajnai Gordon 2009 áprilisában miniszterelnökké választásakor kijelentette: csak egy évre vállalja a kormányfői posztot. A kormányfő hangsúlyozta, csak a válságkezelésre koncentrál, nem a népszerűségi mutatók érdekében fog politizálni, ezért az egy év leteltével nem akar tovább politikai szerepet vállalni. 2010-ben nem is indult a választásokon.