2012-ben indul a közszolgálati egyetem

2011.02.23. 15:26
A kormány elfogadta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létesítéséről szóló törvénytervezetet, amely hamarosan a parlament elé kerül.

Nagy Anna kormányszóvivő elmondta: a kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy létrehozza a közszolgálati egyetemet, amely a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának jogutódjaként jön létre 2012. január elsején.

Az intézmény olyan felsőfokú közszolgálati szakembereket fog képezni, akik "az új generációját adhatják annak a jó államnak", amelynek kialakításán a kormány megalakulása óta dolgozik, mondta.

A Ludovika épülete (forrás: Civertan /
A Ludovika épülete (forrás: Civertan / legifoto.com)

A kormány tárgyalt arról is, hogy a későbbiekben az új egyetem egyik épülete lehet a Józsefvárosban található egykori Ludovika Akadémia, amelyet "az utóbbi évtizedekben méltatlanul elhanyagoltak".

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folyó képzés a közigazgatás, a rendvédelem, a honvédelem és a nemzetvédelem területén fog utánpótlást adni.

Az egyetem létrehozásának nagyon fontos szerepe lesz a közszolgálati életpályamodellben is. Olyan átképzési programok indulnak majd, amelyek biztosítják, hogy a fegyveres szolgálat után a tisztek folytathassák pályájukat a közigazgatásban. Az intézmény diplomáciai képzést is fog szervezni.