Behorpadtak az afgán bevetésre vett katonai sisakok

2011.02.24. 15:01
Régi német gyártmányú sisakokat kaptak az Afganisztánban szolgáló magyar katonák. A stop.hu szerint a Honvédelmi Minisztérium annak ellenére vásárolt a Bundeswehr évtizedes modelljeiből, hogy a biztonsági vizsgálaton kiderült, kézi lőfegyverek lövedékei is veszélyes horpadást okozhatnak rajtuk.

A stop.hu csütörtöki cikke szerint 500 darab Bundeswehr-sisakot vásárolt az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonáknak a Honvédelmi Minisztérium.

A lap forrásai szerint a beszerzést annak ellenére jóváhagyták, hogy az egyik szakvéleményben az áll, hogy a „vizsgált védőeszközök védőfunkciójukat nem képesek ellátni".

A stop.hu által idézett dokumentum szerint a „sisak hevederzetének tartószegecsei lövéskor kiszakadhatnak, és másodlagos, de életveszélyes vagy akár halálos sérülést okozhatnak". A 15 éves modellekről az is kiderült, hogy deformálódnak: a lövéspróbán olyan mélyen behorpadtak, hogy azzal az emberi fejen már életveszélyes sérüléseket okoznának. A teszten más szempontok alapján is megjegyzést fűzött a védőeszköz használhatóságához: az éjjellátókat fel lehet ugyan rájuk szerelni, de a rádiós összeköttetést biztosító zajvédő fültokot már csak úgy, hogy az ember fejének már nem marad hely.

A tárca tavaly döntött a magyar misszió biztonságának érdekében új sisakok beszerzéséről, és közbeszerzést is kiírt, miután két magyar katona meghalt és több megsérült az afgán hadszíntéren.

A stop.hu úgy tudja, hogy négy gyártó is jelentkezett a felhívásra, amelyeknek a sisakjait a HM saját szakemberei lövedék-, illetve repesztesztnek vetették alá. Két sisaktípus megfelelőnek bizonyult, ám a közbeszerzést lefújták. Nem sokkal később újabb sisakokat ellenőrzött a minisztérium: egy közelebbről meg nem nevezett, gyártási szám nélküli acél sisakot és a Bundeswehr sisakjait.

A Honvédelmi Minisztérium a stop.hunak megerősítette, hogy valóban a német haderő, a Bundeswehr által ma is használt sisakjait szerezték be, amelyeket a „NATO-ban elfogadott vizsgálati elvek alapján, a HM saját laboratóriumában, a táborfalvai Lőkísérleti Állomáson vizsgálták be". A minisztérium szerint "a sisakokat az MH Összhaderőnemi Parancsnokság által kijelölt, megfelelő műveleti tapasztalattal rendelkező állomány személyesen szemrevételezte, haditechnikai eszközökkel és hadfelszerelésekkel való kompatibilitását ellenőrizte, alkalmazásba vételre javasolta".